Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendárneho Buffona dojali Iránci: Ste hrdinovia, bojovníci za slobodu

Taliansky majster sveta z roku 2006, brankár Gianluigi Buffon, poslal iránskej reprezentácii podporný odkaz a slová plné obdivu kvôli protestom futbalistov proti iránskemu režimu počas MS vo futbale.

26.11.2022 08:40
737531534 Foto:
Gianluigi Buffon.
debata (5)

„Budeme si pamätať vašu odvahu,“ napísal na Twitteri Buffon. Iránci pred prvým zápasom proti Anglicku nezaspievali štátnu hymnu na protest proti režimu vo svojej krajine. Kvôli tomu čelili veľkému tlaku od hlavných činovníkov krajiny.

Pred druhým duelom proti Walesu už tak museli urobiť a údajne boli prinútení zaspievať národnú hymnu. Po triumfe 2:1 nad Walesom sa im dostalo povzbudivých správ z celého sveta, aby vytrvali vo svojom boji. „Pre mnohých ľudí ste hrdinovia, napríklad aj pre mňa,“ napísal Buffon.

Ich boj ešte viac umocnilo zatknutie bývalého reprezentanta Iránu Waria Ghafouriho, ktorý bol uväznený za kazenie dobrého mena národného tímu a šírenie propagandy.

1_Knollová Čítajte viac Hanbite sa! Sporo odetá exfinalistka Miss Chorvátsko si vyslúžila kritiku

Zatknutie slávneho futbalistu mnohí interpretujú ako jasný varovný odkaz pre hráčov, ktorí sú momentálne na MS v Katare a ktorí sa prihovorili v prospech ľudí, ktorí už mesiace protestujú proti režimu.

Protesty v Iráne odštartovala smrť 22-ročnej Mahsy Aminiovej, ktorá zomrela po zásahu policajných zložiek vo väzbe. Bola zatknutá, pretože si odvážila sňať burku z hlavy a odhaliť tvár a vlasy.

Zápas medzi Iránom a Walesom sa niesol v duchu podpory zosnulej Aminy, mnohí fanúšikovia držali na tribúnach heslá s jej menom.

Ktoré kluby majú v Katare najviac hráčov? Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
7. Tottenham Hotspur: 11.
Jeho hráči v...
Katar 2022 Dávame do pozornosti Víťazi a porazení. Tabuľky MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Gianluigi Buffon #iránska futbalová reprezentácia