Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

SERIÁL: Od nepriateľa Ghany k Monštru. Suáreza viedla ruka diabla

Hrdinský počin? Či skôr podvod? Alebo len inštinkt, ktorý prinavrátil nádej?

13.06.2018 05:00
Luis Suárez Foto: ,
Ruky v akcii. Suárez zastupuje na čiare brankára Musleru a zabraňuje ghanskej radosti.
debata (2)

Keď vyberala Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) najpamätnejší zápas roka 2010, voľba bola jednoznačná – štvrťfinálový súboj majstrovstiev sveta medzi Ghanou a Uruguajom. Dôvody? O jeden z najvážnejších sa postaral Luis Suárez.

Doma hrdina, v Ghane podvodník

Uruguajský útočník sa na juhoafrických trávnikoch (predstavili sa na nich aj Slováci, ktorí v osemfinále padli s Holandskom) staral o vzrušenie – a nielen gólmi.

K tým pristúpil najskôr: v základnej skupine rozhodol o víťazstve nad Mexikom (1:0), vzápätí sa vžil do úlohy spasiteľa v osemfinále s Južnou Kóreou. Dvomi presnými zásahmi posunul Juhoameričanov ďalej (2:1).

Práve do súboja, ktorý mnohým fanúšikom – starším i mladším – zostal v živej pamäti doteraz. Bitka v Johannesburgu priniesla výborný futbal. Šance mali strelci na oboch stranách.

Najprv sa z obrovskej diaľky presadil Ghančan Muntari, po zmene strán vyrovnával z priameho kopu Forlán. Štvrťfinálová dráma dospela do predĺženia – a v ňom prišla Suárezova chvíľa, po ktorej ho doma ospevovali, v ostatných kútoch sveta odsudzovali, v Ghane nenávideli.

„Pre náš národ sa stal štátnym nepriateľom,“ zhodovali sa po zápase ghanskí futbalisti.

Božia ruka už nepatrí Maradonovi

Čo sa stalo?

V záverečnej minúte predĺženia – v čase, keď sa 84-tisíc divákov na štadióne pripravovalo na jedenástkový rozstrel – sa africký tím dostal do nečakanej šance.

Prvú strelu uruguajský brankár Muslera ešte zlikvidoval, pri druhej ho na čiare zastúpil Suárez. No nedovolene. Loptu, ktorá mierila do bránky, zastavil rukami. Následne videl červenú kartu a Ghana kopala pokutový kop.

„Tento zákrok nebol počinom hrdinu, ale obyčajného podvodníka. Bola to ruka diabla. Doteraz nemôžem tento moment vytlačiť z hlavy. Je strašné, čo sa nám vtedy v Afrike stalo,“ spomínal si na Suárezov zákrok Milovan Rajevac, vtedajší tréner Ghany.

Zostrih zo zápasu Ghana - Uruguaj.

Aj on sledoval, ako Gyan nevyužil ponúknutú príležitosť – za jasotu Suáreza, ktorý nútene odchádzal do útrob štadióna a za bedákania svojich zverencov. Ich žiaľ zosilnel o niekoľko minút, keď neuspeli ani v jedenástkovej lotérii.

Obrázky, ktoré nasledovali, boleli celý africký futbal. Ghančania bezmocne ležali na zemi, po tvárach im tiekli slzy. Niektorí plakali priam hystericky. Nie div, premárnili obrovskú šancu, aby sa stali prvým africkým tímom v semifinále majstrovstiev sve­ta.

Vinníka našli ihneď – nebol ním Gyan, ale Suárez. Ten Suárez, ktorý po zápase lietal až kdesi v oblakoch.

Namiesto radosti prišiel plač. Gyan nepremenil... Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Gyan Namiesto radosti prišiel plač. Gyan nepremenil pokutový kop a vrátil Uruguajčanov do hry.

„Neurobil som nič iné, len som spoluhráčom doprial nádej na to, aby uspeli v jedenástkovom rozstrele. Božia ruka už nepatrí Diegovi Maradonovi, ale mne,“ netajil nadšenie vtedy 23-ročný kanonier.

„Prečo by sme ho mali odsudzovať? Zareagoval inštinktívne a zachránil nás v turnaji. Navyše, dostal trest. Videl červenú kartu a príde o ďalší zápas,“ chránil svojho zverenca Óscar Tabaréz. „Myslel som si, že už je po všetkom. Luis nám však doprial nádej,“ pridal sa Fórlan.

