Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvým víťazom sa stáva - FIFA. Slováci môžu ľutovať

Finálový turnaj majstrovstiev sveta vo futbale ešte neuzavrel ani úvodné kolo v skupinách, ale prvý víťaz je už jasný. Stane sa ním Medzinárodná futbalová federácia (FIFA). Hoci svet zasiahla kríza, ktorú spôsobujú viaceré okolnosti, šampionát bude vysoko ziskový.

25.11.2022 12:30
FIFA, Katar 2022 Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Zisk z MS: 7,5 miliardy dolárov

Názory na dejisko šampionátu sa stále rôznia, ale šéf FIFA Švajčiar Gianni Infantino od začiatku jednoznačne obhajuje jeho pridelenie tejto moslimskej krajine. Považuje za správne, že sa turnaj prvý raz v histórii koná v arabskom svete a už na prahu šampionátu vyhlásil, že bude najlepší v doterajšej histórii.

Nepochybne narážal aj na finančnú stránku podujatia. Reagoval aj na kritiku, že majstrovstvá sveta nebudú natoľko príťažlivé pre sponzorov ako v prípade minulých turnajov.

„Tento šampionát je kratší ako predchádzajúce, ale za mediálne práva sme zinkasovali o 200 miliónov eur viac ako na predchádzajúcom šampionáte. A o rovnakú vyššiu sumu sme predali aj sponzorské práva. Očakávame vyššie výnosy o 600 až 700 miliónov eur,“ vyrukoval Infantino s predbežnou správou.

robotník, Katar Čítajte viac Dvaja mŕtvi za minútu futbalu. Katar hostí krvavý mundial

Katarské médiá informovali, že FIFA zarobí na šampionáte dovedna 7,5 miliardy dolárov, čo bude predstavovať o miliardu dolárov vyššie príjmy ako naposledy v Rusku. Dodatočné príjmy priniesli komerčné dohody so spoločnosťami z krajiny hostiteľov – Qatar Energy, bankou QNB a telekomunikačnou firmou Ooredoo. Zaujímavosťou tiež je, že FIFA v tomto roku uzavrela zmluvu aj s poskytovateľom blockchainu Algorand, ktorý je jej prvým novým americkým sponzorom za viac ako desať rokov.

FIFA bude teda spokojná a s ňou akiste aj jej členské krajiny. Vďaka novým ziskom bude môcť strešná organizácia opäť vyplatiť účastníkom šampionátu vyššie prémie. Bude rozdeľovať peniaze z balíka, v ktorom sa nachádza 440 miliónov eur.

Do Kataru aj kyvadlovými letmi

lovenskí futbalisti sa v ére samostatnosti zúčastnili na finálovom turnaji jediný raz – pred dvanástimi rokmi v Juhoafrickej republike. Za postup zinkasovali 660-tisíc eur a za účasť 5,3 milióna. Už pred príchodom do Afriky mali v kase šesť miliónov istých. Za krátky čas však tieto odmeny prudko stúpli. FIFA garantuje všetkým účastníkom 10,5 milióna bez toho, aký výsledok v Katare dosiahnu.

Postupne sa táto suma bude navyšovať. Nový majster sveta zinkasuje 44 miliónov eur. Zaujímavý je aj fakt, že každý účastník semifinále sa obohatí o 25 miliónov, čo je už vyššia suma, ako si odviezol domov šampión z MS 2006. Takýto luxus si nemôže ani približne dovoliť nijaký iný šport.

Hayya Čítajte viac Diár z Kataru: Hit Hayya alebo "veľký brat ťa sleduje"

Infantino upozornil aj na veľký záujem divákov o zápasy na katarských štadiónoch. Očakáva sa, že väčšina z nich bude vypredaná. Podľa šéfa FIFA za vstupenky získajú o asi 300 miliónov viac ako na predchádzajúcich majstrovstvách sveta v Rusku.

FIFA už na konci októbra oznámila, že lístky (takmer tri milióny) sa prakticky vypredali. Ale do konca šampionátu sa budú predávať posledné uvoľnené vstupenky, ak na niektoré zápasy ešte zostali.

V Katare očakávajú až 1,2 milióna fanúšikov z celého sveta. Mnohí – najmä z okolitých krajín – budú dochádzať aj na jednotlivé stretnutia, pretože medzi Dauhou a najvýznamnejšími blízkovýchodnými mestami – Kuvajt City, Muscat, Rijád, Dubaj – premávajú kyvadlové lety. Bude ich takmer sto.

Ako je to s kapacitou štadiónov? Organizáciu zápasov na šampionáte má pod palcom FIFA, riadi sa jednotným protokolom. V minulých dňoch vzbudili pozornosť informácie o počtoch divákov – niektoré boli vyššie ako pôvodne uvádzaná kapacita.

FIFA oficiálne uverejnila, koľko divákov sa zmestí na štadióny v Katare: Al Bayt: 68 895, Khalifa: 45 857, Al Thumama: 44 400, Ahmad Bin Ali: 45 032, Lusail: 88 966, Štadión 974: 44 089, Education City: 44 667, Al Janoub: 44 325.

Dauha, perla Blízkeho východu, v obrazoch Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Dauha, metropola Kataru, je perlou Blízkeho...

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Katar 2022