Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Iránske drony zabíjali deti. Pošlite na MS Ukrajinu, vyzýva funkcionár

Necelý mesiac pred začiatkom MS vo futbale v Katare silnejú hlasy, aby reprezentácia Iránu neštartovala na svetovom šampionáte v Katare.

24.10.2022 12:00
Ukrajinská futbalová reprezentácia Foto:
Ukrajinská futbalová reprezentácia pred duelom Ligy národov proti Poľsku.
debata (16)

Začiatkom tohto mesiaca ľudskoprávna organizácia Open Stadiums vyzvala Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA), aby zakázala reprezentácii Iránu účasť na MS v Katare z dôvodu zlého zaobchádzania so ženami.

Irán v posledných týždňoch zachvátili rozsiahle protesty v súvislosti so smrťou 22-ročnej Mashy Aminiovej, ktorá zomrela začiatkom októbra v policajnej väzbe.

Iránska vláda tiež čelí ostrej kritike za údajnú účasť na prebiehajúcej ruskej invázii na Ukrajinu. Podľa britského ministerstva obrany Irán aj naďalej dodáva Rusku drony, ktoré už niekoľko týždňov používa proti cieľom na celej Ukrajine.

Kylian Mbappé Čítajte viac Unikli detaily Mbappého megazmluvy. Prekonal rekordný plat Messiho

Výkonný riaditeľ futbalového klubu Šachtar Doneck Sergej Palkin vyzval FIFA, aby Iránu odobrala miesto na MS a pridelila ho Ukrajine. Tú vo finále play off o postup do Kataru vyradil Wales po výsledku 0:1.

„Zatiaľ čo sa vedenie Iránu bude zabávať sledovaním zápasov ich reprezentácie na MS, Ukrajincov budú zabíjať iránske drony a rakety,“ uviedol Palkin vo vyhlásení na twitterovom účte Šachtaru.

Uviedol, že drony ničili domy, múzeá, univerzity, kancelárie a ihriská. „A čo je najdôležitejšie, zabíjali Ukrajincov. Vrátane detí. Detí, ktoré tiež snívali o tom, že uvidia svoju reprezentáciu na MS.“

Lukáš Haraslín Čítajte viac Drsná kritika. Obrie nič, flákal sa, navážajú sa Česi do Slováka

Šachtar preto vyzýva FIFA a medzinárodné spoločenstvo, aby okamžite zakázali štart Iránu na MS v Katare pre priamu účasť krajiny na teroristických útokoch na Ukrajine.

„Uvoľnené miesto by mala zaujať reprezentácia Ukrajiny, ktorá dokázala, že si účasť na MS zaslúži,“ uviedol Palkin s tým, že jeho krajina hrala v play off so srdcom napriek neporovnateľne horším podmienkam na prípravu reprezentácie.

FIFA zatiaľ na žiadnu z výziev nereagovala. Šampionát v Katare sa začína 20. novembra otváracím duelom, v ktorom sa domáca reprezentácia postaví proti Ekvádoru.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Katar #MS 2022 Katar #Dauha