Seriál: Z histórie MS

Už onedlho si planétu znovu podmaní futbal. Pravda.sk vám pri príležitosti blížiacich sa MS prináša seriál z histórie šampionátov. Spoznajte s nami príbehy slávnych i menej známych hrdinov. Všetky diely nájdete TU

ms rusko 2018

Zmeňte pravidlá!

Na opačnej strane však vychádzali z úst zainteresovaných úplne odlišné názory. „FIFA by mala pristúpiť k zmene pravidiel. V takýchto situáciách by mal rozhodca skrátka uznať gól. Ako môže niekto považovať Suáreza za hrdinu? Tento človek nás obral o sny,“ čertil sa Rajevac. Neskôr dodal: „Paradoxom je, že tento okamih mu pomohol k naštartovaniu veľkej kariéry.“

Suárez totiž šesť mesiacov po šampionáte v Južnej Afrike prestúpil do Liverpoolu – s vizitkou najlepšieho strelca holandskej ligy (v drese Ajaxu Amsterdam). O ďalšie tri roky sa upísal slávnej Barcelone – aj s ďalším škandálom na krku.

Postaral sa oň znovu na tej najveľkolepejšej scéne – na majstrovstvách sveta v Brazílii 2014. Tentoraz nehrali úlohu Suárezove ruky, ale zuby…

Pozrite sa na to! Chiellini ukazuje na miesto,... Foto: SITA/AP, Hassan Ammar
Giorgio Chiellini, Luis Suárez Pozrite sa na to! Chiellini ukazuje na miesto, kam ho Suárez pohrýzol.

V záverečnom zápase D-skupiny čakali na Uruguajčanov Taliani. Atmosféra bola mimoriadne vybičovaná. Šlo o všetko – kto prehrá, na turnaji končí (Talianom stačila na postup aj remíza).

Emócie cítili hráči i fanúšikovia na každom kroku. Ťarchu okamihu Suárez neustál. V závere – v súboji s Giorgiom Chiellinim – sa odhodlal k šokujúcemu činu. Taliana uhryzol do ramena.

Zatiaľ čo obranca ukazoval odtlačky Uruguajčanových zubov všetkým naokolo, vinník si skrýval tvár v dlaniach a hral divadlo: tváril sa, že do Chielliniho len narazil.

Suárezovo uhryznutie Chielliniho.

Len som narazil…

Jeho predstaveniu uveril aj rozhodca, ktorý Suáreza nijak nepotrestal. A doprial mu, aby sa priamo na ihrisku mohol tešiť z postupu. O niekoľko okamihov totiž strelil Godín víťazný gól.

Ten však po zápase zaujímal málokoho. Médiá zaostrili na Suáreza. „Kanibal, Monštrum, Vampír,“ písali noviny v Taliansku na adresu hviezdneho útočníka, v tom čase najlepšieho strelca Premier League. „Takéto súboje sú bežné. Len som narazil zubami na Chielliniho ruku. Nič viac,“ bránil sa Suárez.

Jeho rečiam by možno ktosi uveril – nebyť videozáznamu a jeho povesti. K uhryznutiu sa totiž uchýlil dva razy aj predtým – v ligovom zápase si to odniesol obranca Chelsea Branislav Ivanovič (2013), tri roky predtým zanechal odtlačky zubov aj na tele Otmana Bakkala, súpera z PSV Eindhoven.

Kto komu viac ublížil? Foto: SITA/AP, Ricardo Mazalan
Giorgio Chiellini, Luis Suárez Kto komu viac ublížil?

V prvom prípade obišiel s desaťzápasovým, v druhom so sedemzápasovým dištancom. Po ďalšom prešľape už k nemu FIFA taká zhovievavá nebola.

Za uhryznutie Chielliniho mu naparila pokutu vo výške 100-tisíc švajčiarskych frankov a pribalila mu k nim stopku na deväť zápasov pod hlavičkou FIFA.

Suárez sa predstaví aj na svetovom šampionáte v Rusku, ktorý štartuje už vo štvrtok. Zažiari gólmi alebo sa znovu vžije do úlohy stroja na výrobu škandálov?

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Luis Suaréz #MS 2014 vo futbale #MS 2018 vo futbale #Giorgio Chiellini #História MS - seriál #MS 2010 vo futbale
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO