Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Portugalsko vyráža za veľkým snom. S nezamestnaným lídrom

Hoci to najlepšie má už zrejme za sebou - na svetovom šampionáte v Katare sú momentálne lepší i rýchlejší útočníci - je to on, kto púta najväčšiu pozornosť.

24.11.2022 07:00
Cristiano Ronaldo Foto:
Cristiano Ronaldo.
debata

Udalosti okolo Cristiana Ronalda, jednej z top futbalových postáv všetkých čias, vyvrcholili jeho predčasným odchodom z Manchestru United. Portugalská hviezda tak má pár hodín pred nástupom na dnešný duel proti Ghane status – nezamestnaný.

Na začiatku bola nespokojnosť s neustálym vysedávaním na lavičke náhradníkov a na konci ostré slová, ktoré Ronaldo adresoval v televíznom rozhovore trénerovi i vedeniu slávneho anglického tímu. Tvrdil, že si ho nevážia a že klub od odchodu legendárneho manažéra Sira Alexa Fergusona stagnuje.

„Nič sa nezmenilo, chápete? Bazén, vírivky, dokonca aj posilňovňa zostala rovnaká, rovnako ako niektoré technológie. Myslel som si, že uvidím nový Manchester United, novú infraštruktúru, nové veci. Ale pripadal som si, ako by som mal znova dvadsať,“ vravel.

A tak nie div, že v utorok svet obletela ďalšia futbalová bomba. Rodák z Madeiry a klub z Old Traffordu sa dohodli na ukončení spolupráce. Pre Ronalda to znamená, že príde o šestnásť miliónov libier, ktoré by dostal za dodržanie kontraktu. Skončiť sa mal v lete.

„Po rozhovoroch s Manchestrom United sme sa dohodli na predčasnom ukončení zmluvy. Milujem tento klub i jeho fanúšikov, to sa nikdy nezmení. Zdá sa mi však, že nastal správny čas hľadať novú výzvu. Želám tímu veľa úspechov do zvyšku sezóny a do budúcnosti,“ uviedol 37-ročný hráč

Viac nebolo treba a kolotoč špekulácií sa roztočil. „Ďakujeme, ale my Ronalda nechceme,“ ozvali sa Chelsea a Newcastle, kluby, o ktorých sa hovorilo, že by ho mohli angažovať.

A kto teda?

Cristiano Ronaldo Čítajte viac Trpký koniec klubovej ikony. Ronaldo si v Manchestri United balí kufre

Nič nami neotrasie

V tejto chvíli sa naozaj zdá, že o jeho ďalšej budúcnosti ešte nie je rozhodnuté. Aj z tohto pohľadu môžu byť majstrovstvá sveta zaujímavé. Samozrejme, každý vie, kto je Ronaldo. V reprezentácii dal v minulosti 117 gólov a vo svete nemá páru.

Bude však potrebovať ďalšie. Poriadna porcia z jeho kopačiek by mohla presvedčiť aj tých, ktorí ho pre vyšší vek vopred odpísali. Päťnásobný najlepší hráč sveta je určite za zenitom, ale inštinkt sa stratiť nedá. „Stále zostáva jedným z najsmrtonos­tnejších útočníkov súčasnosti,“ napísal o ňom britský denník Daily Mail.

Mimochodom, médiá na ostrovoch sa uplynulé hodiny výlučne venujú jeho koncu v Manchestri United a takmer vôbec jeho blížiacemu sa štartu v Katare. Prípadne pripomínajú, že nedávno prekonal hranicu 500-miliónov fanúšikov na sociálnych sieťach Facebook, Instagram a Twitter, čo z neho robí najsledovanejšieho športovca planéty.

Ale späť na šampionát, lebo úspech mu môže dopomôcť k ďalším miliónom, prípadné fiasko zasa k nekonečným posmeškom.

Cristiano Ronaldo s partnerkou Georginou na Ibize Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Cristiano Ronaldo a Georgina Rodriguezová na...

Ronaldo bol pred utorňajšou veľkou novinou presvedčený o tom, že klubové záležitosti neovplyvnia jeho vystúpenia za Portugalsko na majstrovstvách sveta a tiež nenarušia atmosféru v tíme.

Možno to teraz prehodnotí. Ženie ho nielen motivácia zvíťaziť a byť o niečo bližšie k svetovému titulu, ale pravdepodobne bude chcieť zapôsobiť aj na potenciálny nový klub. Bol by to pekný bonus pre momentálne nezamestnaného hrá­ča.

„Týmto mužstvom nič neotrasie,“ sľuboval Ronaldo tento týždeň na tlačovej konferencii v Dauhe. Ktovie, možno akákoľvek strata s Ghanou by to dokázala…

Bude hrať?

Afričania sú najnižšie nasadeným tímom na šampionáte – na 61. mieste v renkingu FIFA. Navyše, nemali šťastie ani na súperov. Portugalsko, Uruguaj i Južná Kórea sa zdajú byť priveľkým sústom.

Napriek tomu Saudská Arábia ukázala, že na tomto turnaji je všetko možné, keď v utorok zdolala Argentínu (2:1) na čele s Lionelom Messim. Dokonca aj Senegal dlho vzdoroval favorizovanému Holandsku (0:2) a experti tvrdia, že väčšinu času bol dokonca lepším tímom.

futbalisti Saudskej Arábie Čítajte viac Argentína na dne, Arabi v siedmom nebi. Emócie po šoku na MS v Katare

„Blacks Stars“, ako Ghanu vo svete prezývajú, majú tiež vo svojom strede niekoľko kvalitných hráčov. Thomasa Parteya, stredopoliara z Arsenalu, či Mohammeda Kudusa z Ajaxu Amsterdam.

Portugalsko je však predsa len mužstvo iného rangu. V dvadsaťšesťčlen­nom výbere je desať hráčov z anglickej ligy vrátane trojice Joao Cancelo, Rubena Dias, Bernardo Silva z Manchestru City či Bruna Fernandesa z Manchestru United. Do nominácie sa nedostali napríklad Joao Moutinho, José Fonte, Renato Sanches či zranený Diogo Jota.

Do turnaja vstupuje ako jeden z favoritov. S osvedčeným trénerom Fernandom Santosom, ktorý doviedol tím k titulu majstrov Európy. Ale aj s nadštandardne talentovanými hráčmi. Portugalské médiá sa pred šampionátom dlho zamýšľali nad tým, či Santos nie je až príliš konzervatívny a nebude sa báť urobiť aj ťažké rozhodnutia. Ako v júni, keď proti Španielsku v Lige národov nechal svoju „sedmičku“ hodinu na lavičke náhradníkov.

Vraj z „taktických dôvodov“…

Dnes proti Ghane sa to zrejme nestane. Ronaldo zažil turbulentné dva týždne, všetko, čo sa okolo neho dialo, bolo viac o inom, ako o futbale. Lenže Cristiano je iba jeden, na svojom poslednom šampionáte je pripravený dávať góly ako kedykoľvek predtým.

Góly, ktoré ho priblížia k titulu. Góly, ktorými si vystrieľa nový džob.

10 najväčších prekvapení v histórii MS Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1954: Západné Nemecko - Maďarsko 3:2...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Cristiano Ronaldo #Manchester United #portugalskí futbalisti #Katar 2022