Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Jeden je mimo Messiho kruhu, ďalší sám sebou. Šampionát si pozrú doma

Roky si budujú vzťahy so svojimi zverencami. Snažia sa ich niečo naučiť. Povzbudiť v ďalšej kariére. Vzbudiť v nich pocit, že obliekajú najcennejší dres. Chcú im nájsť vhodné miesto v hernom systéme. Lenže ak sa im to nepodarí, príde jeden z ich najhorších dní.

08.06.2018 10:00
Icardi Foto: ,
Kapitán Interu Miláno Mauro Icardi a zároveň najlepší strelec Serie A. Na MS si však nezahrá.
debata

Tréneri futbalových reprezentácií držia v rukách pomyselné misky váh. Nakláňajú ich na jednu či druhú stranu. A rozhodnú o tom, či sa hráčom splní jeden z ich najväčších snov. Zahrať si na majstrovstvách sve­ta.

Minulý pondelok muselo 32 trénerov, ktorí povedú mužstvá na svetovom šampionáte v Rusku, oznámiť konečnú 23-člennú nomináciu. Každý z nich mal náročnú úlohu. A musel doma nechať takých hráčov ako Karim Benzema (Francúzsko), Cesc Fabregas (Španielsko) či Radja Nainggolan (Belgicko). Z objektívnych i bizarných dôvodov bude na 21. majstrovstvách sveta chýbať niekoľko veľkých hviezd.

Alkohol, cigarety, meškanie bez vysvetlenia

Oslava Nového roku patrí k obľúbeným radovánkam. Stretnutie s priateľmi, dobrá zábava, ohňostroj. Sem-tam sa pritrafí aj nejaký ten drink či cigaretka. Futbalisti by sa im však – vzhľadom na svoju prísnu životosprávu – mali vyhnúť. Jeden zo strojcov obrovského prekvapenia na úkor Barcelony vo štvrťfinále Ligy majstrov Radja Nainggolan si z nej veľkú hlavu nerobí.

V prvý deň tohto roka zavesil stredopoliar AS Rím na svoj profil na instagrame živé video. Pomedzi pozdravy fanúšikom si upíjal zo svojho drinku a nenútene si zapálil cigaretu. Hoci to tréner belgickej reprezentácie Roberto Martínez nikdy verejne nepriznal, Nainggolanovi to zahatalo cestu do reprezentácie.

Po neskorom príchode na minuloročný zraz pred kvalifikačným duelom s Estónskom to bola ďalšia kvapka do Martínezovho pohára trpezlivosti. Pretiekol koncom mája. Tridsaťročný stredopoliar nenašiel svoje meno medzi vyvolenými a následne frustrovaný ukončil kariéru.

„Urobil som všetko, čo bolo v mojich silách, aby som mohol Belgicko reprezentovať na najväčšom futbalovom podujatí. Byť sám sebou a povedať veci na rovinu vám niekedy môže uškodiť. Nedáva mi zmysel, prečo nie som v nominácií. Nech je to ako chce, odteraz som belgickým fanúšikom číslo jeden,“ vravel rozhorčený Nainggolan pre Nieuwsblad.

Rodák z Antverp otvorene kritizoval výber niektorých hráčov na jeho úkor.

„Tréner si radšej zvolí Youriho Tielemansa, ktorý sedáva na lavičke a odohrá za Monako len pár minút. Keď Martínez prišiel, hovoril o tom, aby naši hráči hrali v najlepších ligách a boli konkurencieschopní. Teraz hrá Axel Witsel v Číne, takže mu jeho vízia nevychádza. Načo potom stupňujem moje výkony?“ pýtal sa nahnevane.

To, že je Nainggolan problémovým hráčom, potvrdzuje aj fakt, že sa nezmestil ani do predošlej nominácie Belgicka na majstrovstvá sveta 2014. Nevybral si ho kouč Marc Wilmots kvôli jeho problémom so životosprávou. Je verejným tajomstvom, že na ME 2016 dostal Nainggolan v hoteli izbu s balkónom. Dôvod? Aby svojím fajčením nespustil protipožiarny a­larm.

„Radja je špičkový hráč. Dôvod, prečo ho neberiem do Ruska, je čisto taktický. Ostatní hráči si lepšie zastali svoje roly. Viem, že tá jeho je v klube veľmi výrazná. Ja mu ju v belgickej reprezentácii neviem zaručiť,“ reagoval diplomaticky Martínez.

Nomináciu robí tréner. A Messi

Nechať doma jedného z najlepších strelcov talianskej Serie A Maura Icardiho?

Nuž, to si môžete dovoliť len v tom prípade, že trénujete Argentínu a máte ďalších elitných zakončovateľov. Pozícia Jorgeho Sampaoliho nie je jednoduchá.

29 GOLES en 36 partidos #mauroicardi

Príspevok, ktorý zdieľa Argentinar18 (@argentinar18_en_vos_conf10_l10),

Rozhodol sa, že okolo svojho najlepšieho strelca Lionela Messiho bude postupne ukladať Gonzala Higuaína, Paula Dybalu, Sergia Agüera a prekvapivo aj Cristiana Pavóna z Bocy Juniors. A tu je podľa bývalého argentínskeho reprezentanta Hernána Crespa hlavný Icardiho problém.

„V národnom tíme je okolo Messiho magický kruh. Icardi doň nepasuje a tak, bohužiaľ, nepôjde na majstrovstvá sveta. Náš tím potrebuje útočníka ako je on. Z hľadiska streleckých schopností a vyspelosti je jedným z najlepších na svete. V šestnástke súpera je ako zabijak. Keď mu dáte loptu, je po vás. Sampaoli a Messi si to však nemyslia – a podľa toho aj zložili tím Nechápte ma zle, ale myslím si, že to oni dvaja robia nomináciu,“ vyhlásil Crespo.

Sampaoli sa od jeho vyjadrení dištancoval. Na druhej strane však už na začiatku roka avizoval, že Icardi to bude mať so získaním miesta v konečnej nominácii veľmi náročné. A zároveň priznal, že mužstvo prispôsobuje Messimu.

„Je to dôležitý hráč, ale ja nevidím miesto, kam by som ho mohol dať. Navyše, porovnanie jeho výkonov v klube a v reprezentácii nie je najlepšie. Musíme na ňom zapracovať, ale na to už teraz nie je čas. Ako tréner Argentíny uprednostním prínos pre mužstvo pred štatistikami,“ vyhlasil Sampaoli a na margo svojho kapitána doplnil: „Bude to Messiho tím. Je najlepší na svete, ponesie naše nádeje aj zodpovednosť.“

Icardi namiesto útočenia na spoluhráčov, spochybňovania nominácie a vyplakávania na tlačových konferenciách svoj smútok zaháňal v objatí manželky Wandy na safari v Afrike.

Rozhodla by cieľová fotografia

„Moment, keď zistíš, že Leroy Sané nejde na majstrovstvá sveta.“

Týmito slovami a obrázkom, na ktorom vypľúva vodu, okomentoval Kyle Walker najväčšie prekvapenie nemeckej nominácie. Klubový spoluhráč najlepšieho mladého hráča anglickej Premier League z Manchestru City nebol jediný, komu sa rozhodnutie Joachima Löwa nepozdávalo.

„Čože? Sané má všetko na to, aby postavil brániacim hráčom vlasy dupkom. Nerozumiem tomu. Je veľmi rýchly a nadaný. Musí popracovať na svojom zakončení, ale bol oporou anglického šampióna, ktorý prevalcoval najvyrovnanejšiu ligu sveta,“ krútil nechápavo hlavou bývalý anglický obranca Rio Ferdinand.

V 32 stretnutiach v Premier League strelil Sané 10 gólov. Na 15 prihral a utvoril dovedna 13 gólových príležitostí. Ani to mu však nestačilo, aby Löwa presvedčil. Najväčším problémom sú zrejme jeho výkony v nemeckom drese. Sané v 12 stretnutiach neskóroval, na konte má jednu asistenciu.

„Niektoré dni sú pre trénera veľmi náročné. Leroy je obrovský talent. Vráti sa znovu a od septembra bude svoju konkurenciu dostávať pod tlak. V zápasoch však neukázal to, čo dokáže. Bolo to veľmi tesné rozhodnutie. Keby to bol šprint na sto metrov, určite by o víťazovi rozhodla cieľová fotografia,“ vyhlásil Löw.

Dvadsaťdvaročný rodák z Essenu prijal nepríjemnú správu športovo. Prisľúbil, že to koučovi nabudúce viac sťaží. A svojim 23 krajanom, ktorí si balia kufre, zaželal všetko dobré.

„Ďakujem všetkým za podporu. Samozrejme, že som veľmi sklamaný. Ísť na majstrovstvá sveta bolo vždy mojím snom. Musím však toto rozhodnutie trénera akceptovať. Urobím všetko preto, aby som sa vrátil silnejší. A mojim priateľom z reprezentácie želám jediné: choďte tam a získajte titul!“ napísal Sané na twitter.

Vráti sa ešte niekedy?

Koncom roka 2015 otriasol francúzskou futbalovou reprezentáciou škandál so sexuálnou nahrávkou a následným vydieraním Mathieua Valbuenu. Ostatné mesiace prípravy pred majstrovstvami Európy práve vo Francúzsku boli posledné pre útočníka Realu Madrid Karima Benzemu.

Aj keď vyšetrovanie neskôr preukázalo, že sa Benzema nedopustil trestného činu vydierania, milosti zo strany kouča „Les Bleus“ Didiera Deschampsa sa nedočkal. Dvere do tímu má stále zabuchnuté.

"Kým bude trénerom Deschamps, nemám šancu vrátiť sa do francúzskeho mužstva,“ vyhlásil vtedy Benzema pre televíznu stanicu Canal+. Zároveň dodal, že aj keď ho spomenutý kouč- opomenul pri tvorbe nominácie na minuloročné ME, stále nestráca vieru v súvislosti s MS 2018. "Dúfam v to, ale je to už viac ako dva roky a stále nič, takže nebuďme hlúpi,“ dodal Benzema.

Kapitán majstrov sveta z roku 1998 Deschamps pri oznamovaní konečnej nominácie potvrdil Benzemove slová. Dlhoročného zakončovateľa Realu Madrid opomenul v konečnej nominácii a na margo prípadných otázok ohľadom jeho absencie odpovedal, že je to pre neho uzavretá kapitola.

"Toto je už starý príbeh a už sa nemôžeme vrátiť späť. Všetci vieme, že je to skvelý hráč a člen základnej zostavy Realu Madrid, ale pre mužstvo Francúzska je už minulosťou. Náš tím má teraz určitý štýl hry a nemôžeme sa vrátiť z nastolenej cesty.” vyhlásil prezident francúzskej futbalovej federácie Noël Le Graët pre L'Equipe.

Benzemu, ktorý nenominovanie očakával, toto vyjadrenie prezidenta poriadne nahnevalo a prinieslo jeho podráždenú reakciu prostredníctvom sociálnych sietí.

"Pán Graët, so všetkou úctou k vám, mali ste radšej mlčať. Ukázali ste svoju pravú tvár. Toto nebol ten Noël Le Graët, ktorý má ocenil a povedal, že nebude diskutovať o nominácii národného tímu,” napísal na twitter Benzema, ktorý bude svojim kolegom z národného tímu držať prsty.

Najnáročnejšia úloha na svete

Dvojnásobný majster Európy, anglickej Premier League i víťaz FA Cupu. Majster sveta spred ôsmich rokov. Až 110 štartov v najcennejšom drese v 31 rokoch. Skvelé úspechy parádneho tvorcu hry. Lenže ak ste Španiel, máte to zo ziskom miestenky v strede poľa veľmi náročné.

„Nie som ten, ktorý hádže uterák do ringu. Keď je malá nádej, zabojujem o ňu. Viem, že je to ťažké. Dostať sa do španielskej reprezentácie je tá najnáročnejšia úloha na svete. Nemyslím na to, že som sa ešte neobjavil v nominácii. Chcem len, aby mi vyšla v Chelsea sezóna a potom ma tréner povolá. Dostať sa do národného tímu – to je ten najkrajší pocit. Nič sa tomu nevyrovná,“ vravel pred začiatkom sezóny Cesc Fabregas.

Sezóna jemu ani Londýnčanom nevyšla. Obsadili piate miesto s prispením Fabregasových dvoch gólov a štyroch asistencií v 32 zápasoch Premier League. Odchovancovi barcelonskej akadémie La Masia nezostáva nič iné len držať palce konkurentom, ktorí ho v boji o post v stredovej línii predbehli.

„Spoznávate hráčov na ihrisku aj mimo neho. Zisťujete, že sú skvelými lídrami svojich mužstiev. Vedia tvoriť hru, zabrániť v inkasovaní či otvoriť skóre. Každý z nich vás pomaly presviedča o tom, že chce pre Španielsko to najlepšie. A vy mu jeden deň musíte aj napriek všetkému povedať: Končíš. Je to veľmi kruté slovo, ale nedá sa nič robiť. Taká je naša práca. Fabregas je špičkový stredopoliar. Jeho milimetrové pasy ocení každý útočník na svete. Sú tu však aj ďalší, ktorí sú na tom ešte lepšie. Nie je ľahké vybrať si,“ povedal kouč španielskej reprezentácie Julen Lopetegui.

Za necelé dva roky na lavičke Španielov nenominoval Fabregasa ani raz. Nádej stredopoliara Chelsea na ďalší veľký turnaj tak pomaly zhasína…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lionel Messi #Karim Benzema #MS 2018 vo futbale #Radja Nainggolan #Mauro Icardi #Leroy Sané
Osemfinále
30.06. 16:00 FRA 4 : 3 ARG
30.06. 20:00 URU 2 : 1 POR
01.07. 16:00 ESP 1 : 2 pk RUS
01.07. 20:00 CRO 2 : 1 pk DEN
02.07. 16:00 BRA 2 : 0 MEX
02.07. 20:00 BEL 3 : 2 JPN
03.07. 16:00 SWE 1 : 0 SUI
03.07. 20:00 COL 3 : 4 pk ENG
Štvrťfinále
06.07. 16:00 FRA 2 : 0 URU
06.07. 20:00 BRA 1 : 2 BEL
07.07. 16:00 SWE 0 : 2 ENG
07.07. 20:00 RUS 3 : 4 pk CRO
Semifinále
10.07. 20:00 FRA 1 : 0 BEL
11.07. 20:00 ENG 1 : 2 pp CRO
Zápas o 3. miesto
14.07. 16:00 BEL 2 : 0 ENG
Finále
15.07. 17:00 FRA 4 : 2 CRO