Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Blatter chce očistu FIFA. Vo futbale nie je miesto pre korupciu, tvrdí

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter víta vyšetrovanie amerických a švajčiarskych úradov.

28.05.2015 08:27
Sepp Blatter Foto: ,
Sepp Blatter.
debata

Švajčiar i celá jeho organizácia sú pripravení spolupracovať. Vďaka poslednej kauze ešte viac stúpne podľa Blattera sila opatrení, ktoré nedávno prijala FIFA s cieľom ukončiť nekalé praktiky. FIFA čelí v predvečer prezidentských volieb najväčšej kríze vo svojej 111-ročnej histórii.

„Toto je zložité obdobie pre futbal, fanúšikov i celú FIFA. