Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Putin prijal v Kremli úspešných futbalistov. Tréner dostal vysoké vyznamenanie

Ruský prezident Vladimir Putin vyznamenal trénera ruskej futbalovej reprezentácie Stanislava Čerčesova Radom Alexandra Nevského.

29.07.2018 07:32
Vladimir Putin Foto: ,
Vladimir Putin s ruským futbalovým tímom v Kremli.
debata

Oznámili to ruské médiá. Samotní futbalisti z úspešného tímu dostali od ministerstva športu tituly zaslúžilých majstrov športu.

„Na prvých majstrovstvách sveta usporiadaných v Rusku ste reprezentovali výrazne a presvedčivo, prejavili ste zomknutosť, húževnatosť a vôľu, na dosiahnutie cieľa ste sa nešetrili,“ zdôraznil Putin. „Vaša heslo Hráme za vás sa pre fanúšikov stalo oveľa dôležitejším ako (prípadné) medaily,“ dodal.

Päťdesiatštyriročný Čerčesov prevzal reprezentáciu pred dvoma rokmi a senzačne sa s ňou na nedávnom šampionáte v Rusku dostal až do štvrťfinále. Jeho výber pritom do turnaja vstúpil ako papierovo najväčší outsider, ale zo skupiny po výhrach 5:0 nad Saudskou Arábiou a 3:1 nad Egyptom a po prehre 0:3 s Uruguajom postúpil do osemfinále.

V ňom Rusi po remíze 1: 1 v riadnom hracom čase aj po predĺžení vyradili Španielsko a vo štvrťfinále po remíze 2:2 prehrali 3:4 na penalty s Chorvátskom. Pre zbornú išlo o najlepší výsledok od postupu Sovietskeho zväzu do štvrťfinále v roku 1970.

Vladimir Putin vyznamenal Stanislava Čerčesova... Foto: Reuters, POOL
Vladimir Putin, Stanislav Čerčesov Vladimir Putin vyznamenal Stanislava Čerčesova Radom Alexandra Nevského.

Rad Alexandra Nevského sa udeľuje za mimoriadne zásluhy o vlasť a za významné výsledky. Nadväzuje na tradície Radu svätého Alexandra Nevského z rokov 1725 až 1917 a jeho sovietskeho variantu z rokov 1942 až 1991, ktorý bol však určený na vyznamenanie vojenských veliteľov. V Rusku Rad znovu zriadili v roku 2010.

Putin ho udelil napríklad prvej žene vo vesmíre, kosmonautkee Valentíne Tereškovovej.

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #ruskí futbalisti #Stanislav Čerčesov