Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Weissov výbuch a mlčiaci víťazi. Z nepohody sa zrodil úspech

Československo postúpilo na osem záverečných turnajov majstrovstiev sveta a dva razy si zahralo vo finále.

11.11.2022 15:23
Vladimír Weiss Foto:
Vladimír Weiss so svojimi zverencami po víťaznom zápase s Talianskom na MS 2010 v Južnej Afrike.
debata

Na šampionátoch sa predstavilo aj 41 Slovákov. V ére samostatnosti mali Slováci sedem pokusov, ale využili jediný. V Afrike 2010 nastúpilo v štyroch zápasoch 22 futbalistov.

Koniec Talianov v Afrike

Do Afriky priviedol Slovákov tréner Vladimír Weiss. Aj šampionát pred vyše dvanástimi rokmi mapoval jeho tradičnú cestu k úspechu. Ani vtedy nebola priamočiara, nechýbalo na nej veľa ostrých zákrut.

Už pred finišom kvalifikácie mohli mať jeho zverenci postup v suchu. Súboj so Slovinskom vyvolal obrovský ošiaľ.

Na dožívajúce Tehelné pole sa chcelo dostať 160-tisíc ľudí, toľko bolo žiadostí o lístok. Na tribúny sa vtedy zmestilo už žalostne málo, len 24-tisíc fanúšikov. Postupový mečbal nezažili. Slovinsko zrušilo veľké oslavy. Vyhralo 2:0.

Centenario Čítajte viac Majster sveta odmietol hlavičkovať. Nechcel si pokaziť účes

Weissov tím všetko zachránil v zasneženom Chorzówe v pamätnom i šťastnom zápase…

Na šampionáte úradoval Róbert Vittek, ktorý strelil štyri góly. Najmä vďaka jeho forme mužstvo postúpilo do osemfinále. Ale opäť nič nešlo hladko. Viedlo nad Novým Zélandom 1:0, malo na dosah prvé víťazstvo, ale súper v nadstavenom čase vyrovnal.

Po zápase s Paraguajom, prehre 0:2 a kritike, ktorá sa valila, zavládla v hoteli The Villas v Pretórii, kde mala výprava rozložený svoj stan, napätá atmosféra.

Trénerovi Weissovi na tradičnom stretnutí so zástupcami médií rupli nervy, nedokončil ani prvý rozhovor a zdúchol. Tesne pred rozhodujúcim stretnutím hovoril s médiami Vittek. "Nedá sa prehliadnuť, čo sa deje.

Je mi ľúto, že rozbíjame naše sily. Verím, že teraz to všetci hodíme za hlavu," vravel a vyjadril sa aj ku kritike po prvých zápasoch. „Je oprávnená, možno niekedy prehnaná, ale k futbalu patrí a my sa musíme vedieť s ňou vyrovnať.“

Aj takéto dievčatá chodia na MS vo futbale Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Mysleli ste si, že ženy milujú iba hokej? OMYL!...

Z tejto nepohody sa zrodil úspech a veľká eufória. Slovensko sa postaralo o koniec Talianov v Afrike. V najlepšom zápase svojej histórie. Zvíťazilo 3:2 a čakalo ho osemfinále s Holandskom.

Po Taliansku si hráči vymenili úlohu s trénerom. V Ellis Parku v Johannesburgu nahodili bobríka mlčania a všetci prešli mixzónou bez jediného slova. Hovoril Weiss.

Najprv na tlačovke a potom sa na chvíľu zastavil aj pri novinároch. Vysvetlil aj mlčanie víťazov a ich nezvyčajný protest. „Boli presvedčení, že kritika ich výkonov nebola primeraná. Ale hovoriť určite budú…“

Tak aj bolo. Nečakaný triumf obrúsil hrany a skrotil negatívne emócie.

Popluhár nadchol aj švédskeho kráľa

Traja Slováci si zahrali na dvoch finálových turnajoch majstrovstiev sveta: Ján Popluhár, Jozef Adamec, Andrej Kvašňák. Všetci sa zaslúžili aj o zisk striebornej medaily z Čile 1962. Popluhár, slovenský futbalista storočia, si pripísal na MS najviac stretnutí – deväť.

Zažil niečo, čo sa nestáva často. Reprezentačný krst si odkrútil na MS a ešte proti obhajcom titulu. V roku 1958 mal 22 rokov.

