Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Neymarovi poslal esemesku: Neblázni, ty nikdy blondín nebudeš

Brazília, najúspešnejšia futbalová krajina planéty, čaká na triumf na MS už 16 rokov. "Brazílčania chceli šiesty titul, vypadnutie vo štvrťfinále je futbalové fiasko," tvrdí Joe Borbély, expert na brazílsky futbal, generálny manažér tímu futbalových hviezd Brasil Masters.

09.07.2018 06:00
Neymar Foto: ,
Neymar po zápase Brazílie so Švajčiarskom na MS v Rusku.
debata

Ako reagujú v Brazílii na prehru s Belgickom?

Brazílčania sú futbalový národ a výsledok vnímajú ako blamáž. Ale už to nie je taká tragédia ako voľakedy. Pozerajú sa na výsledky selecaa triezvejšie. Už zlyhanie pred štyrmi rokmi, keď doma podľahli v semifinále Nemecku 1:7, sa zaobišlo bez nepokojov a veľkých výtržností, ktoré sa v takomto prípade automaticky očakávajú. Aj fanúšikovia reálne vidia, že situácia sa zmenila, súčasný národný tím nie je taký silný ako v slávnejších časoch a vnímajú aj zložité pomery v ich futbale. Ak hovoria o MS v Rusku, neprevláda hnev a smútok, robia si skôr na túto tému posmešky.

Kto je ich terčom?

V prvom rade tréner Tite, ktorý je spájaný najmä s Corinthiasom, čo je známy klub zo Sao Paula. Vnímajú ho ako málo skúseného kouča na medzinárodnej scéne, ktorý nemal meno ani v brazílskom futbale a sotva mohol doviesť reprezentáciu k titulu majstra sveta. Objavujú sa rôzne transparenty, plagáty, kresby, grafity na stenách, kde vidieť kritické i vtipné reakcie.

Ako sa vôbec stal Tite trénerom reprezentácie?

Bolo to len núdzové riešenie. Brazílčania sa vyrovnávali po MS 2014 s dvoma ťažkými údermi. Nielen s potupnou prehrou s Nemeckom a celkovým neúspechom. Hneď po MS vypukla aj veľká aféra, šéfa futbalového zväzu Jose Maria Marina obvinili z korupcie a teraz si odpykáva trest v USA. Nastúpil nový prezident Marco Polo del Nero a aj jeho obvinili z rovnakého trestného činu, mal prijať veľké peniaze z predaja práv televíznych prenosov, musel odstúpiť. Vládla obrovská anarchia a v tejto situácii bolo potrebné riešiť obsadenie trénera reprezentácie.

Tite. Foto: Reuters, TORU HANAI
Tite Tite.

Brazília ho hľadala dosť dlho…

Ocitla sa v neuveriteľnej situácii, keď nik nechcel prevziať post trénera. Odmietol Dunga, po ňom Luxemburgo, potom Leao a čo bolo šokujúce, rovnako zareagovali aj tréneri, ktorí nemali ani veľké meno. Vtedy nastúpil Tite, presvedčili ho, aby to zobral. Ale mnohí mu neverili, doma ho považujú za manekýna, fičúra z Corinthiansu. Bývalý slávny futbalista Edú povedal v jednej televíznej debate, že sa staví o svoju vilu, že Tite nedosiahne s mužstvom úspech.

Mali ste možnosť hovoriť s niektorou z brazílskych legiend? Ako reagujú známe osobnosti?

Bol som v kontakte s viacerými, pred MS i počas nich. Písali sme si a telefonovali. Najslávnejší Brazílčan Pelé je veľmi smutný a sklamaný. Hovorí, že konečne je potrebné urobiť poriadnu analýzu a nájsť príčinu, prečo sa Brazílčanom dlhodobo nedarí presadiť sa v absolútnej špičke. Podľa neho sa od predchádzajúceho šampionátu v Brazílii futbal v krajine neposunul ani kúsok dopredu. Futbalový kráľ nie je príliš radikálny, kritickejší je tradične Rivelino, ďalšia veľká osobnosť, ktorý zápasy komentoval v televízii.

V čom vidí problém on?

Celkovo je na súčasný stav veľmi nahnevaný. Podľa neho je hlavným problémom fakt, že v tíme chýbala dostatočná autorita trénera, najväčšie hviezdy si robili, čo chceli, nemali potrebný rešpekt.

V príprave však vyzeralo všetko v najlepšom poriadku…

To je jeden z problémov. Prípravné zápasy nemali taký charakter, aby otestovali mužstvo, jeho pevnosť, súdržnosť. Chýbal tlak, hráči sa v nich len zabávali. Rivelina šokovalo, že prijali pomerne ľahko prehru a ani v priebehu zápasu nebolo vidieť jasnú túžbu vyhrať. Po prehre boli hráči rezignovaní, ale neprejavovali veľké emócie. Podľa neho podali Belgičania práve s Brazíliou asi svoj najslabší výkon na MS a kanárici sa porazili sami. Prekážala mu aj skutočnosť, že Tite preferoval hráčov, ktorí prešli Corinthiasom. Určite bol pod tlakom, každý by chcel mať v zostave svojho hráča, manažéri, kluby, agenti… Je to vždy aj futbalová politika, v takej krajine ako Brazília všetko stonásobne komplikovanejšie.

Pred štyrmi rokmi bola Brazília v semifinále MS, ale zažila šokujúcu prehru s Nemeckom a ešte k tomu doma. Mala teraz lepšie či horšie mužstvo?

Na prvý pohľad to vyzeralo, že lepšie, ovplyvnili to výsledky z prípravy, o tom som už hovoril. Až na šampionáte sa prejavili problémy. O nijakom zlepšení nemôže byť reč. Ani tento tím, ani ten pred štyrmi rokmi nebol lepší ako predchádzajúce výbery s Romariom, Bebetom, Dungom, alebo neskôr Ronaldom, Ronaldinhom a Kaká… Súčasní futbalisti sú len tieňmi týchto osobností a silných generácií hráčov.

Joe Borbély (vľavo) s brazílskou legendou,... Foto: Pravda, Ivan Majerský
Joe Borbély, Edú Joe Borbély (vľavo) s brazílskou legendou, majstrom sveta Edúom na archívnej snímke.

Čo súčasná najväčšia hviezda Neymar?

Brazílčania sa nepoučili zo šampionátu 2014 a zasa všetko stálo a padalo na Neymarovi, spoliehali sa na jedného hráča. Bolo evidentné, že Neymar tento tlak neuniesol. Káder nebol súdržný. Vznikla dokonca podobná situácia ako v Argentíne, kde bol tréner takmer odstavený a hlavné slovo mal Messi. V brazílskom tíme to tak ďaleko nezašlo, ale lídri si robili, čo chceli.

Na Neymara sa tiež valila kritika. Najmä za jeho simulovanie, ale čakala sa aj lepšia hra. Vy sa s ním i jeho otcom dobre poznáte. V čom bol jeho problém?

Filmovanie sa neprejavilo len u Neymara, ale aj u hviezd z iných tímov, akoby sa jedna od druhej nakazili. To je nepríjemné zistenie. U Neymara to bolo vypuklejšie o to viac, že jeho osoba vyvoláva často averziu, je extravagantný futbalista s provokatívnym spôsobom hry. Neymar, samozrejme, mal teatrálne prejavy a filmoval, ale neplatilo to vždy a už mu potom neverili ani skutočné fauly. Keď som ho videl v prvom zápase s extravagantnou blonďavou frizúrou, hovoril som si, že niečo nie je v poriadku. Poslal som mu vtedy aj esemesku.

Čo ste mu napísali?

Niečo v tomto zmysle: Neblázni, ty blondín nikdy nebudeš, daj to dole…

Odpísal?

Poslal mi smajlíka, nekomentoval to. Podľa mňa za týmto imidžom niečo bolo, určite sa ho ešte na otrasnú frizúru spýtam, keď bude po šampionáte príležitosť. Ale možno trochu zabrala aj esemeska a ďalšie negatívne reakcie, tuším už po druhom zápase sa ostrihal.

Neymarova frizúra Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Neymar v zápase proti Švajčiarsku.

Podrobujú ho kritike aj Brazílčania?

Samozrejme, nešetria ho, hovoria o ňom ako o „crying baby“, podľa mnohých je plačko. Spolu s trénerom sú najčastejším terčom posmeškov. Neymarovi tieto majstrovstvá sveta ublížili po futbalovej i ľudskej stránke. Keď hrával ako sedemnásť – osemnásťročný za Santos, bol v Brazílii oveľa väčšou hviezdou.

Zostane Neymar v Paríži?

Teraz sa to začalo všetko šokujúco miešať, Ronaldo ide do Juventusu, Buffon do Paríža… Všetko je možné. Aj Neymarov otec však vraví, že v Paríži majú zmluvy na šialené peniaze, majú dlhodobý kontrakt, bolo by to zložité. Myslím si, že Neymar to ešte nejaký rok vydrží, ale neubehne veľa času a vráti sa do Brazílie. V Európe nie je príliš šťastný, necíti sa tu dobre. Platilo to už o Barcelone, kde nebol vo svojej koži a preto odišiel. Prestup do Paríža bol jeho obrovský omyl, ukazuje sa, že v tomto klube sa neposunie na takú úroveň a k takým métam ako s Realom alebo Barcelonou. Ale po finančnej stránke sa zabezpečil na päť životov.

Zľava sklamaní Brazílčania Miranda, Neymar a... Foto: Reuters, TORU HANAI
Miranda, Neymar, Douglas Costa Zľava sklamaní Brazílčania Miranda, Neymar a Douglas Costa po vypadnutí z MS, v pozadí oslavujúci Belgičania.

Môže tréner Tite prežiť tento neúspech?

Ťažko povedať, ale on je inteligentný chlap, možno sám ponúkne svoju rezignáciu. Už sa však pomaly objavujú aj upokojujúce hlasy, že z tejto prehry sa musí brazílsky futbal poučiť a vybojovať úspech na Copa America. Uskutoční sa o rok v Brazílii. Je to kontinentálny šampionát, ktorý je pre Juhoameričanov často viac ako majstrovstvá sveta.

Ak Tite odstúpi, kto ho nahradí?

V tomto okamihu opäť nie sú žiadni kandidáti. Mal by to byť tréner, ktorý má autoritu, dokáže si urobiť rešpekt, zaviesť disciplínu. Podľa mňa mužstvo potrebuje tvrdú ruku a taký typ je napríklad Carlos Dunga.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Joe Borbély #brazílski futbalisti
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO