Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ako Katar vybabral s USA a kde si potom kúpil stíhačky. Blatter začal hovoriť

Bol to šok, keď v roku 2010 dostal Katar majstrovstvá sveta vo futbale. Ešte väčší šok však teraz spôsobil Sepp Blatter, bývalý prezident FIFA, ktorý odpálil "bombu" niekoľko dní pred začiatkom šampionátu.

08.11.2022 14:26
Katar 2022 Foto:
Katar 2022 - Ilustračné foto
debata (20)

Švajčiar v rozhovore pre denník Tages-Anzeiger uviedol, že udelenie práva usporiadať turnaj Kataru bolo „chybou“. Prezradil tiež, ako táto krajina nakoniec vyhrala v konkurencii so Spojenými štátmi. Ako kľúčová sa ukazuje postava Michela Platiniho.

A vtedajšieho francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho.

Majstrovstvá sveta 2022 sa začínajú 20. novembra. Prvýkrát v histórii bude najlepšie národné tímy hostiť krajina z Arabského polostrova. Turnaj sa ešte nezačal a už dlho ho sprevádzajú veľké kontroverzie.

Napríklad pri výstavbe štadiónov údajne zomreli tisíce robotníkov. Hovorí sa až o trinástich tisícoch. Katarčania sú na každom kroku obviňovaní z porušovania ľudských práv, korupcie a dokonca aj zo špionáže, aby dosiahli svoj cieľ a zorganizovali turnaj.

Atmosféru necelé dva týždne pred prvým zápasom rozprúdil aj samotný Blatter, bývalý prezident FIFA, keď priznal, že krajina nemala dostať právo organizovať turnaj a prezradil aj nové, šokujúce skutočnosti o celom procese hlasovania.

„Katar je omyl, výber bol zlý,“ píše sa už v názve článku Tages-Anzeiger. „Je to príliš malá krajina. Futbal a majstrovstvá sveta sú pre ňu príliš veľké,“ pridal Blatter. V rozhovore vysvetlil, že FIFA mala úplne iný plán.

Chalíd Salmán Čítajte viac Homosexualita je porucha, tvrdí ambasádor MS. Rozhovor ihneď ukončili

„Výber Kataru bola chyba. Vtedy sme sa vo výkonnom výbore dohodli, že Rusko získa turnaj v roku 2018 a USA v roku 2022. Bolo by gesto mieru, keby MS po sebe organizovali dvaja dlhoroční politickí oponenti,“ vysvetlil Blatter.

Situácia sa vraj zmenila, keď do funkcie nastúpil vtedajší prezident UEFA Michel Platini.

„Týždeň pred kongresom FIFA 2010 mi Platini zavolal, že náš plán nebude fungovať. Pozvali ho do prezidentského paláca k Sarkozymu, ktorý práve večeral s korunným princom Kataru. Sarkozy povedal Platinimu: Povedzte mi, čo môžete vy a vaši kolegovia z UEFA spraviť pre Katar, keď sa bude rozhodovať o MS?“

„Potom som sa Platiniho spýtal – čo teraz?“ spomína Švajčiar.

„Sepp, čo by si urobil, keby ťa o niečo požiadal prezident?“ odpovedal vraj protiotázkou Platini.

„Vtedy som mu povedal, že neviem, lebo vo Švajčiarsku nemáme prezidenta. Skončilo sa to takto – MS šli do Kataru vďaka štyrom Platiniho hlasom. Miesto Spojených štátov. Toto je pravda,“ zdôrazňuje Blatter.

„Samozrejme, išlo aj o peniaze. O šesť mesiacov neskôr Katar kúpil stíhačky od Francúzov za 14,6 miliardy dolárov,“ uzavrel niekdajší vplyvný funkcionár.

Cristiano Ronaldo Čítajte viac Ronaldo po MS odíde, už má aj dom. Anglické médiá vedia, kam to bude

Katar je autoritársky štát, ktorý je obviňovaný z financovania terorizmu. Krajina, kde sa notoricky porušujú ľudské práva, kde sa cudzoložstvo trestá smrťou ukameňovaním a homosexualita je zločin.

Pre krajinu s tromi miliónmi obyvateľov sú majstrovstvá sveta najdôležitejšou udalosťou v novodobej histórii. Katarské úrady pre ňu obetovali tisíce nevinných životov. A minuli viac ako štvrť bilióna dolárov.

Aj takéto dievčatá chodia na MS vo futbale Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Mysleli ste si, že ženy milujú iba hokej? OMYL!...
20 debata chyba
Viac na túto tému: #Sepp Blatter #Katar 2022