Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Katar dáva dúhovému Západu na frak. Vedie už 3:0, píše český novinár

Katar je po obrovským tlakom. Nielen mnohé mimovládne organizácie, ale aj vlády, či nadnárodné firmy vyzývajú na rôzne formy protestov počas futbalového šampionátu. Dôvodom sú ľudské práva v krajine Perzského zálivu.

24.11.2022 20:04
647461955 Foto:
Ilustračné foto
debata (60)

Iný pohľad na vec ponúkol vo svojej glose redaktor CNN Prima NEWS Josef Šťastna. Podľa neho je tlak na tamojšiu vládu zbytočný a neúčinný.

„Hovorí sa, že pre Brazílčanov je futbal náboženstvom. A tiež sa hovorí, že pre Argentínčanov bohom bol a stále je Diego Maradona. Rozprávať toto obyvateľom Kataru je úloha náročná, pretože tí už jedno náboženstvo a jedného Boha majú. Nie je božstvo okrem Boha a Muhammad je posol Boží, a nič na tom nezmení kopanie do lopty, živý Messi ani dúhová páska okolo ruky,“ začal svoje zamyslenie redaktor.

„Šampionát v Katare zatiaľ ukazuje, že futbalový cirkus prišiel, potom zase odíde, ale prostredníctvom futbalu si katarská spoločnosť nenechá nabúravať kamene, na ktorých stojí. Futbal je pre Katarčanov zábava a kratochvíľa, islam je pre nich úplným odovzdaním sa do rúk Božích,“ pokračuje.

Hayya Čítajte viac Diár z Kataru: Hit Hayya alebo "veľký brat ťa sleduje"

Autor reaguje na rôzne výzvy, prvotný úmysel hráčov s kapitánskou páskou, ktorí chceli poukázať na zlú situáciu homosexuálov v krajine. Kapitáni sa napokon rozhodli, že dúhovú pásku si nedajú, keďže by im hrozila hneď na úvod žltá karta. A tak sa protestuje inak. Nemecký tím si napríklad pred zápasom proti Japonsku pri spoločnom fotografovaní zakryl ústa.

„Futbalový sviatok organizovaný v Katare naplno obnažil, že západná koncepcia ľudských práv končí tam, kde začína islam. Korektná (západná) mediálna skratka sa snaží vzbudiť dojem, že vlastne trochu zaostalí Katarčania sa boja dúhovej pásky a odmietajú diskutovať o tom, že aj LGBT komunita má ľudské práva. Realita je taká, že túto diskusiu neodmietol Katar, ale odmieta ju sám Korán, teda spísané slovo Božie,“ píše Šťastna.

Autor je k snahám európskych politických špičiek a ich futbalových reprezentácií pomerne kritický. Naznačuje, že tentoraz ich snahy narazili.

„Ak futbal naozaj ponúka nejaký presah do celej spoločnosti, tak by to tento rok malo byť uvedomenie, že nie všetky kultúry sveta si zo západnej koncepcie ľudských práv sadli na zadok. Okrem dúhy katarskí moslimovia rázne odmietli alkohol a celému svetu odkázali, že u nich doma sú určité pravidlá, ktoré budú dodržiavať aj hostia,“ zamýšľa sa.

617494764 Čítajte viac Nemajú iné starosti? Nemci chcú ísť kvôli trestom za pásky na súd

Západ vraj má právo na svojich hodnotách lipnúť, no rovnako islamský svet má rovnaké právo ich odmietnuť. Táto debata podľa autora prebíja samotný šport, čo vraj ide na vrub tých, ktorý pre Katar ako usporiadateľskú krajinu hlasovali.

Svoje zamyslenie uzatvára v športovom duchu a doterajšie politické prekáračky premieta do výsledku.

"Katar v prvom zápase prehral s Ekvádorom 0:2. Ten bol boj čisto športový. V tom spoločenskom vedie nad Západom 3:0. Prvý gól lovili zo siete spoločnosti vyrábajúcej alkohol, druhý gól dostali aktivisti LGBT. A gól tretí? To je samotná propagácia islamu, ktorý do sveta vykukuje cez milióny televíznych prijímačov.

FIFA chcela šíriť vplyv, Západ chcel šíriť ten náš správny spôsob života. Namiesto toho Katar celému svetu ukázal, že moslimovia len tak pred niekým neustúpia," dodal na záver.

Gestá futbalistov Nemecka v ich prvom zápase na MS Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Viacerí futbalisti Nemecka nastúpili proti...
60 debata chyba
Viac na túto tému: #Katar 2022