Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Úspech v športe stojí veľké peniaze. Katar ich má na rozdávanie

Krajiny, ktoré organizovali majstrovstvá sveta vo futbale i v atletike, sa dajú spočítať na prstoch rúk.

07.11.2022 09:42
Hamad bin Chalífa al-Tání, Katar Foto: ,
Katarský emir šejk Hamad bin Chalífa al-Tání s futbalistami po po triumfe v Ázijskom pohári 2019.
debata

Zvládnuť dva najväčšie šampionáty je náročné organizačne i finančne. Môžu si na to trúfať len silné a bohaté krajiny. K nim pribudne o dva týždne a dva dni úplne najmenšia z nich – Katar.

Peniaze hrajú v súčasnom športe významnú úlohu. Kto ich má, môže si kúpiť nielen veľké podujatie, ale často aj úspech.

Pýchou katarského športu je skokan Mutaz Essa Baršim, ktorý už zdolal latku vo výške 243 cm (druhý najlepší výkon histórie, len dva centimetre za svetovým rekordom). Aktuálny olympijský šampión z Tokia 2020 a trojnásobný majster sveta sa narodil v Dauhe.

Mutaz Essa Baršim (vpravo) a šéf organizačného... Foto: SITA/AP, Nariman El-Mofty
dauha ms baršim Mutaz Essa Baršim (vpravo) a šéf organizačného výboru MS 2019 šejk Joaan Al-Thani so zlatou medailou za výhru v skoku do výšky.

"Baršim síce nemá katarský pôvod, ale nie je to atlét dovezený z inej krajiny, akých majú v Katare viacero. Takým je napríklad prekážkar Samba z Mauretánie či Nigérijčan Ogunode, špičkový šprintér, ktorý štartoval aj na P-T-S a prekonal u nás bradatý Smithov rekord mítingu.

Jasné, že reprezentanti krajiny nie sú zväčša pôvodom Katarčania, lebo tam je populácia veľmi malá. Ale Katar utvára talentom výborné podmienky.

Kľúčová pre ich rast je akadémia v Dauhe, ktorá združuje rôzne športové skupiny, v nej nájdu všetko, čo potrebujú na kvalitnú prípravu," približuje atletický expert a popredný manažér Alfonz Juck.

Pripomína, že Baršim má korene v Sudáne, ale vyrastal v Katare. Od pätnástich rokov sa venoval skoku do výšky.

„Treba dodať, že rozhodujúci podiel na jeho výkonnostnom raste mal poľský tréner Stanislaw Szczyrba. To je pre Katar typické, angažovali nielen jeho, ale aj ďalších zahraničných odborníkov, ktorí potom pomáhali rozvíjať atletiku v krajine.“

Futbal, Katar 2022 Čítajte aj Poliakov nazvala odpornými stvoreniami. Ruská televízia si kúpila MS v Katare

Na atletiku láka aj spevácka hviezda

Prvé atletické úspechy žal už Mohamed Sulejman, ktorý vybojoval na barcelonskej olympiáde 1992 bronz v behu na 1500 metrov. Stal sa vôbec prvým olympijským medailistom malej arabskej krajiny. K úspechu mu vtedy pomáhal aj český tréner Stanislav Strobl. Kráľovná športov má odvtedy v Katare vysoký štatút.

„Atletika bola jedným z prvých športov, na ktorý sa zamerali,“ pokračuje Juck.

"Akiste aj preto, že zistili, že sa v nej vedia presadiť. V roku 1997 usporiadali prvý medzinárodný míting. Na ňom už povolili štartovať aj ženám, čo bolo v tom čase dosť revolučné. Pre ne ešte platili rôzne obmedzenia a prísne pravidlá, ktoré sa už dnes nedodržiavajú.

Katar nemá problém s peniazmi, a keď v roku 2010 vznikla Diamantová liga, hneď sa zaradil medzi jej organizátorov. V Dauhe sa vďaka tomu každoročne koná veľký míting. Okrem toho bežia v krajine aj menšie atletické súťaže najmä regionálneho charakteru."

Štadióny pre MS vo futbale v Katare 2022 Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Názov: Stadium 974 * Mesto: Dauha * Kapacita:...

Slovenský odborník sa zúčastnil na viacerých podujatiach v Katare. Prvý raz ako tlačový delegát v tom čase ešte Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) na finále Grand Prix 2000. Nechýbal ani na majstrovstvách sveta pred troma rokmi.

„Bolo teplo a atletický šampionát bol vôbec prvý, kde použili klimatizáciu nielen v uzatvorenom priestore, ale aj vonku, na Khalifa štadióne, kde sa uskutočnili všetky súťaže.“

Podľa Jucka organizácia šampionátu nebežala vždy úplne hladko. „Napokon si so všetkým poradili. Najmä preto, že sa neučili sami. Na všetko majú zahraničných odborníkov. Tých si pozvú, aby im to pripravili, môžu si to dovoliť, lebo o peniaze nemajú núdzu.“

Na šampionáte pred troma rokmi boli najväčším problémom diváci. Nenašli si cestu na štadión, prišlo ich najmä spočiatku veľmi málo.

