Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

SERIÁL: Historická hanba. Kuvajťania zosmiešnili seba aj rozhodcu

Viacero momentov z majstrovstiev sveta 1982 sa zapísalo do futbalovej histórie. Dvanásty šampionát v dejinách hostilo na sedemnástich štadiónoch slnečné Španielsko a prvýkrát bojovalo o prestížnu trofej 24 tímov.

30.05.2018 05:00
debata (3)

S veľkým prispením šesťgólového strelca Paola Rossiho si záverečný turnaj podmanili Taliani, ktorí vo finále zdolali Nemeckú spolkovú republiku 3:1.

Z pamätných udalostí doteraz rezonuje zinscenovaný výsledok 1:0 v zápase NSR s Rakúskom, ktorý obom mužstvám otvoril postupovú cestu zo skupiny. Taktiež sa často skloňuje tvrdý semifinálový zákrok brankára Haralda Schumachera, ktorým odstavil zo zápasu obrancu Francúzska Patrika Battistona a vyviazol bez trestu.

S reprezentáciou galského kohúta súvisí aj ďalšia nezabudnuteľná aféra. Odohrala sa v 4. skupine, v ktorej okrem Francúzov figurovali Anglicko, Československo a debutujúci Kuvajt.

Seriál: Z histórie MS

Už onedlho si planétu znovu podmaní futbal. Pravda.sk vám pri príležitosti blížiacich sa MS prináša seriál z histórie šampionátov. Spoznajte s nami príbehy slávnych i menej známych hrdinov. Všetky diely nájdete TU

ms rusko 2018

Z mužstva trénera Michela Hidalga išiel strach. Michel Platini, Alain Giresse a Jean Tigana dostali prezývku Traja mušketieri, ich vstup do turnaja však bol rozpačitý – v Bilbau podľahli Angličanom 1:3. O deň neskôr sa vo Valladolide medzi tímom ČSSR a outsiderom z Kuvajtu zrodila remíza 1:1.

Po prvých zápasoch tak Francúzsko bolo ako jediné mužstvo v skupine bez bodu. V stredu 21. júla ho čakali Kuvajťania. Hráči z Arabského polostrova dostali od vládnucej rodiny už za postup na šampionát luxusný automobil Cadillac, dom, pozemok a motorový čln.

Rozmach futbalu v púštnej krajine mal brazílsky rukopis. V druhej polovici sedemdesiatych rokov viedol reprezentačné mužstvo Mario Zagalo, v Španielsku Carlos Alberto Parreira.

Pri premiérovom účinkovaní na MS ich povzbudil bod zo zápasu proti tímu Jozefa Vengloša a trúfali si aj na skalp veľkého favorita. Médiá písali o momente pravdy pre kuvajtský futbal. Ak by sa im podarilo uspieť, nezmazateľne by sa zapísali do histórie. Druhú časť vety aj splnili, avšak iným spôsobom, ako sa chystali.

Súboj mušej a ťažkej váhy sledovalo v hľadisku vyše 30-tisíc divákov. Tí, ktorí pricestovali z ázijskej krajiny, rozradostane mávali vlajkami, ale aj podobizňami kuvajtského emira. V lóži sedel šejk Fahid al-Ahmed al-Sabah, brat panovníka a zároveň šéf tamojšej futbalovej asociácie. Spolu s rozhodcom približne hodinu a pol po výkope dokonale zatienil výkony hráčov na ihrisku.

Nabudení Kuvajťania polhodinu odolávali francúzskemu tlaku. Prišla však vydarená akcia, na ktorej konci bol Bernard Genghini – 1:0. Po prvom góle sa Francúzi uvoľnili a ešte pred odchodom do šatní sa presadila aj ich najväčšia hviezda Platini, ktorý práve v roku 1982 zamieril zo Saint-Étienne do Juventusu. Výber Le Blues viedol 2:0.

Prehrávajúcemu tímu prestávka nepomohla. Tri minúty po zmene strán inkasoval tretíkrát zásluhou Didiera Sixa. Malú nádej pre Kuvajťanov vykresal Abdullah Al-Buloushi, ktorý v 75. min znížil na 1:3. Zakrátko prišiel moment, ktorý v dejinách najpopulárnejšej hry sveta nemá obdoby.

Francúzskym hviezdam vyšla v 80. min ofsajdová pasca – Platini vysunul Giressa a ten nekompromisne zvýšil na 4:1. Strelec prijímal gratulácie od spoluhráčov a sovietsky rozhodca Miroslav Stupar mieril k stredovému kruhu. Niečo však nesedelo. Kuvajťania arbitra obkľúčili a zúrivo protestovali.

Gól Francúzov totiž podľa nich nemal platiť. Dôvod? Krátko po prihrávke do šance zaznel z hľadiska záhadný hvizd. Kuvajťania v domnení, že malo ísť o rozhodcovu píšťaľku signalizujúcu ofsajd, prestali hrať. Videozáznam ich tvrdenie podporil. Skutočne je na ňom počuť pískanie a zmätení obrancovia – až na jedného – akciu vypustili. Francúzov však zvuky z hľadiska nerozrušili.

„Nastal chaos. Zrazu sme si všimli, že na tribúne sa niečo deje. Kuvajtský šejk vstal zo sedačky a mával na svojich hráčov. Naznačoval im, aby odišli z ihriska,“ spomínal po rokoch Giresse.

Kuvajťania futbalového šéfa ho poslúchli. Napriek tomu, že lopta bola pripravená na rozohratie v stredovom kruhu, odmietali v zápase pokračovať a postupne opúšťali hraciu plochu. Ich kouč Parreira (na neskorších MS 1994 priviedol rodnú Brazíliu k titulu, pozn.) sa snažil zo šejkových gest zistiť, čo sa od neho očakáva. Fahid, oblečený v tradičnej tunike, namiesto komunikácie na diaľku zamieril priamo k trávniku!

ĎALŠÍ DIEL SERIÁLU SI PREČÍTAJTE V PIATOK 1. JÚNA
Milánsky škandál. Od pľuvanca v trvalej po raňajky v županoch

„Šokovalo nás, ako reagovala španielska polícia. Emírovi vytvorila koridor a nechala ho prejsť až k hráčom a rozhodcovi. Nášho trénera Michela Hidalga naopak zastavila a nechala odviesť,“ vracia sa k momentu vtedajší francúzsky obranca Marius Trésor.

Šejk sa pustil do vášnivej debaty s rozhodcom, rozhadzoval rukami a poukazoval na nespravodlivosť. Neobvyklú situáciu celý čas snímali kamery. Na ich záberoch sa niektorí Francúzi ironicky smejú, iní len nechápavo krútia hlavami. Podobné reakcie si vpád vyslúžil aj u divákov na tribúnach. Na ,miesto činu' čoskoro pribudli novinári a pripomínalo skôr narýchlo zvolanú tlačovú konferenciu.

Pohľady sa upierali na arbitra Stupara. Ukrajinský rodák a bývalý brankár pod tlakom protestov a zlostných tvárí zjavne strácal istotu. Šejk sa začal vyhrážať, že keď skóre ponechá v platnosti, jeho hráči sa už na trávnik nevrátia.

Až po ôsmich minútach prišiel verdikt, ktorý šokoval nielen Francúzov, ale celý svet. Stupar gól odvolal! Situácia sa zmenila a spŕška protestov prišla z francúzskej strany. Neúspešne.

„Keby rozhodcovi povedal, nech zruší aj naše ostatné góly, aby Kuvajt následne vyhral 1:0, urobil by to?“ pýtal sa autor dodatočne neuznaného gólu Giresse.

Nasledovala rozhodcovská lopta na mieste, kde prišlo ku kontroverznému hvizdu z publika. Opakované záznamy dokazujú, že Stupar krátko pred francúzskym gólom signalizoval pokračovanie v hre.

Francúzi potrebovali len pár minút na to, aby definitívne rozhodli o triumfe – voči gólu Maxima Bossisa z 89. minúty už súper nemal námietky.

Snímka zo zápasu Francúzsko - Kuvajt na MS 1982... Foto: Profimedia
Maxime Bossis Snímka zo zápasu Francúzsko - Kuvajt na MS 1982 v Španielsku. S loptou uniká strelec štvrtého gólu výberu „galského kohúta“ Maxime Bossis. Jeho zásah už rozhodca Miroslav Stupar uznal.

Kuvajťania po záverečnom hvizde opustili trávnik s poriadnou hanbou. Demotivovaný tím po prehre s Anglickom 0:1 skončil v skupine posledný, Francúzi po remíze 1:1 s československým tímom postúpili z druhého miesta. Na turnaji napokon skončili štvrtí, v zápase o bronz ich zdolali Poliaci 3:2. O dva roky získal tím kapitána Platiniho zlato na domácich majstrovstvách Európy.

Stuparova premiéra na majstrovstvách sveta bola zároveň aj derniérou. FIFA ho už po fiasku z Valladolidu na žiaden zápas nenominovala. Al-Fahid vyviazol s finančnou pokutou, ktorá zrejme jeho bankové konto príliš nezaťažila. Jeden z najbohatších ľudí planéty musel zaplatiť 10 000 dolárov. Zomrel v roku 1990 počas prvej vojny v Perzskom zálive, keď bránil svoju domovinu pred vpádom irackých vojsk.

Kuvajt sa odvtedy na svetový šampionát nekvalifikoval. Jediné vystúpenie na záverečnom turnaji tak zostáva zahalené tieňom, ktorý straší krajinu dodnes. A návrat zlatej éry je v nedohľadne…

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #francúzski futbalisti #História MS - seriál #MS 1982 vo futbale #kuvajtskí futbalisti