Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Alexander Vencel: Veľké výkony brankárov mi zatiaľ chýbajú

Alexander Vencel starší (74) patrí medzi legendy československého a slovenského futbalu.

05.07.2018 23:46
alexander vencel, brankári, vencel, vencelovci Foto:
Alexander Vencel ml. (vpravo) vedľa svojho otca Alexandra Vencela st.
debata

Bývalý vynikajúci brankár je zlatým medailistom z európskeho šampionátu 1976 (v jeho závere v Juhoslávii nenastúpil, bol náhradníkom Viktora) a so Slovanom vybojoval PVP 1969. Po skončení kariéry sa venoval výchove brankárov, jeho rukami prešli v posledných desaťročiach takmer všetky veľké slovenské talenty, ktoré stáli medzi troma žrďami.

Po osemfinálových zápasoch MS v Rusku sa hovorí o dramatických penaltových rozstreloch, v ktorých brankári zohrali významnú úlohu. „Ich veľké výkony mi však zatiaľ na šampionáte chýbajú,“ tvrdí.

Brankári vynikli v osemfinálových zápasoch, v ktorých o postupe rozhodovali strely zo značky pokutového kopu. Ako ich hodnotíte?

Pekný bol súboj Schmeichel – Subašič. Ale v penaltách je to vždy aj otázka šťastia. Ak strelec neskloní hlavu a počká si na brankárov pohyb, presne a dostatočne tvrdo kopne do lopty, má veľkú šancu. To bol presne Modričov prípad, keď nepremenil prvú jedenástku. Dal hlavu dolu, nesledoval brankára a dal šancu Schmeichelovi.

Hovorí sa, že penalta sa nedá chytiť, len zle kopnúť. Súhlasíte?

V podstate to sedí. Ak strelec dobre zahrá penaltu, tak brankár má len malú šancu ju chytiť. Ak by som to vyjadril na percentá, tak maximálne dvadsaťpercentnú. Samozrejme, veľkú šancu má v prípade, ak vystihne smer strely. Ja som vždy urobil krok jedným smerom a potom som sa hodil na druhú stranu.

Vychádzalo vám to?

Platí, že hráč musí loptu kopnúť tým smerom, kam sa hodí aj brankár. Ak som naznačil pohyb na jednu stranu a išiel na druhú, mal som ešte vždy čas reagovať, dobre sa odraziť a chytiť alebo vyraziť strelu. Všimol som si, že niečo podobné robí aj Kolumbijčan Ospina. To je spôsob, ako prinútiť hráča, aby loptu poslal tam, kde si to brankár želá. Spomínam si na slová spoluhráča z reprezentácie Iva Viktora, ktorý mi vravel, že radšej zostane stáť, ako sa bude hádzať do prázdna. Ja som to robil a bol som známy celkom slušnou úspešnosťou, mal som na jedenástky nos. Niekde by som doma našiel aj presnejšiu štatistiku, ale zneškodnil som v kariére asi päťdesiat penált. Možno každú piatu.

Spomínate si na nejakú špeciálne?

Vrátili sme sa v roku 1974 z Brazílie, kde som chytal na Maracane a podľahli sme 0:1. Hneď o dva či tri dni sme cestovali na ďalší zápas do Bulharska. Bulhari hrali pred nami s Maďarskom a videl som v televízii, ako Bonev strelil gól z jedenástky – do pravého horného rohu. Keď sme mali taktickú poradu, povedal som trénerovi Ježkovi, že penaltu nemusíme rozoberať, ak príde, tak ju chytím. A to sa aj stalo – kopal ju Bonev, do pravého horného rohu a nedal. Vyhrali sme Dobiašovým gólom.

Študujú súčasní brankári strelcov súpera, vedia aj to, ako zahrávajú pokutové kopy?

Samozrejme, na najvyššej úrovni a na takom podujatí ako sú majstrovstvá sveta, je to bežná súčasť prípravy. Brankári majú strelcov súpera prečítaných. A nesledujú ich len oni, ale majú ich naštudovaných aj tréneri brankárov.

Brankári robia pred zahrávaním penalty rôzne pohyby, vyskakujú, robia úkroky. Usilujú sa strelca znervózniť…

Na svetovej úrovni majú dnes brankári zväčša dva metre, keď zdvihnú a roztiahnu ruky, zaberá to dosť priestoru aj vo veľkej bránke. Je to najmä psychologický boj, trochu sa usilujú vyviesť strelca z miery. Nie vždy to však vychádza. Keď vyskakujú, môžu stratiť rozhodujúcu cennú sekundu, aby sa v pravom momente odrazili a reagovali na strelu.

Alexander Vencel odchytal v drese Slovana... Foto: archív Alexandra Vencela
Alexander Vencel, Slovan Alexander Vencel odchytal v drese Slovana štrnásť rokov.

Vy ste mali tiež nejakú fintu, ktorú ste vytiahli?

To, čo vidíme teraz, nebolo príliš zvykom. Zavše sme však tesne pred kopom upozorňovali rozhodcu, že strelec má zle položenú loptu, nie je na mieste, kde má byť a podobne. Trošku sme na neho vyvíjali tlak.

Na šampionáte v Rusku pôsobí veľa brankárov, ktorí chytajú v Premier League. Majú Angličania teraz najlepších brankárov?

Rozlišoval by som anglickú ligu a Angličanov. Chytajú tam viacerí výborní brankári, ale skôr pochádzajú z iných krajín. Anglická brankárska škola v poslednom období stagnuje, preto majú veľa legionárov na tomto poste. Neviem teraz presnú štatistiku, ale odhadujem, že v kluboch sú dve tretiny cudzincov. Jedným z nich je Dúbravka, verím, že bude pokračovať v jarných výkonoch. Možno sa chytí Pickford a bude nástupcom bývalých veľkých anglických brankárov. Lepší sú teraz napríklad španielski, ale skvelá je aj bývalá juhoslovanská škola, Chorváti, Srbi, Slovinci majú dosť kvalitných brankárov.

Ktorý brankár vás na šampionáte doteraz najviac upútal?

Čakal som, že brankári budú musieť ukázať viac práce. Veľké výkony mi chýbajú, z brankárov zatiaľ nik mimoriadne nevynikol. Španiel De Gea má vysoké kvality, chytá v Manchestri, ale na MS dostal šesť gólov zo siedmich striel, zaregistroval som, že podľa štatistík je najslabší či najneúspešnejší brankár na šampionáte. Prekáža mi, že brankári málo a zle vybiehajú. Z európskych, ktorých máme viac na očiach a môžem aj porovnávať, by som možno vyzdvihol Subašiča, v penaltách Schmeichela. Čakám stále, čo ukáže Belgičan Courtois, ktorý nemal ešte možnosť sa poriadne prejaviť.

Veľa sa debatovalo o nemeckom brankárovi Neuerovi, donedávna považovanom za najlepšieho na svete. Ako ho hodnotíte?

Jeho zaradenie do zostavy nebolo šťastné. Obdobie, keď dlho nechytal, bolo na ňom veľmi cítiť. Vždy som ho uznával, dával som ho za príklad mojim brankárom, ukazoval som mladým na videu všetko, čo robil, jeho prácu nôh, postavenie v bránke, zakladanie útokov, výkopy, nenachádzal som na ňom chybu. Ale teraz to nebol on, nebol vo svojej koži, bol som u neho zvyknutý na iné výkony.

Alexander Vencel st. Foto: Robert Hüttner, Robert Huttner
Alexander Vencel st. Alexander Vencel st.

Prečo majú brankári tak málo príležitostí vyniknúť?

Buď tak dobre pracujú obrany, alebo mužstvá málo útočia… Dnes sa dôsledne bráni, strelci málo pália zo stredných a väčších vzdialeností, neviem, či bolo v doterajších stretnutiach dvadsať poriadnych striel, ktoré smerovali medzi žrde. Mnohé mužstvá sa chcú dostať na päť metrov k bránke a odtiaľ dať gól.

Koho z mužstiev favorizujete na finále?

Škoda, že už vypadli niektoré veľké mužstvá s veľkými hráčmi. Čoraz viac sa utvrdzujem, že úlohu hlavného favorita môžu prevziať Belgičania. Najmä po tom, ako sa naposledy dostali zo zložitej situácie. Mne sa ich hra páči. Nastúpia teraz proti Brazílii a z toho, čo som videl, nie sú bez šance.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2018 vo futbale #Alexander Vencel st.