"Prvé dni to bola veľká hanba. Na finále ženskej stovky i na niektoré ďalšie disciplíny, ktoré sú na MS vždy sledované, bolo hľadisko poloprázdne. To sa dovtedy ešte nikdy nestalo. Potom Baršim získal zlato a situácia sa zlepšila.

Mám skúsenosti aj z najväčšieho atletického mítingu, ktorý organizujú. Naň dotiahnu najmä Etiópčanov či Keňanov, ktorí pracujú v Katare, a tí sa starajú o atmosféru. Atletike rozumejú, na rozdiel od domácich, ktorí nevedia, ako reagovať, kedy byť ticho, kedy tlieskať, kedy kričať a povzbudzovať…

Organizátori často spojili míting aj s vystúpením niektorého populárneho speváka zo susednej krajiny, po súťažiach mal priamo na štadióne koncert, a tak prilákali viac ľudí."

V zápasoch finálového turnaja majstrovstiev sveta vo futbale Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) očakáva plné štadióny. Atmosféru by mali zachrániť zahraniční fanúšikovia, ktorí pri podobných príležitostiach sprevádzajú svoje národné tímy do všetkých kútov sveta.

MS 2022, štadión, Katar Čítajte aj Kritika Kataru? Štvavá kampaň, soptí princ. FIFA zverejnila počet obetí pri stavbách

Hádzanári získali senzačné striebro

Katar zorganizoval v rozpätí siedmich uplynulých rokov toľko športových podujatí najvyššieho rangu ako žiadna iná krajina sveta. Vlani premiérovo privítal preteky formuly 1 na Veľkej cene Kataru.

Uskutočnili sa na okruhu Losail neďaleko hlavného mesta. Ten je známy aj atraktívnymi pretekmi MotoGP. Od roku 2007 sa práve tam uskutočnili tradične vždy prvé preteky seriálu.

Katar však hostil aj veľké šampionáty vo významných športoch. Vždy keď sa konali v tejto krajine, medzinárodné federácie prijali ústupky a súhlasili, aby sa tradičné vrcholy konali v iných termínoch ako zvyčajne. Dôvodom bolo horúce počasie, ktoré v oblasti Perzského zálivu v letných mesiacoch vládne.

V roku 2016 sa v Dauhe zišiel cyklistický svet. Tento šampionát, ktorý sa konal až v októbri, bol výnimočný aj pre slovenský šport, pretože Peter Sagan na ňom obhájil titul majstra sveta.

Triumf Petra Sagana na majstrovstvách sveta v... Foto: SITA/AP, Alexandra Panagiotidou
Sagan Dauha Triumf Petra Sagana na majstrovstvách sveta v Dauhe 2016.

Už rok predtým sa uskutočnili v katarských halách MS hádzanárov. Domáci organizátori sa v tomto prípade neuspokojili len s organizáciou, ale urobili maximum, aby ich reprezentácia dosiahla aj prenikavý športový úspech.

Predtým štartovali na MS, ktorých história sa začala písať v roku 1938, len sporadicky. Na svetovú scénu vstúpili premiérovo v Portugalsku 2003 a tam vybojovali aj najlepší výsledok (16. miesto).

Na domácich MS v roku 2015 sa postarali o prvotriednu senzáciu. Tím, ktorý dva roky predtým obsadil na šampionáte 20. miesto, hral vo finále. V ňom podľahol Francúzsku po veľkom boji (22:25).

Získal ako prvý mimoeurópsky účastník medailu. Katarčania zostavili tím z naturalizovaných legionárov, jeho oporou bol Čiernohorec, Kubánec, Španiel, Srb… všetko hráči, ktorí predtým reprezentovali popredné hádzanárske krajiny a nastupovali za špičkové tímy v prestížnych ligách.

Holandsko, Argentína, fanúšikovia Čítajte aj Daj lajk a letíš na MS. Je tu niekto, koho si Katar ešte nekúpil?

A viedol ich špičkový španielsky tréner Valero Rivera, ktorý predtým trénoval Barcelonu a so španielskou reprezentáciou získal dva roky predtým titul majstrov sveta!

Domáci postavili za necelé dva roky štyri krásne, moderné, veľké arény, kde sa hrali zápasy MS. Často zívali prázdnotou, ale na súboje domáceho tímu bola najväčšia z nich plná, aj finále sledovalo 15-tisíc ľudí.

V tom období pôsobil v katarskom tíme Lekhwiya slovenský reprezentant František Šulc a aj on dostal ponuku stať sa členom katarskej reprezentácie. Odmietol ju.

„Navrhli mi, aby som prestal reprezentovať Slovensko. Ak by som dva roky nereprezentoval a dostal katarské občianstvo, splnil by som podmienky. Chýbal mi jeden mesiac, ale u mňa to nebola vec peňazí, mal som s tým morálny problém,“ vysvetlil Šulc.

Zdôraznil, že Katar využil voľnejšie pravidlá Medzinárodnej hádzanárskej federácie.

„V podstate si kúpil celú základnú zostavu, vychytal veľké mená, na túto situáciu sa dlhšie chystal. Na to všetko potreboval kopu peňazí. V Katare občas ani nevedia, čo s nimi,“ smeje sa.

Bielorusko SR Slovensko kvalifikácia MS odveta tréning Čítajte aj Kanonier hádže šípky. V Katare zažil luxus i kúpených fanúšikov

Šampión Ázie môže doma prekvapiť

Môže sa svet dočkať podobnej senzácie aj na futbalových majstrovstvách sve­ta?

Experti sú v tomto prípade v prognózach opatrnejší. Futbal má prísnejšie pravidlá a Katar nemohol skladať mužstvo podľa vzoru hádzanárov. Tréner Ivan Hucko, ktorý prežil v arabskom svete viac ako dvadsať rokov a niekoľko z nich pôsobil aj priamo v Katare, sa domnieva, že domáci reprezentanti môžu prekvapiť.

"Katarská reprezentácia má svoju kvalitu. Mužstvo je spolu už dlhšie, vedie ho skúsený španielsky tréner Sánchez, ktorý pôsobí v Katare už viacero rokov, predtým viedol jeho mládežnícke výbery.

S mužstvom vyhral vo svojej ázijskej zóne veľa zápasov. Aj v tejto časti sveta úroveň futbalu stúpa, hoci stále ešte za svetom zaostáva. Napriek tomu si myslím, že Katar nebude na šampionáte fackovací panák," zdôrazňuje Hucko.

Ukrajinská futbalová reprezentácia Čítajte aj Iránske drony zabíjali deti. Pošlite na MS Ukrajinu, vyzýva funkcionár

Španiel Félix Sánchez, niekdajší mládežnícky tréner Barcelony, prevzal prvý tím Kataru v roku 2017. Dosiahol s ním už viacero úspechov, najvýraznejším je triumf v Ázijskom pohári 2019 (kontinentálny šampionát, obdoba majstrovstiev Európy).

Vo finále zdolal štvornásobného ázijského šampióna Japonsko 3¤:¤1 a až v záverečnom zápase inkasoval vôbec prvý gól v celom turnaji.

V tom istom roku dostal Katar pozvánku na majstrovstvá Južnej Ameriky (Copa América) a tam už úspešný nebol. V B-skupine s Kolumbiou, Paraguajom a Argentínou získal len bod a do ďalších bojov nepostúpil. Hucko pozná katarský národný tím dobre, jedna z opôr – Pedro Miguel – patrila pred časom dokonca k jeho zverencom.

„Pochádza z Kapverdských ostrovov, má portugalský pas. Väčšina hráčov sa narodila už v Katare, ale majú pôvod v okolitých futbalových krajinách. Skutočných Katarčanov je v krajine veľmi málo, asi 150-tisíc, z takej základne by sa ťažko vyberal silný tím. Z nich len veľmi málo športuje, hrá futbal.“

Na svetovom šampionáte sa Katar predstaví v A-skupine, čaká ho Holandsko, Senegal a Ekvádor, s ktorým 20. novembra otvorí celý turnaj.

"Psychika, mentálna sila zohráva významnú úlohu. To je hlavný problém arabských futbalistov. Keď sa zápas vyvíja dobre, v ich prospech, lietajú po ihrisku, vedia všetko, ale keď sa nedarí, chýba im sila, vôľa, akú poznáme u európskych i juhoamerických hráčov.

Keď sa ocitnú vo výhodnom postavení, môžu byť silnejší a silnejší. Sú hraví a rýchli, to je ich obrovská výhoda," charakterizoval katarský tím.

Výletná loď MSC Opera. Čítajte aj Málo ubytovania v Katare? Žiadny problém. Spať sa bude na vode

Katarčania nemuseli hrať kvalifikáciu, mužstvo organizátorskej krajiny malo istú účasť. V príprave bolo v tomto roku veľmi aktívne, odohralo veľa zápasov, zväčša proti slabším súperom, aj proti slovenskému piatoligovému tímu z Domaniže. Proti silnejším mužstvám nebolo príliš úspešné.

"Nemali dobré výsledky, čo ma trochu prekvapilo. Ale bola to len príprava, a tá sa nedá porovnávať so súťažnými zápasmi, tobôž na majstrovstvách sve­ta.

Myslím si, že v prvom zápase s Ekvádorom môžu vyhrať. Ak sa im to podarí, budú bojovať o postup zo skupiny. A ak sa dobre naladia, potrápia možno aj Holanďanov, ktorí sú favoritmi skupiny," uzatvára Hucko.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Katar 2022