Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chorváti sú v historickom finále! Obrat nad Anglickom dokonali v predĺžení

Futbalisti Chorvátska sa stretnú s Francúzskom vo finále MS 2018 v Rusku. V stredajšom druhom zápase semifinále v moskovských Lužnikách zdolali Anglicko 2:1 po predĺžení. Angličania síce viedli od 5. minúty po góle Kierana Trippiera, po zmene strán však vyrovnal Ivan Perišič a v 109. minúte rozhodol Mario Mandžukič.

11.07.2018 22:41 , aktualizované: 12.07.2018 00:14
Mandžukič futbal ms Foto: ,
Mario Mandžukič oslavuje svoj gól do siete Anglicka.
debata (131)

Chorvátsko sa do finále svetového šampionátu prebojovalo premiérovo, jeho doterajšie maximum bolo tretie miesto z roku 1998. Anglicko prehralo v semifinále rovnako ako pri predchádzajúcej účasti v tejto fáze, v roku 1990 obsadilo štvrtú priečku.

Finále je na programe v nedeľu o 17.00 SELČ opäť v Lužnikách. Duel o bronz medzi Anglickom a Belgickom sa odohrá v sobotu o 16.00 SELČ v Petrohrade.

Chorváti postúpili cez Anglicko do finále MS Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Chorvátski fanúšikovia pred zápasom.

MS v Rusku – semifinále:

Chorvátsko – Anglicko 2:1 pp (1:1, 0:1)

  • Góly: 68. Perišič, 109. Mandžukič – 5. Trippier. ŽK: Mandžukič, Rebič – Walker. Rozhodovali: Cakir – Duran, Ongun (všetci Tur.), 78.011 divákov
  • Chorvátsko: Subašič – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinič (94. Pivarič) – Rakitič, Brozovič – Rebič (101. Kramarič), Modrič (119. Badelj), Perišič – Mandžukič (115. Čorluka)
  • Anglicko: Pickford – Walker (112. Vardy), Stones, Maguire – Trippier, Alli, Henderson (97. Dier), Lingard, Young (91. Rose) – Sterling (74. Rashford), Ka­ne

Do stredovej formácie Chorvátska sa od začiatku vrátil Brozovič, Anglicko verilo základnej zostave zo štvrťfinále. Anglicko vybojovalo štandardnú situáciu v blízkosti šestnástky hneď v úvodných minútach. Trippier peknou strelou prekonal múr i brankára Subašiča a veľmi rýchlo poslal Anglicko do vedenia.

Angličan Kieran Trippier (nie je na snímke)... Foto: Reuters, GRIGORY DUKOR
Kieran Trippier Angličan Kieran Trippier (nie je na snímke) otvára skóre proti Chorvátsku.

Angličania boli aktívnejší aj po strelenom góle, hrali v tempe, zatiaľ čo Chorváti sa doň nevedeli dostať. Nebezpečenstvo hrozilo aj po rohovom kope a hlavičke Maguirea, na potrebný teč nedočiahol žiaden jeho spoluhráč.

Naštartovať Chorvátov sa pokúsil Perišič, ktorý po rýchlom prenesení hry od Madriča na ľavú stranu vyslal prudkú strelu z diaľky. Angličania zväčša nechceli špekulovať a hrali veľmi priamočiaro, vpredu robil problémy chorvátskej defenzíve rýchly Sterling.

Vyloženú šancu si však vypracovali kombináciou, Kane zoči-voči neprekonal Subašiča a z dorážky trafil žrď. Potom sa už pripomenuli Chorváti, center Rebiča odvrátil Stones iba k tomu istému hráčovi, ktorého strelu zneškodnil Pickford.

Ďalšiu prihrávku do pokutového územia odvrátil Young dôležitým zákrokom na roh. Anglicko malo pred prestávkou ešte jednu možnosť po spolupráci Kanea a Alliho, ale Lingard s ňou nenaložil ideálne.

Chorváti odštartovali druhý polčas svižnejšie než sa prezentovali v prvom, no nestačilo to na prekvapenie obrannej línie súpera. Ten poľavil v pohybe dopredu a zahrozil jedine centrom Trippiera, na ktorý len tesne nedočiahol Kane hlavou. Začínajúca prevaha Chorvátska sa naplno prejavila po vyše hodine hry.

„Bombu“ Perišiča z hranice šestnástky ešte zastavil telom Walker, ale ďalší osobný súboj týchto dvoch hráčov už dopadol v prospech Chorváta – Perišič si nabehol na center Vrsaljka z pravej strany, predskočil hlavičkujúceho Walkera a nohou vyrovnal na 1:1. Perišič mohol onedlho dokonca poslať Chorvátsko do vedenia, jeho krížnu strelu zastavila žrď. Chorváti boli jednoznačne „na koni“, Angličania sa snažili spomaliť hru.

Ivan Perišič vyrovnáva na 1:1. Foto: Reuters, KAI PFAFFENBACH
Ivan Perišič Ivan Perišič vyrovnáva na 1:1.

Nakrátko sa im podarilo aj pôsobiť na polovici protivníka najmä s prispením striedajúceho Rashforda, ale Chorvátsko si v závere riadneho hracieho času vypracovalo ďalšie príležitosti. Pokus Mandžukiča vyrazil Pickford, ktorý vzápätí nezakročil najistejšie, čo nepotrestal Perišič. Rashford vybojoval v nadstavenom čase priamy kop, Kane hlavičkou nezužitkoval center Trippiera a muselo sa predlžovať.

Rose vystriedal na ľavom kraji anglickej zostavy Younga. Chorvátsko hralo bez zmeny do 94. minúty, keď Pivarič prišiel na ľavú stranu obrany za Striniča. Po akcii Rosea a zblokovanej strele ďalšieho striedajúceho hráča Diera zahrávalo Anglicko rohový kop. Takmer z neho skórovalo, hlavičku Stonesa odvrátil na bránkovej čiare Vrsaljko.

V nadstavenom čase prvého predĺženia mali obrovskú možnosť aj Chorváti, po zakončení Mandžukiča z bezprostrednej blízkosti zachránil Pickford. V 109. minúte vyhral Perišič hlavičku, Mandžukič sa odpútal od obrancov a druhú veľkú šancu už využil – 1:2. Angličania na konci nenašli dostatok síl na výraznejšiu snahu o vyrovnanie.

Hlasy po zápase (zdroje: ITV, HRT, FIFA):

Zlatko Dalič (tréner Chorvátska): „Zaslúžene sme vo finále. Musím zablahoželať chlapcom. Po zápase som im povedal, že nie sú ‚normálni‘. To, čo urobili, je fantastické a zapíše sa to do histórie. Ďakujem všetkým našim fanúšikom. Stále sme nepovedali posledné slovo. Ideme pomaly, ale ešte sme sa nezastavili, jeden zápas je pred nami. Ak Boh dá, budeme majstrami sveta.“

Gareth Southgate (tréner Anglicka): „V prvom polčase sme boli naozaj dobrí a vypracovali sme si šance. Po ich góle sme však stratili pôdu pod nohami. Do hry sme sa dostali až v predĺžení. Vyraďovacie zápasy sú však o maličkostiach. Keď hráte proti silným súperom, musíte dať aspoň dva góly. Doplatili sme na dvadsaťminútový výpadok v druhom polčase.“

Smútok anglických futbalistov po semifinálovej... Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Anglicko, futbal, smútok Smútok anglických futbalistov po semifinálovej prehre.

Mario Mandžukič (útočník Chorvátska a strelec víťazného gólu): „Je to zázrak. Len skvelé tímy môžu byť natoľko odvážne, aby proti Anglicku otočili skóre z 0:1 a hrali so srdcom. V zápasoch proti Dánsku a Rusku bol na nás vyvíjaný tlak, ale dnes sme boli ako hladné levy, ktoré ‚poľovali‘ na ihrisku. Rovnako chceme hrať aj vo finále. S mojimi výkonmi som bol spokojný vo všetkých zápasoch. Som tu pre tím a tieto dôležité duely sa mi páčia, pretože je v nich viac vzrušenia.“

Ivan Perišič (stredopoliar Chorvátska, strelec gólu a najlepší hráč zápasu): „Bol to veľmi ťažký zápas, všetci sme vedeli, čo je v hre. Rozbiehali sme sa pomaly, ale ukázali sme náš charakter, rovnako ako predtým. V minulosti sme nezvykli byť tak odolní. Pred 20 rokmi som sa prechádzal po rodnom Omiši v národnom drese, vtedy som o takomto niečom mohol iba snívať – reprezentovať svoju krajinu a streliť tak dôležitý gól.“

Sime Vrsaljko oslavuje postup do finále s... Foto: Reuters, CHRISTIAN HARTMANN
Sime Vrsaljko Sime Vrsaljko oslavuje postup do finále s chorvátskou vlajkou.

Harry Kane (útočník a kapitán Anglicka): „Sme veľmi sklamaní, je to ťažké. Tvrdo sme pracovali, fanúšikovia boli skvelí. Zápas bol vyrovnaný, som si istý, že keď ho zanalyzujeme, zistíme, že sme nemohli vymyslieť lepšiu taktiku. Viedli sme, utvorili sme si šance, no po takýchto zápasoch je vždy veľa ‚ale‘. Rozhodli detaily, určite sme mohli niektoré veci zrealizovať lepšie, ale musíme priznať, že v konečnom dôsledku bol súper lepší. Napriek tomu sme dokázali veľa, keď sme sa dostali až sem. Urobili sme všetko, aby na nás boli ľudia hrdí.“

131 debata chyba
Viac na túto tému: #chorvátski futbalisti #anglickí futbalisti
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO