Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vedci v tom majú jasno. Najväčší favorit futbalových MS nie je z Európy

Medzinárodný tím vedcov z univerzít v Rakúsku, Belgicku, Luxembursku a Nemecku hľadal najpravdepodobnejšieho víťaza majstrovstiev sveta.

14.11.2022 14:20
737325857 Foto:
Vysoké budovy v katarskej Dauhe zdobia plagáty lídrov jednotlivých národných tímov - vpravo Brazílčan Neymar.
debata

Vedci simulovali výsledky šampionátu 100-tisíc krát, pričom pri prognózach zobrali do úvahy aj také faktory, ako prednosti tímov, trhová hodnota alebo počet hráčov so skúsenosťami z Ligy majstrov.

Do výpočtu vstupovali aj sociálno-ekonomické faktory ako je krajina pôvodu hráčov, počet obyvateľov v krajinách jednotlivých účastníkov alebo hrubý domáci produkt.

Bartlomiej Dragowski. Čítajte viac Kričal od bolesti, plakal. Poľsko prišlo pár dní pred MS o brankára

A výsledky? Podľa štúdie je jasným favoritom na zisk šiesteho titulu majstrov sveta Brazília, ktorá má až 15-percentnú pravdepodobnosť triumfu. Za výberom okolo hviezdneho Neymara nasleduje Argentína (11,2 percenta), Holandsko (9,7 percenta), Nemecko (9,2 percenta) a obhajcovia titulu z Francúzska (9,1 percenta).

„Poskytujeme výpočet pravdepodobnosti, nie istoty, že to tak bude. A 15-percentná pravdepodobnosť víťazstva znamená aj 85-percentnú pravdepodobnosť, že sa to nestane,“ uviedol na webe univerzity v Innsbrucku jeden z autorov štúdie Andreas Groll.

Antonín Panenka Čítajte viac Tiché a dobré dievča. Dcéra legendárneho Panenku prehrala boj s rakovinou

V minulosti sa tímu výskumníkov podarilo správne predpovedať finálovú dvojicu majstrovstiev Európy 2008, ako aj triumf Španielska na MS 2010 a ME 2012.

Majstrovstvá sveta v Katara odštartujú v nedeľu zápasom domáceho výberu proti Ekvádoru. A 18. decembra, keď je na Lusail Iconic Stadium na programe finále, sa dozvieme, či sa vedci nezmýlili.

Šatne z iného sveta. Toto čaká hráčov v útrobách Fotogaléria - 34 fotiek Všetky fotky
Pre hráčov sú v Katare pripravené luxusné šatne.
šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Argentína #Katar #favoriti