Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Messi či Maradona? Zabúdame, že obaja sú veľkí Argentínčania a nie rivali

Roky strieľal góly v Trenčíne a neskôr v Trnave. Teraz sa snaží presadiť aj tam, kde je doma. Argentínčan David Depetris (29) vníma atmosféru, ktorá nastala v jeho krajine po vyradení jedného z favoritov svetového šampionátu.

02.07.2018 20:56
David Depetris Foto: ,
David Depetris.
debata (1)

„Médiá volajú po zmenách a odchode starých harcovníkov z národného tímu. Sú to ťažké chvíle pre celý argentínsky futbal,“ vraví naturalizovaný slovenský reprezentant.

Aký výsledok ste očakávali od vašich krajanov pred začiatkom šampionátu?

Nemal som veľké oči, lebo Argentína už v kvalifikácii hrala slabo – postup si zabezpečila až v poslednom zápase. Tímu nepomohlo ani to, že tréner Sampaoli nemal pred cestou do Ruska istú základnú zostavu ani systém hry, ktorým sa malo mužstvo prezentovať. Ľudia u nás futbalu rozumejú, nemohli mať prílišné očakávania. Chceli len, aby sa reprezentácia udržala čo najdlhšie v turnaji.

Prečo nenaplnila potenciál?

Za celý čas nenašla správny spôsob hry, kouč v troch zápasoch nezmyselne obmieňal systém aj hráčov. A keď sa k tomu pridal aj silný tlak médií a fanúšikov, neveštilo to nič dobré.

Ako reaguje verejnosť na vystúpenie národného tímu?

V médiách si hráči aj realizačný tím užili veľa kritiky. Tá zaznievala už pred šampionátom, teraz sa len znásobila. Médiá volajú po zmenách a odchode starých harcovníkov z národného tímu. Sú to ťažké chvíle pre argentínsky futbal.

Lionel Messi bol od začiatku pod veľkou paľbou kritiky. Oprávnene?

Čiastočne áno. V niektorých zápasoch to od neho chcelo rozhodne viac pohybu či pýtania si lôpt v nebezpečných priestoroch. Od najlepšieho hráča na svete sa očakáva viac. Na druhej strane nemôže za všetko – v kritických momentoch mu nepomohli ani spoluhráči.

Zatiaľ čo vo svete je Messi veľmi populárny, v Argentíne vraj až tak nie. Prečo?

Nemyslím si, že by mu u nás chýbala sláva. V Argentíne si každý štyridsiatnik pamätá na Diega Maradonu a neustále ho s ním porovnávajú. Mladší zasa poznajú iba Messiho. Všetci pritom zabúdajú, že obaja sú Argentínčania, nie rivali. A to nie je dobre.

Tak teda Messi alebo Maradona?

Ani ja nie som povolaný porovnávať týchto dvoch velikánov. Maradonu som zažil iba ako malé dieťa, jeho najlepšie roky som nevidel. Obaja však boli výnimoční a azda najlepší vo svojej generácii. Futbal sa mení, nie je korektné zrovnávať Diegovu éru s dnešnou.

Bude Messi pokračovať v reprezentácii?

Podľa mňa áno. Raz už síce skončil a potom svoje rozhodnutie zmenil, ja ale verím, že zostane aj tentoraz. V tejto chvíli však nie je správny čas na definitívne rozhodnutie, vyradenie z MS je stále čerstvé a bolestivé.

Sklamaný Lionel Messi. Foto: Reuters, JOHN SIBLEY
messi Sklamaný Lionel Messi.

Aké náročné je v Argentíne povolanie futbalistu? Zdá sa, že hráči sú pod obrovským tlakom…

Sme futbalový národ, azda osemdesiat percent chlapcov sa chce stať slávnym hráčom. Tlak od médií, fanúšikov a funkcionárov je veľkým sitom, v konečnom dôsledku uspejú iba tí, ktorí sa nepoddajú. Naopak, tí, ktorí sa s tým nedokážu vyrovnať, na najvyššej úrovni veľmi rýchlo končia.

Počas šampionátu prenikli na verejnosť informácie, že tím nemal pod kontrolou tréner Sampaoli, ale hráči. Veríte im?

Je logické, že Sampaoli isté veci konzultoval s tými najskúsenejšími. Či však Messi a spol. komandovali celý mančaft, na to vám neviem odpovedať.

Argentínčania sú na ceste domov, kto by mohol vyhrať titul?

Zápasy v skupine svedčia o tom, že je to veľmi vyrovnaný turnaj, zdá sa, že uspieť môže ktokoľvek. Podľa mňa má najväčšie šance Brazília, Tite jej po dlhom čase vtlačil tradičnú tvár. Pozornosť chcem upriamiť aj na Uruguaj – hrá síce málo ľúbivý, ale veľmi pragmatický futbal.

Ako by vaši krajania vnímali prípadný triumf Brazílie?

Všetci vedia, aká rivalita panuje medzi týmito dvoma národmi. Nepoznám Argentínčana, ktorý by chcel, aby šampionát vyhrala Brazília.

Budete šampionát sledovať aj naďalej?

Určite sa pre mňa neskončil. Podujatie podobného rangu sa koná iba každé štyri roky, nemôžem si ho predsa nechať ujsť. Pozriem si tak veľa zápasov, ako sa len bude dať.

Sledujete aj naďalej dianie v slovenskej lige?

Samozrejme. Aj keď kvôli časovému posunu nemôžem pozerať zápasy v priamom prenose, výsledky, štatistiky a tabuľku mám v merku. Mám tam veľa kamarátov, chcem mať o nich prehľad.

David Depetris v drese Trenčína. Foto: SITA
David Depetris David Depetris v drese Trenčína.

Ako by obstáli najlepšie fortunaligové mužstvá v argentínskej súťaži?

Ťažko povedať, každá liga je iná. Nemali by to ľahké, museli by popracovať predovšetkým na fyzickej pripravenosti. Tempo hry v Argentíne je výrazne vyššie. Na Slovensku hrajú rýchly a otvorený futbal hádam len štyri mužstvá, na všetko je viac času. Ak sa to zmení, aj ľudia budú mať o súťaž väčší záujem.

Je pre vás slovenská liga uzavretou záležitosťou?

Nemyslím si. V Huracáne som pravdepodobne skončil a neviem, čo mi prinesie budúcnosť – nerád by som si na Slovensku zatvoril dvere. Uvidíme, akým smerom sa uberie moja ďalšia kariéra.

A čo reprezentácia?

Veľmi rád by som sa do nej vrátil. Potrebujem však pravidelne hrávať a predovšetkým strieľať góly, potom už bude na tréneroch, ako sa rozhodnú. Opakujem, teraz je rad na mne, musím dokázať, že si slovenský dres zaslúžim.

Čo vám zo Slovenska najviac chýba?

Pokoj. V Argentíne bývam vo väčších mestách, v lige som vystavený oveľa väčšiemu stresu. Vždy, keď sa vrátim na Slovensko, nachádzam pokoj. Akoby som tam našiel energiu, ktorú potom môžem míňať za hranicami v rôznych okamihoch života.

V roku 2014 ste v online rozhovore s čitateľmi Pravda.sk uviedli, že si dokážete predstaviť, že život po kariére strávite v Trenčíne. Zmenilo sa to?

Vôbec. Stále si myslím, že po kariére sa aj s rodinkou vrátime na Slovensko. Ak by som to mal vyjadriť percentuálne, tak 70 percent by som dal Trenčínu, 20 San Jorge, kde aktuálne žijem a 10, že zakotvím niekde inde vo svete.

Rozprávate pekne po slovensky. Zdá sa, že nezabúdate…

Ako by som aj mohol (smiech). Po slovensky hovorím častejšie ako po španielsky. Deti sa snažím viesť aj k svojej rodnej reči, ale manželka sa so mnou rozpráva výlučne po slovensky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #David Depetris #MS 2018 vo futbale #argentínski futbalisti
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO