Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Filmujúci Neymar, vzbura malých aj stop sexi ženám. Čo zaujalo v Rusku?

Futbalový sviatok sa skončil. Čo priniesol prvý svetový šampionát v Rusku? Vybrali sme osem najzaujímavejších momentov.

17.07.2018 15:17
debata (8)
Majstri sveta 2018 z Francúzska. Foto: Reuters, CHRISTIAN HARTMANN
futbal oslavy Majstri sveta 2018 z Francúzska.

Francúzska mašina

Titul je v správnych rukách.

Zhodli sa na tom popredné svetové denníky i legendy futbalového sveta. Francúzi od zápasu k zápasu gradovali svoj výkon.

Vyradili Argentínu. Nedali šancu Uruguaju. Eliminovali nebezpečných Belgičanov. Trestali húževnatých Chorvátov v grandióznom finále. A zaslúžene získali druhý titul majstrov sveta.

„Náš tím dosiahne vrchol potenciálu o dva až štyri roky,“ avizuje Didier Deschamps, tretí človek na svete, ktorý vyhral titul majstra sveta ako hráč i tréner.

Futbalový svet, tras sa!

Vzbura malých

Po vyradení veľmocí si na uvoľnené semifinálové miesta robilo zálusk hneď niekoľko futbalovo menších krajín.

Švédom ani Rusom to nevyšlo, ale štvrťfinále je pre nich i tak veľkým úspechom. Belgičanov pasovali experti do pozície čierneho koňa. Pri pohľade na hráčsky káder a hviezdy ako De Bruyne, Hazard či Courtois mierili ešte vyššie. Na turnaji zažili jedinú prehru – najtesnejšiu v semifinále s neskoršími šampiónmi.

Ešte ďalej to dotiahli Chorváti. Výnimočná generácia preskočila tú z roku 1998. A hoci po finále muži v šachovnicových dresoch slzili, ani nie päťmiliónový národpobláznili.

Anglickí futbalisti oslavujú s fanúšikmi postup... Foto: Reuters, DYLAN MARTINEZ
Anglicko, radosť Anglickí futbalisti oslavujú s fanúšikmi postup do semifinále MS.

Koniec anglickej kliatby

Semifinále s Nemeckom. Osemfinále proti Argentíne. Štvrťfinále s Portugalskom.

Mizéria anglických futbalistov pri strelách z bieleho bodu na svetových šampionátoch sa skončila. V osemfinálovej dráme síce prišli zverenci Garetha Southgata o vedenie v záverečných sekundách, ale v rozstrele poslali vzdorovitú Kolumbiu domov.

Anglická jazda sa nakoniec skončila dvomi prehrami. V semifinále nestačili na Chorvátov, v boji o tretie miesto zasa na Belgičanov.

Fiaská v podaní favoritov

Pred turnajom patrili do okruhu ašpirantov na titul. Jeho vyvrcholenie si pozreli v pohodlí domova.

Obhajcovia titulu z Nemecka pred šampionátom sebavedomo tvrdili, že znovu chcú bojovať o najvyššie priečky. Lenže v skupine pohoreli na plnej čiare. „Historická blamáž,“ nechápal denník Kicker.

Už pred začiatkom turnaja na seba svojsky upozornili Španieli. Šéfovi zväzu sa nepáčilo jednanie trénera Lopeteguiho s Realom Madrid, a tak ho dva dni pred turnajom vyhodil. Zaskakujúci tréner Hierro i jeho zverenci robili, čo mohli. Nezvládli však penaltovú lotériu s Rusmi.

Rozbroje v kabíne i prosba trénera o Messiho radu. Nevýrazné výkony Argentíny v kvalifikácii pokračovali aj v nádherných ruských futbalových stánkoch. Púť Juhoameričanov sa skončila v osemfinále.

Brazílčania chceli ukázať, že to so šiestym titulom myslia vážne. Lenže v súboji o najlepšiu štvorku narazili na Belgičanov, ktorí kanárikom pristrihli krídla.

Neymar padá po súboji s Mexičanom Edsonom... Foto: Reuters, DAVID GRAY
Neymar, Edson Álvarez Neymar padá po súboji s Mexičanom Edsonom Álvarezom.

Osudy troch najlepších

Jeden sa váľal, druhý sa trápil, tretí sám na všetko nestačil.

Brazílska ofenzívna mašina s Neymarom sa zadrhla a to aj vinou útočníka Parížu Saint-Germain. Namiesto futbalového umenia ukazoval skôr herecké. Jeho teatrálne pády a vymyslené bolestivé grimasy kanárikom uškodili.

Trápil sa aj Lionel Messi. Odštartovala ho nepremenená penalta proti Islandu. Hoci si aj s jeho jediným gólovým prispením v Rusku predĺžili pobyt o niekoľko dní, od trofeje boli na míle vzdialení.

Iba Cristiano Ronaldo potvrdil, že sa akýkoľvek tím môže spoľahnúť na jeho schopnosti. Rodák z Madeiry strelil na šampionáte štyri góly svojej krajiny zo šiestich.

Skvelí na ihrisku i okolo neho

Aj tak by sa dali charakterizovať majstrovstvá sveta v Rusku v podaní domácich.

Úvodný duel jedného z najlepších šampionátov histórie priniesol historické víťazstvo Ruska nad Saudskou Arábiou. Debakel 5:0 odštartoval organizátorsky výborne zvládnutý turnaj.

Na nádherných štadiónoch to zverenci Stanislava Čerčesova po vyradení Španielov dotiahli až do štvrťfinále.

Rozhodca Mark Geiger pri využití systému VAR... Foto: SITA/AP, John Sibley
futbal ms VAR Rozhodca Mark Geiger pri využití systému VAR počas zápasu Nemecko - Južná Kórea.

Pomocníci za monitormi

Moment, ktorý zmenil futbal.

Najskôr ukazovali rozhnevaným či prosiacim hráčom, že počúvajú pokyny zo slúchadla. O niekoľko sekúnd rukami naznačili obrazovku a rozbehli sa k nej. Po prezretí videa na monitor len niekoľko metrov od hracej plochy až dvanásťkrát ukázali na biely bod.

Najpopulárnejší šport si zvyká na ďalšiu technickú inováciu. Hlavným arbitrom v zápasoch pomáhali z medzinárodného vysielacieho centra v Moskve aj videoasistenti rozhodcu. Prispeli k tomu, že na šampionáte padlo 169 gólov, čo je tretie najvyššie číslo v histórii.

Zákaz ukazovať pekné ženy

Sexizmus je väčším problémom ako rasizmus.

Slová šéfa antidiskriminačnej skupiny FARE Piara Powara majú v ponímaní FIFA zrejme veľkú váhu. Inak si zákaz kamerovania sexi žien počas zápasov šampionátu ani nemožno vysvetliť.

„Tieto zábery poškodzujú inak pozitívny imidž turnaja,“ vyhlásil Powar. „Bolo by lepšie, keby sa kamery zameriavali na dianie na ihrisku,“ reagoval šéf komisie FIFA pre udržateľnosť a diverzitu Federico Addiechi.

Ktovie, či podobný príkaz bude platiť aj o štyri roky na MS 2022 v Katare…

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Neymar #MS 2018 vo futbale #francúzski futbalisti