Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Weiss: Francúzi výborne bránili a mali smrteľné protiútoky

Záver šampionátu v Rusku sledoval aj tréner Vladimír Weiss, ktorý momentálne vedie gruzínsku reprezentáciu. Je jediným Slovákom, ktorý sa zúčastnil na majstrovstvách sveta ako hráč (1990) a potom priviedol na šampionát premiérovo slovenských reprezentantov aj ako kouč (2010).

17.07.2018 00:00
debata
Vladimír Weiss fandil na MS Argentíne, hlavne... Foto: Reuters, PILAR OLIVARES
Lionel Messi, Paul Pogba Vladimír Weiss fandil na MS Argentíne, hlavne kvôli Lionelovi Messimu (vpravo na snímke v súboji s Paulom Pogbom). Podľa Weissa práve Pogba dáva hre Francúzov myšlienku a emóciu.

Bolo finále najlepším zápasom na ruskom šampionáte?

Finále je finále, to má vždy osobitný význam. Bol to výborný zápas, s množstvom veľkých výkonov a so šiestimi gólmi, čo je vždy pre diváka atraktívne.

Stali sa Francúzi zaslúžene majstrami sveta?

Určite. Výborne bránili a čakali na brejky a štandardné situácie. Podľa mňa mal Deschamps v hlave plán, ktorý mu stopercentne vyšiel. Dobrá obrana a smrteľné protiútoky.

Hrali aj najkrajší futbal?

Poviem svoj názor. Najkrajší futbal hrali Belgičania a Chorváti. Francúzi boli zápas čo zápas silnejší až nakoniec zaslúžene triumfovali. Ich rozumná hra v systéme 4–4–2 slávila úspech. Majú veľké hviezdy a k tomu Pogbu, ktorý dáva ich hre myšlienku a emóciu. Nemajú slabé miesto v zostave, možno s výnimkou brankára, ktorý je určite dobrý, ale mne sa príliš nepáči.

Videli ste ďalší šampionát na vlastné oči. Môžete porovnávať…

Nechcem jednoznačne tvrdiť, že to bol najlepší šampionát v histórii, lebo to sa ťažko porovnáva, ale bol určite vynikajúci a najlepší za posledné dlhé obdobie. Najlepší bol čo sa týka krásnych štadiónov, výbornej infraštruktúry, organizácie. Poznám Rusov, ak chcú, sú to výborní hostitelia, rozdajú aj celé srdce. Páčili sa mi aj viaceré zápasy a videl som veľa pekných individuálnych výkonov veľkých hráčov. Všetko je trochu iné, keď to človek vidí naživo a nielen v televízii, preto som sa do Ruska vybral.

Ruskí fanúšikovia na Červenom námestí v Moskve. Foto: Reuters, GLEB GARANICH
fans Ruskí fanúšikovia na Červenom námestí v Moskve.

Kto bol pre vás najväčšou osobnosťou turnaja?

Bez debaty Modrič. Súhlasím s ocenením, ktoré dostal. Zaslúži si to za výkony na šampionáte a aj za prínos k svetovému futbalu. Za mnohé roky, čo v ňom pôsobí. Je úžasné urobiť okolo neho takéto mužstvo. Chorváti sú štvormiliónový národ, majú skvelú generáciu hráčov.

Patríte medzi skúsených trénerov. Obohatil vás niečím tento šampionát?

Toto je moja práca, analyzujem zápasy a veľa sa popri tom naučím. Videl som veľa zaujímavých a pozitívnych vecí. Ako aj ja robím chyby, robia ich aj veľkí tréneri. V závere som sledoval dva razy Francúzov, v oboch prípadoch to bola podobná taktika, bolo vidieť jasne, čo chcú hrať a ako im to vychádza. Proti ním stáli Belgičania a Chorváti, ktorí hrali stále do plných, s obrovským úsilím a veľmi podobný futbal, hoci s trochu inými systémami. Pre mňa mal pobyt v Rusku aj osobné čaro, mám tu dosť priateľov a potešilo ma, že som sa s nimi mohol stretnúť.

Gólová radosť Chorvátov. Foto: SITA/AP, Rebecca Blackwell
futbal ms Gólová radosť Chorvátov.

Pred šampionátom ste sa priznali, že držíte palce Argentínčanom. Tým turnaj nevyšiel…

Mojím tichým favoritom boli Belgičania a fandil som Argentíne. Najmä kvôli Messimu, ale videl som, že je znechutený z pomerov, ktoré vládli v tíme, možno z trénera. Bolo mi ho úprimne ľúto, lebo on i celé mužstvo sa futbalovo trápili. Pre Argentínu to bola asi malá národná katastrofa. Podávať takéto výkony s takými hráčmi… Pre mňa je však Messi stále najlepší futbalista planéty.

Čo ostatní favoriti?

Okrem Argentíny ma sklamali najmä Nemci. Portugalsko ako majster Európy tiež rýchlo skončilo, tam som však videl jasný rukopis trénera, ale nevyšlo im všetko, ako chceli. V úvode bol fenomenálny Ronaldo, ale nestačilo to.

Čím si vysvetľujete, že veľa silných tímov malo problémy?

Silní zostali silní, ale dnes sú už aj silnejší. Francúzsko je silnejšie ako Nemecko, Chorvátsko ako Argentína, Belgicko ako Anglicko… Brazília mala fantastické mužstvo, nehrala zle, ale Neymar nebol pripravený, ako by mal, podľa mňa najmä fyzicky. To bol jazýček na miske futbalových váh. Neymar je fenomennálny hráč, ale čakalo sa od neho viac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Weiss #chorvátski futbalisti #francúzski futbalisti
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO