Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žltá karta za dúhovú pásku. FIFA hrozila bezprecedentným trestom

Predstavte si situáciu. Kapitán Anglicka Harry Kane v dnešnom zápase na MS proti Iránu privedie na trávnik mužstvo a ešte pred úvodným hvizdom dostane trest - žltú kartu!

21.11.2022 09:27 , aktualizované: 11:13
Kane dúhová páska Foto:
Kapitán Anglicka Harry Kane s dúhovou páskou počas zápasu Taliansko - Anglicko v Lige národov.
debata (95)

Fikcia? Nebolo od toho ďaleko.

Kane v nedeľu potvrdil, že pondelkový zápas plánoval odohrať s kapitánskou páskou v dúhových farbách a nápisom „One Love“ (Jedna láska), ktorou chcel vyjadriť podporu LGBTI+ komunite.

Katar homosexualitu klasifikuje ako trestný čin a odmieta, aby na šampionáte boli propagované „politické“ názory.

Strešný orgán svetového futbalu FIFA si však nechcel pohnevať domácich organizátorov a podľa britského denníka Telegraph plánoval trestať nosenie dúhovej kapitánskej pásky udelením žltej karty.

FIFA chce, aby kapitáni nosili jej pásky – rozdielnu, na každý zápas. Sú na nich slogany „Futbal spája svet“ či „Podeľte sa o jedlo“.

Futbalové hviezdy s dúhovou páskou Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Hugo Lloris z Tottenhamu Hotspur

Albión pokľakne

Deväť národných tímov vrátane Anglicka, Nemecka, Belgicka či Holandska pred MS vyhlásilo, že ich kapitáni chcú mať na zápasoch MS dúhové pásky a to aj potom, ako FIFA pohrozila finančnými trestami.

Udelenie žltej karty by však bola pre všetky tímy značná komplikácia. Kane napriek tomu ešte v nedeľu vyhlásil, že ho nič nezastaví.

„Viem, že naša federácia o tom rokuje s FIFA. Jasne sme povedali, aké je naše stanovisko a že zápasy odohráme s dúhovou páskou. Na tom sa nič nemení. Verím, že pred štartom zápasu bude všetko jasné,“ vyhlásil v nedeľu večer elitný kanonier.

Dodal, že Angličania, rovnako ako v zápasoch na ME 2020 či v Lige národov, pred zápasom s Iránom pokľaknú na znak podpory rasovej rovnoprávnosti a rôznorodosti.

koláž MS Čítajte viac Fanúšikovia v Katare? Zaplatení nádenníci sú na smiech

Pásku vo farbách dúhy chcel mať aj kapitán nemeckej reprezentácie, brankár Manuel Neuer. „Áno, stále to platí. Nemeníme svoj postoj a názory,“ potvrdil Neuer v sobotu.

Rebelujúce krajiny ustúpili

Situácia sa vyjasnila v pondelok dopoludnia.

Národné výbery Anglicka, Walesu, Nemecka, Belgicka, Dánska, Holandska a Švajčiarska napokon ustúpili a vydali spoločné vyhlásenie, v ktorom sa píše:

"FIFA vyhlásila, že potrestá našich kapitánov, ak budú nosiť dúhové pásky. Nesúhlasíme s týmto rozhodnutím, ale naši hráči za to nemôžu znášať športové následky. Preto sme požiadali kapitánov, aby pásky v dúhových farbách nenosili.

Boli sme pripravení zaplatiť pokuty, ale trest žltou kartou je niečo iné. Sme frustrovaní verdiktom FIFA. O tom, že plánujeme nosiť dúhové pásky, sme federáciu informovali v septembri. Náš spoločný postoj budeme podporovať inou formou."

Anglicko bude prvým z „protestujúcich“ tímov, ktorý bude na MS v akcii. Zápas s Iránom je na programe dnes od 14.00, prinesieme vám ho v online textovom prenose .

Vtedy a dnes. Priaznivci na MS 2018 verzus MS 2022 Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Fanúšikovia Francúzska na MS 2018 v Rusku.
95 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 #Katar 2022 #LGBTI+ #dúhová páska