Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvý i posledný raz. FIFA prosila tímy, aby išli na majstrovstvá sveta

Priam neuveriteľné. Pred prvými majstrovstvami sveta vo futbale prosila Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) svoje členské krajiny, aby sa na turnaji zúčastnili.

08.10.2022 08:28
Uruguaj, Argentína, futbal Foto:
Radosť prvých majstrov sveta. Takto sa tešili Uruguajčania na domácom šampionáte po finálovom víťazstve nad Argentínou (4:2).
debata (1)

Nebola príliš úspešná: na šampionáte 1930 v Uruguaji štartovalo len trinásť tímov. Plánovanú kvalifikáciu zrušili. Hrali všetci, ktorí chceli. Prvý i posledný raz.

V súčasnosti patrí účasť na svetovom šampionáte v najpopulárnejšej hre medzi najlukratívnejšie bonusy.

Do Kataru, kde sa na budúci mesiac začne najočakávanejší turnaj, sa chcelo dostať 206 tímov, ktoré vstúpili do kvalifikácie. Miesto mal isté iba organizátor plus 31 mužstiev, ktoré prešli náročným sitom kvalifikácie.

Štart vo finálovom turnaji majstrovstiev sveta znamená úspech, prestíž, popularitu, slávu i peniaze. Pred štyrmi rokmi v Rusku zinkasoval každý tím len za účasť osem miliónov dolárov.

Štadióny pre MS vo futbale v Katare 2022 Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Názov: Stadium 974 * Mesto: Dauha * Kapacita:...

Prvý turnaj odklepli dvojmiliónovej krajine

Myšlienka organizovať majstrovstvá sveta vo futbale je stará viac ako sto rokov. Historici tvrdia, že sa zrodila už po vzniku FIFA v roku 1904. Definitívne sa o ich organizovaní rozhodlo 29. mája 1928 na kongrese v Amsterdame.

O prvý šampionát bol spočiatku veľký záujem a hlásili sa až šiesti organizátori – Uruguaj, Španielsko, Švédsko, Taliansko, Holandsko a Maďarsko, ktoré sa však neskôr kandidatúry vzdalo.

Kongres FIFA v Barcelone v máji 1929 odklepol právo prvej organizácie jedinému mimoeurópskemu záujemcovi, vzdialenej juhoamerickej krajine. To spôsobilo u protikandidátov rozčarovanie i urazenosť.

Lusail štadión Katar Čítajte aj Prezradil niečo, čo nemal? Google odhalil, kto bude hrať o titul v Katare

Často sa zdôrazňuje, že o niekoľko týždňov sa začne šampionát doteraz v najmenšej krajine v histórii. Nie je to úplne pravda. Katar je rozlohou síce menší ako Uruguaj, ale má asi 2,5 milióna obyvateľov. V Uruguaji pred 92 rokmi žili necelé dva milióny ľudí, hoci dnes ich je takmer raz toľko.

O tom, že práve Uruguajčanom sa ušla pocta hostiť prvé Campeonato del Mundo, rozhodol aj ich výrečný minister športu Buero.

Nasľuboval delegátom na kongrese hory-doly a informoval, že organizátori uhradia všetkým účastníkom cestu i náklady na ubytovanie. Argumentoval aj tým, že Uruguaj oslavuje 100. výročie nezávislosti a expresne postaví supermoderný štadión pre 80-tisíc divákov.

V prospech Juhoameričanov zahral aj čisto športový motív. Dva razy po sebe, v roku 1924 i 1928, vyhrali olympijský futbalový turnaj, ktorý dlho suploval neexistujúci šampionát. Týmito triumfmi spochybnil futbalovú neohrozenosť i nadradenosť Angličanov, na čom si ostrovania dlho zakladali.

Futbalové legendy a ich prezývky Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Roberto Baggio - Božský chvostík
Počas väčšej...

Sparta ani Slavia hráčov neuvoľnili

Eufória zo zrodu nového podujatia postupne upadala. Dva mesiace pred jeho začiatkom sa neprihlásilo ani jedno európske mužstvo. Hrozil trapas. Šéf FIFA, Francúz Jules Rimet, sa rozbehol po kontinente a presviedčal zástupcov silných krajín, aby sa vydali na cestu do Južnej Ameriky.

Neobišiel ani Československo, ktoré patrilo v tom čase k špičke, ale zástupcovia pražských S, kde sa koncentrovala kvalita, sa obávali dvojmesačnej pauzy. Na taký dlhý čas by Sparta a Slavia prišli o svojich hráčov, čo by zasiahlo klubové rozpočty.

Menšie kluby, najmä z Prahy, sa síce ponúkli, že dajú dokopy národný tím, ale bolo by to na úkor kvality. Futbalová asociácia túto možnosť odmietla, nechcela si kaziť renomé.

Rimet napokon presvedčil svojich krajanov i susedov Belgičanov. Pochopenie našiel tiež u rumunského kráľa Karola, ktorý sa rozhodol, že sám povedie výpravu. Na poslednú chvíľu sa pridala Juhoslávia, ktorá síce nepatrila ešte k špičke, ale bola to napokon ona, ktorá postúpila do semifinále ako jediný zástupca Európy.

Pre európskych účastníkov bola strašiakom najmä nekonečná cesta. Jedinou možnosťou bola plavba loďou a tá trvala takmer tri týždne. Do štartu šampionátu zostával necelý mesiac, keď nasadli na parník Conte Verde a vyrazili do Montevidea. Na palube nechýbal ani Rimet, ktorý mal v batožine zabalenú zlatú trofej, sošku bohyne víťazstva Niké, ktorú zhotovil francúzsky sochár Abel Lafleur.

Na dlhý čas sa stala vysnívanou métou najlepších futbalových tímov planéty.

Premiérový šampionát vyhral Uruguaj

So žrebovaním turnaja museli čakať až na príchod všetkých výprav, aby bolo jasné, kto sa v ňom predstaví. Zloženie troch trojčlenných a jednej štvorčlennej skupiny bolo jasné tri dni pred prvým zápasom.

Najpočetnejšie zastúpenie mali Juhoameričania. Okrem Uruguaja si nenechali ujsť túto šancu ani Argentína, Brazília, Bolívia, Čile, Peru a Paraguaj. Doplnili ich Mexiko a USA zo Severnej Ameriky. Na premiérových MS sa zúčastnilo 13 zo 41 členských krajín FIFA.

Prvý historický zápas odohrali Francúzi a Mexičania (4:1) 13. júna 1930. Na hlavnom štadióne domáci ešte finišovali s poslednými prácami a tak sa tento súboj uskutočnil na menšom štadióne Pocitos.

Premiéru sledovala chabá návšteva – tisíc divákov. Ešte menej ich zavítalo na stretnutie Rumunsko – Peru. Tristo divákov je rekordne najnižšia návšteva v histórii MS.

642814557 Čítajte aj MS v Katare? Maškaráda a tragédia. Cantona sa obul do šampionátu

Napriek tomu priniesol turnaj solídny záujem. Zápasy domácich, ale aj Argentínčanov, sledovalo vždy plné hľadisko. Vďaka tomu sa priemerná návšteva vyšplhala na bezmála 25-tisíc divákov.

Uruguajčania si po finále, v ktorom zdolali Argentínu 4:2, mädlili ruky. Turnaj sa skončil ich organizačným i futbalovým úspechom. Po predchádzajúcich olympijských triumfoch si na niekoľko desaťročí vybojovali pozíciu lídra svetového futbalu.

Nasledujúce MS v Taliansku a Francúzsku síce odbojkotovali, čo bola ich odveta za nezáujem Európanov o ich šampionát, ale keď sa po vojne v roku 1950 vrátili na svetovú scénu, opäť sa tešili z titulu majstrov sveta. Na malú krajinu obdivuhodná bilancia.

Po premiérových MS 1930 mali na konečnom účte zisk nad očakávanie – 255 107 dolárov. V porovnaní so súčasnými miliónovými sumami išlo o bagateľ, ale bol to pozitívny signál životaschopnosti podujatia. Ďalšie šampionáty to potvrdili.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 1930 vo futbale