„Pred šampionátom som si nerobil nádeje. Bolo jasné, že do Švédska cestujem len ako náhradník a budem čakať na šancu.“

Alcides Ghiggia Čítajte viac Koniec sveta na Maracane a hviezdy zasypané rajčinami v Janove

Československo v úvode podľahlo nevýraznému Severnému Írsku 0:1. Všetko sa zdalo byť stratené. Čakali Nemci, ktorí triumfovali na MS 1954, zdolali skvelých Maďarov. Zatajil sa mu dych, keď tréner Kolský oznamoval zostavu a padlo aj jeho meno.

Podal výborný výkon. A aj celé mužstvo. Nadchli aj švédskeho kráľa Adolfa VI. v hľadisku.

„Mená ako Rahm, Walter, Schäfer som dobre poznal, boli to pojmy. Nemci mali výborné mužstvo, ale mohli sme ich zdolať. Hrali veľmi tvrdo a rozhodca Ellis im to toleroval. Poškodil nás,“ tvrdil Popluhár, ale na tom sa zhodli aj nezainteresovaní pozorovatelia.

Československo viedlo po prvom polčase 2:0. V prestávke bolo v šatni súpera dusno. Po nej ešte zvýšil agresivitu. Napokon vyrovnal neregulérnym gólom.

Mario Zagallo Čítajte viac Čo bolo najťažšie? Poslať hviezdu na lavičku

„Náš brankár Dolejší držal loptu medzi nohami, Schäfer do neho sotil. Rozhodca uznal gól, ktorý nebol. Najprv bol faul na brankára a ani lopta nebola ešte za čiarou,“ približoval rozhodujúci moment Popluhár.

Ani výborný výkon, ani nasledujúca senzačná výhra nad Argentínou 6:1 už na postup nestačili. Juhoameričania utrpeli najvyšší debakel v histórii ich futbalu na MS. „Ale ja som si lepší odpich v reprezentácii nemohol ani želať,“ hodnotil po rokoch Popluhár.

Galba vytiahol dve červené

Československý a neskôr aj slovenský futbal zastupovali na svetových šampionátoch aj rozhodcovia. Bratislavčan Karol Galba bol jediný, ktorý mal česť rozhodovať finále – na MS 1966 v Anglicku.

Nemci v ňom po veľkej dráme podľahli Angličanom 2:4 po predĺžení. Tretí gól sa zapísal do histórie – lopta sa od brvna odrazila na zem a stále sa vedú spory, či sa dostala za čiaru.

Švajčiar Gottfried Dienst ho po konzultácii s postranným rozhodcom Tofikom Bachramovom uznal.

Partnerky hviezd na MS 2022 vo futbale Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Partnerky futbalistov na MS v Katare. Pozrite...

„Hneď po stretnutí sa na mňa obracali mnohí nemeckí novinári,“ približoval neskôr Galba. "Povedal som iba to, čo aj teraz. Bol som na druhej strane ihriska, nevidel som dobre situáciu.

Druhý asistent Bachramov však nezaváhal ani na chvíľu, presvedčil aj hlavného rozhodcu. Po stretnutí mi v šatni bez akýchkoľvek pochybností povedal: Videl som to dobre, bol to gól. Verím, že sa nemýlil."

V tom čase sa ešte rozhodcovia nešpecializovali na hlavných a asistentov. Galba sa v Anglicku dostal do rozhodcovskej trojice päťkrát, z toho raz ako hlavný. S píšťalkou cestoval už aj na šampionát štyri roky predtým.

V Čile rozhodoval v štyroch stretnutiach a najmä jedno mu utkvelo v pamäti: Juhoslávia – Uruguaj (3:1). Vylúčil v ňom po jednom hráčovi na každej strane: Popoviča a Cabreru.

Uruguaj, Argentína, futbal Čítajte viac Prvý i posledný raz. FIFA prosila tímy, aby išli na majstrovstvá sveta

„Úplne jasná situácia, nik neprotestoval. Dali si zaucho, nedalo sa nič robiť, museli predčasne odísť z ihriska,“ doplnil.

Ale táto situácia mala zaujímavú pointu po mnohých rokoch. Slovenský rozhodca sa stretol s juhoslovanským hráčom, ktorého vylúčil. Už si na neho nepamätal, sám sa mu prihovoril:

„To som ja, čo ste ma v Čile vylúčili. Lenže ja som sa so súperom nepobil, pomýlili ste si ma so spoluhráčom. Neprotestoval som, nechcel som ho namočiť,“ prekvapil ho priznaním.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Weiss #Ján Popluhár #seriál k MS vo futbale 2022 #MS vo futbale 2010