Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kritika Kataru? Štvavá kampaň, soptí princ. FIFA zverejnila počet obetí pri stavbách

Katarskému korunnému princovi Tamímovi bin Hamadovi bin Chalífovi al-Tánímu sa nepáči prehnaná kritika na adresu jeho krajiny v súvislosti s organizáciou tohtoročných majstrovstiev sveta vo futbale.

25.10.2022 17:38
MS 2022, štadión, Katar Foto: ,
December 2019. Robotníci pri štadióne Lusail, jednom z dejísk MS 2022.
debata (1)

Priamy dedič panovníka Kataru šejka Hamada bin Chalífu al-Táního označil kritiku pomerov v krajine na Strednom východe za „bezprecedentnú štvavú kampaň“, akej vraj doposiaľ nečelil žiaden organizátor futbalového svetového šampionátu.

„Kampaň vedená proti našej krajine stále pokračuje a rozširuje sa. Zahŕňa aj také šialené výmysly a dvojité štandardy, že veľa ľudí na ich základe spochybňuje naše motívy,“ vyhlásil šejk Tamím bin Hamad bin Chalífa al-Tání v televíznom príhovore.

Katar čelil v ostatných rokoch kritike z celého sveta za údajné zotročovanie zahraničných robotníkov, ktorí pracovali v nevhodných podmienkach a často bez platu na infraštruktúre potrebnej pre „mundial“.

V krajine neskôr zaviedli minimálnu mzdu, no ľudskoprávne organizácie žiadali viac. Zlú reputáciu má Katar aj preto, lebo je tam trestná homosexualita.

Niektoré európske futbalové reprezentácie plánujú proti tomu protestovať dúhovými páskami na rukávoch, ktoré budú počas MS nosiť ich kapitáni.

Futbalové hviezdy s dúhovou páskou Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Hugo Lloris z Tottenhamu Hotspur

Majstrovstvá sveta futbale v Katare (20.11. – 18.12.) budú výnimočné tým, že sa konajú prvýkrát na Arabskom polostrove a až v závere kalendárneho roka.

„Toto je veľká skúška pre malú krajinu ako Katar, ktorá už zapôsobila na celý svet tým, čo dosiahla a naďalej v tom pokračuje,“ uviedol katarský korunný princ.

Lusail Stadium. Čítajte aj Odvaha a luxus v Katare. Štadióny pre MS stoja na trase metra

Organizátori zaznamenali tri úmrtia na stavbách štadiónov

Podľa organizačného výboru zahynuli v uplynulých rokoch pri nehodách na stavbách štadiónov pre futbalové MS 2022 v Katare počas pracovnej doby traja ľudia.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) to potvrdila pre agentúru DPA.

Štadióny pre MS vo futbale v Katare 2022 Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Názov: Stadium 974 * Mesto: Dauha * Kapacita:...

Okrem toho bolo evidovaných ďalších 37 úmrtí, no títo robotníci nezomreli pri práci na stavbách. Organizačný výbor preto klasifikuje tieto prípady ako úmrtia, ktoré priamo nesúvisia s prácou.

Podľa zahraničných médií je však počet obetí oveľa vyšší ako hlásia organizátori.

Britské médiá tvrdia, že od pridelenia šampionátu Kataru v decembri 2010 zomreli v tejto krajine tisícky robotníkov, ktorí sa podieľali na výstavbe štadiónov a ďalšej infraštruktúry súvisiacej s MS 2022.

Výletná loď MSC Opera. Čítajte aj Málo ubytovania v Katare? Žiadny problém. Spať sa bude na vode
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Katar 2022