Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kliatba i požehnanie. Mužíčka zocelila vojna

V Lužnikách ho premáhal smútok. So spoluhráčmi boli blízko k zisku trofeje pre futbalových majstrov sveta. Po nedeľňajšej prehre s Francúzskom 2:4 mu bola slabou útechou prestížna cena pre najlepšieho hráča turnaja.

16.07.2018 14:27
Luka Modrič Foto: ,
Luka Modrič máva fanúšikom v Záhrebe.
debata (7)

„Som hrdý, že som získal toto krásne ocenenie, ale je mi ľúto, že som nevyhral trofej pre celé Chorvátsko,“ hovoril držiteľ Zlatej lopty Luka Modrič.

Odmalička mu pritom hovorili, že na to nemá. Vraj mu chýbajú centimetre, kilá, svaly a ktovie čo ešte. Tieto parametre nerozhodujú vždy. Dôležitá je aj hlava, sila vôle a pracovitosť. V týchto atribútoch patrí Modrič k najlepším na svete. Aj vďaka vojne.

„Bol to motív, ktorého som sa držal celý život a doviedol ma až k tomuto bodu,“ povedal pred časom Modrič.

Útek do hotela

Bolestivý rok 1991 pre Balkánsky polostrov sa pomaly chýlil ku koncu. Lenže 8. december sa do chorvátskej vojny o nezávislosť zapísal ako jeden z najbrutálnejších dní. Srbskí militanti vtrhli do dediny, kde Modrič vyrastal so starými rodičmi. Jeho deda popravili na ulici s ďalšími piatimi obyvateľmi a niekoľko domov vypálili.

„Vojna ma zocelila. Tie momenty si jasne pamätám, ale je to niečo, na čo nezabudnete a zároveň nechcete spomínať. Roky, počas ktorých sme boli utečencami, boli veľmi ťažké. Museli sme bývať v hoteli a mali sme finančné problémy. Stále som však miloval futbal a hoci sme nemali peňazí nazvyš, otec mi kúpil kopačky i chrániče s podobizňou Brazílčana Ronalda. Zamiloval som sa do nich,“ spomína na detstvo Modrič.

Ako 6-ročný obrusoval futbalovú techniku na parkovisku pred jedným z hotelov v Zadare, kde Modričovci našli útočisko. Všimol si ho tréner tamojšieho klubu Tomislav Bašič.

„V pozadí lietali granáty, vybuchovali míny, ale jeho akoby to ani nezaujímalo. Kopal do papierovej lopty a ukazoval s ňou svoju šikovnosť. Povedal som si, že v ňom niečo je,“ spomína Bašič, ktorý ho pozval do akadémie NK Zadar. „Mnohokrát sme mali preteky, kto prvý dobehne do úkrytu. Futbal bol únikom od krutej reality,“ dodal Bašič.

Finále MS: Francúzsko - Chorvátsko Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Hugo Lloris inkasuje gól z kopačky Ivana Perišiča.

V dalmáckom regióne má hlavné futbalové slovo Hajduk Split. O drobného špílmachra však nemal záujem. A tak podpísal 10-ročnú zmluvu v Dyname Záhreb. Z peňazí, ktoré za podpis dostal, kúpil rodičom v Zadare byt. A nechal Hajduk sledovať, ako ich najväčší rival získal v priebehu štyroch rokov štyri tituly v rade.

„Jeho flexibilita bola požehnaním aj kliatbou zároveň. Prehľad i kumšt rozhodovali zápasy i dostávali ho mimo pozíciu, ktorú mal hrať,“ spomína na bývalého spoluhráča z Tottenhamu, kam Modrič zamieril z Dynama, Tom Huddlestone.

„Je to sen každého trénera. Trénuje ako démon a nikdy sa nesťažuje. Je neuveriteľný. Drobný mužíček, ktorý sa vie dostať z každej situácie. Môže hrať v akomkoľvek klube sveta,“ mädlil si ruky bývalý kouč Spurs Harry Redknapp.

Chorvátsky kapitán Luka Modrič (v popredí) so... Foto: SITA/AP, Rebecca Blackwell
Luka Modrič Chorvátsky kapitán Luka Modrič (v popredí) so spoluhráčmi si po finále MS vyslúžili rešpekt od víťazného mužstva Francúzov.

Najhoršia posila Realu?

V severnom Londýne spôsobil 172-centimetrový Chorvát ošiaľ. Po počiatočnom zranení i nahradení trénera Juandeho Ramosa Redknappom potvrdil, prečo za neho Tottenham v júli 2008 vysolil 21 miliónov eur. V sezóne 2010/2011 potiahol Spurs do Ligy majstrov – po takmer polstoročí.

„Je to jeden z najinteligen­tnejších hráčov na svete po boku Xaviho a Andrésa Iniestu. Pokojne mu môžeme hovoriť chorvátsky Johan Cruyff,“ vyhlásil Dragan Stojkovič. „Jeho kvalita rastie s veľkosťou priestoru, ktorý mu súper poskytne,“ pridal sa dnes už nebohý Cruyff.

„Pracant so skvelou a pokojnou hlavou, ktorý robí spoluhráčov lepšími,“ zamyslel sa Gérard Houllier. „Je to najlepší hráč, aký si kedy obliekol na seba chorvátsky šachovnicový dres,“ zhodli sa Robert Prosinečki i Ivan Rakitič.

Hoci legendárny kouč Arsenalu Arśene Wenger predpovedal, že Modrič sa v tvrdej Premier League nepresadí, mýlil sa. Zaujal niekoľko svetových veľkoklubov, ktorým dlho odolával. Keď sa však ozval Real Madrid, neváhal a splnil si sen.

„Prežil som tu štyri roky plné lásky, pochopenia, emócií. Užil som si to. V istej časti života si však poviete, že je čas urobiť ďalší krok. Verím, že mi rozumiete a chápete, že mám pred sebou šancu, ktorá sa už nikdy nemusí zopakovať,“ naznačil vo februári 2012 Modrič.

O niekoľko mesiacov sa aj napriek označeniu najhoršia posila roku 2012 stal oporou Realu. V kráľovskom veľkoklube sa vypracoval na nenahraditeľnú časť kádra.

A samozrejme – najlepšieho hráča majstrovstiev sveta 2018…

Najlepší na MS 2018
Hráč Luka Modrič Chorvátsko
Brankár Thibaut Courtois Belgicko
Mladý hráč Kylian Mbappé Francúzsko
Strelec Harry Kane Anglicko, 6 gólov

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Luka Modrič #chorvátski futbalisti
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO