Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Dalič sa za slzy šťastia nehanbil. Verí, že neboli posledné

Keď sa rozbiehal oproti lopte postavenej na bielom bode, na svojich pleciach niesol nádeje futbalového Chorvátska a tiež prípadnú frustráciu celého Ruska.

08.07.2018 10:27
debata (1)
Tréner Chorvátska Zlatko Dalič (v bielom)... Foto: Reuters, MAXIM SHEMETOV
Zlatko Dalič Tréner Chorvátska Zlatko Dalič (v bielom) oslavuje postup do semifinále MS.

Ivan Rakitič to zvládol a prekonal Igora Akinfejeva. Šesť dní predtým to isté predviedol aj proti Dánovi Kasperovi Schmeichelovi, preto 30-ročnému stredopoliarovi FC Barcelona právom prischla prezývka penaltový hrdina svojej krajiny.

A to mal pred rozhodujúcim pokusom proti Rusom v nohách 131 minút a 13,3 km nabehaných po trávniku štadióna Fišt v Soči, najviac spomedzi všetkých Chorvátov.

„Nemal som inú možnosť, len premeniť svoj pokus. Vedel som, že ak sa mi to podarí, v našej krajine sa o pár sekúnd rozpúta futbalové peklo. To sa aj stalo,“ vravel Ivan Rakitič do mikrofónu ARD.

„Samozrejme, mohli sme rozhodnúť oveľa skôr. Väčšinu riadneho hracieho času aj predĺženia sme boli lepším tímom. Cieľ sme splnili, aj keď po ďalšej dráme,“ dodal Rakitič, cituje ho Kicker.

Chorváti sú len druhý tím v histórii svetových šampionátov, ktorému sa podarilo vo vyraďovacej fáze zvládnuť dva penaltové rozstrely. Pred vyradením Rusov vo štvrťfinále rovnakým spôsobom poslali domov v osemfinále aj Dánov. Pred 28 rokmi na MS v Taliansku to isté predviedla Argentína, akurát v iných fázach „vyraďovačky“.

Vo štvrťfinále si tím okolo Diega Maradonu poradil v rozstrele s bývalou Juhosláviou a v semifinále aj s Talianskom. Paralela teda spočíva aj v tom, že v oboch prípadoch na „jedenástky“ doplatil domáci výber.

Chorváti vo štvrťfinále rozosmutnili Rusov Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Fanúšička Ruska pred štvrťfinálovým zápasom s...

„Opäť sme ukázali silnú vôľu a charakter. V prvom polčase sme nehrali dobre, nekontrolovali sme zápas tak, ako sme chceli. Od začiatku druhého dejstva sme sa zlepšili, ale nanešťastie sme zápas nedoviedli do víťazného konca. Až sme si museli zažiť ďalšiu drámu,“ skonštatoval kapitán Chorvátov Luka Modrič.

Práve Modrič, ako to už u najlepších hráčov svojich tímov občas býva, mohol pochovať chorvátske nádeje v rozstrele. Pri jeho pokuse si Akinfejev siahol na loptu a tá sa napokon s prispením žrde odrazila za jeho chrbát do bránky.

„Na konci takej drámy, akou bol tento zápas, rozhodujú aj malé detaily. Ním bola aj premenená penalta Luku Modriča. Ak chcete ísť ďalej, potrebujete aj takéto šťastie,“ pomenoval Rakitič jeden z dôvodov postupu do semifinále.

Tréner ocenil kvality súpera

„Gratulujem aj trénerovi Čerčesovovi a jeho hráčom, ktorí tvrdo bojovali. Nebol to nádherný zápas, bola to bitka. Rusi hrajú dlhé loptu na Dzjubu, ktorý ich posúva ďalším hráčom. Sú veľmi bojovní, konsolidované, nabehali toho najviac z tímov na šampionáte. To vypovedá o ich kompaktnosti,“ ocenil chorvátsky tréner Zlatko Dalič súpera.

Najmä v prvom polčase nehrali Chorváti tak, ako si tréner predstavoval. „Po desiatich minútach sme loptu začali nakopávať. Subašiť bol tvorcom hry, čo nie je práve náš štýl. Príčinou bol kvalitný vysoký presing Ruska,“ uviedol päťdesiatjeden­ročný kouč.

Chorvátska eufória vs. ruské sklamanie Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Záhreb oslavuje so svetlicami postup...

Po zmene strán a v predĺžení ale aj vďaka striedaním jeho zverenci začali dominovať. „Držali sme loptu, lepšie sme si prihrávali. Namiesto Perišiča sme poslali do hry Brozoviča, aby Rakitič s Modričom mohli hrať viac vpredu. Chceli sme trochu upokojiť hru, preto nastúpil Kovačič. Mnoho hráčov bolo tiež ľahko zranených, miesto Vrsaljka musel nastúpiť Čorluka a Vida sa posunul na pravého beka,“ zdôvodnil Dalič taktické zmeny.

Chorváti sa medzi štyrmi najlepšími mužstvami futbalovej planéty ocitli presne po 20 rokoch. Na slávnu generáciu na čele s Davorom Šukerom, Zvonimirom Bobanom, Robertom Prosinečkim či Draženom Ladičom z Francúzska 1998 nadviazala nová s Lukom Modričom, Ivanom Rakitičom, Mariom Mandžukičom či Danijelom Subašičom.

Čerství hrdinovia svojej krajiny čo-to pooslavovali, ale vedia, že to nesmú prehnať. V stredu 11. júla od 20.00 h čaká na nich ďalší najdôležitejší zápas ich kariér, tentoraz proti kolíske futbalu Anglicku.

„Nechceme sa zastaviť, chceme naďalej písať našu futbalovú históriu,“ dodal Rakitič. Tréner Dalič pri odchode z tlačovej konferencie hlúčiku chorvátskych novinárov pošepol: „Nezvyknem často plakať, ale dnes mám celkom dobrý dôvod. Verím, že nie naposledy.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ruskí futbalisti #chorvátski futbalisti
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO