Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Srbi udatne vzdorovali, na záver ich však Brazília totálne rozobrala

Brazílski futbalisti zvíťazili vo štvrtkovom zápase G-skupiny na MS v Katare nad Srbskom 2:0. Jeden z najväčších favoritov šampionátu má vďaka dvom gólom Richarlisona na konte tri body rovnako ako Švajčiarsko, ktoré v prvom zápase "géčka" zdolalo Kamerun 1:0.

24.11.2022 13:02 , aktualizované: 22:04
739954836 Foto:
Vinicius Junior a Neymar v zápase proti Srbsku.
debata (5)

Duely druhého kola v tejto vetve sa hrajú v pondelok, o 11.00 SEČ nastúpi Kamerun proti Srbsku a o 17.00 SEČ sa Brazília stretne so Švajčiarskom.

G-skupina – 1. kolo:

Brazília – Srbsko 2:0 (0:0)
Góly: 62. a 73. Richarlison. ŽK: Pavlovič, Gudelj, Lukič (všetci Srb.). Rozhodovali: Faghani – Mansouri, Abolfazli (všetci Irán), 88.103 divákov.
Brazília: Alisson – Danilo, Silva, Marquinhos, Alex Sandro – Paqueta (75. Fred), Casemiro, Neymar (79. Antony) – Raphinha (87. Martinelli), Richarlison (79. Gabriel Jesus), Vinicius Junior (76. Rodrygo)
Srbsko: V. Milinkovič-Savič – Milenkovič, Veljkovič, Pavlovič – Živkovič (57. Radonjič), Lukič (66. Lazovič), Gudelj (57. Ilič), Mladenovič (66. Vlahovič) – Tadič, Mitrovič (83. Maksimovič), S. Milinkovič-Savič

Katar 2022 Dávame do pozornosti Víťazi a porazení. Tabuľky MS vo futbale

Srbi začali nebojácne, ich tvrdosť v osobných súbojoch robila technickým Brazílčanom značnú chvíľu problémy. Bezgólové skóre sa snažil zmeniť Neymar, jeho rafinovaný pokus z rohu v 14. minúte však srbský brankár vyškriabal spod brvna.

Postupom času sa začala čoraz viac prejavovať individuálna kvalita „kanárikov“. V 27. minúte sa takmer dostal do veľkej príležitosti Vinicius Junior, ale V. Milinkovič-Savič dobre čítal hru a loptu pred ním vypichol.

V 35. minúte sa po narážačke s Paquetom ocitol v dobrej pozícii Raphinha, ale koncovku nezvládol a srbský brankár nemal s jeho pokusom veľa práce. Následne sa opäť nepresadil Vinicius Junior, keď ho stihol dostúpiť Milenkovič.

Hneď v úvode druhého polčasu spravili Srbi chybu v rozohrávke, ale Raphinha zoči-voči brankárovi neuspel. Brazília stupňovala prevahu, v 55. minúte Neymar z prvej prestrelil bránu Srbska. To sa ešte viac zatiahlo do obrannej ulity, pričom nechýbalo veľa a v 60. minúte mohlo prehrávať. Do lopty sa z 25 m oprel Alex Sandro a opečiatkoval žrď.

5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

Gól visel na vlásku a Brazílii sa ho už o niekoľko okamihov neskôr podarilo streliť. Pokus Viniciusa Junior z uhla vyrazil V. Milinkovič-Savič iba pred Richarlisona, ktorý zblízka otvoril skóre – 1:0.

Zvýšiť náskok mohol Junior Vinicius, no v rozhodujúcej chvíli sa pošmykol. Srbi potom predviedli silnú pasáž a aj zahrozili, bola to však v ich podaní len ofenzívna epizódka. Naopak, v 73. minúte sa ich nádeje na zisk aspoň bodu rozplynuli, keď sa Richarlison blysol akrobatickou lahôdkou a strelil svoj druhý gól v zápase – 2:0. Definitívne rozhodnúť mohol Casemiro, ktorý opečiatkoval brvno.

Brazília nevyužila ďalšie veľké šance, napriek tomu potvrdila, že v Katare to s útokom na šiesty titul myslí vážne.

Hlasy aktérov (zdroj: APA):

Richarlison, autor dvoch gólov Brazílie: „Ako dieťa som sníval, že si zahrám na MS a strelím gól za Brazíliu. Hrali sme dobre, hlavne v druhom polčase. Srbi mi pripadali trochu unavení.“

Casemiro, stredopoliar Brazílie: „Prvý polčas nebol ľahký. Oba tímy hrali dobrý futbal. Čakali sme, že fyzicky toto tempo súper nezvládne a to sa potvrdilo. Z víťazstva máme radosť a tešíme sa na ďalší zápas.“

Miloš Veljkovič, obranca Srbka: „Do druhého polčasu sme nevstúpili dobre. Dali sme do toho všetko, ale nestačilo to. Prehra je zaslúžená, mali veľké šance a to ešte veľa z nich zostalo nevyužitých. Musíme dobre zregenerovať a pripraviť sa na duel s Kamerunom.“

Švajčiari zdolali Kamerun

Futbalisti Švajčiarska vyhrali s Kamerunom 1:0. Jediný gól zápasu hraného v Al Wakre strelil kamerunský rodák obliekajúci dres Švajčiarska Breel Embolo.

Švajčiarsko – Kamerun 1:0 (0:0)
Góly: 48. Embolo.
Rozhodovali: Telle – Brailovsky, Chade (všetci Arg.), ŽK: Elvedi, Akanji – Fai, 39.089 divákov
Švajčiarsko: Sommer – Rodriguez (90. Cömert), Elvedi, Akanji, Widmer – Freuler, Xhaka, Sow (72. Frei) – Vargas (81. Rieder), Embolo (72. Seferovič), Shaqiri (72. Okafor)
Kamerun: Onana – Tolo, N'Koulou, Castelletto, Fai – Oum Gouet, Hongla (68. Ondoua), Anguissa – Toko Ekambi (74. Nkoudou), Chupo-Moting (74. Aboubakar), Mbeumo (81. Ngamaleu) {* koniec-sablona *}

Nebezpečnejší v prvom polčase boli Kamerunčania. Už v 10. minúte ukázal africký tím svoju dominantnú stránku, ktorou je dobrý pohyb.

Výbornú loptu do priestoru dostal rýchlonohý Mbeumo, ktorého strelu brankár Sommer vyrazil iba pred skúseného zakončovateľa Toka Ekambiho, ten však mieril nad švajčiarsku bránu.

O štyri minúty si Chupo-Moting odsledoval váhavé počínanie dvojice Akanji – Elvedi, ktorí loptu stratili a kamerunský útočník sa rútil sám na bránu.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Víťazi a porazení. Tabuľky MS vo futbale

Opäť musel Helvétov zachraňovať Sommer. Švajčiari nedokázali reagovať na húževnatých hráčov Kamerunu a po polhodine hry bol pred švajčiarskou bránou znovu stav ohrozenia.

Švajčiari však mali šťastie, že strela Honglu nemala potrebnú razanciu. Následne odvrátil Widmer v poslednej chvíli prízemný center Faia pred nabiehajúcim Toko Ekambim.

Švajčiari sa prvýkrát pripomenuli v prvej minúte nadstaveného času, keď po rohovom kope vyskočil najvyššie Akanji, ale loptu netrafil ideálne, a tak mierila mimo tri žrde.

Kľúčový okamih. Breel Embolo strieľa jediný gól... Foto: Profimedia
Breel Embolo Kľúčový okamih. Breel Embolo strieľa jediný gól zápasu.

Na začiatku druhého dejstva si švajčiarski hráči výborne pripravili prechodovú fázu a loptu na pravom krídle dostal do rozhodenej obrany Shaqiri.

5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

Ten adresoval spätnú prihrávku na hranicu malého vápna a kamerunský rodák obliekajúci dres Švajčiarska Breel Embolo otvoril skóre.

V úcte k svojej rodnej krajine gól neslávil. Kamerunčania si v 66. minúte znovu nedali pozor na nábeh hráča z druhej vlny, Vargasov pokus však výborne zneškodnil brankár Onana.

Kamerun už následne nedokázal nadviazať na aktívnu hru z prvého polčasu. Na záverečnú štvrťhodinu ešte posilnil ofenzívu afrického tímu skúsený Aboubakar, ani ten sa však už nedostal do žiadnej vyloženej príležitosti a nezabránil tak prehre Kamerunu.

Standings provided by Sofascore

Hlasy aktérov /zdroje: ČT Sport, Yahoo.com/

Rigobert Song, tréner Kamerunu: „Cítime sklamanie, chceli sme viac, ale futbal na tejto úrovni rozhodujú malé detaily. Nastalo krátke poľavenie z našej strany a dostali sme gól. Všetko je ešte možné, stále máme k dispozícii dva zápasy, ale už si nemôžeme dovoliť zaváhať.“

Murat Yakin, tréner Švajčiarska: „Embolovi som povedal, že priateľstvo je do začiatku zápasu, potom sú Kamerunčania jeho súperi. Futbal píše aj takéto príbehy.“

Breel Embolo, útočník Švajčiarska: „Som hrdý, že som dal prvý gól tímu na šampionáte. Trochu ma mrzí, že to bolo proti Kamerunu, kde som sa narodil a mám tam rodinu.“

5 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 vo futbale #švajčiarski futbalisti #kamerunskí futbalisti #Katar 2022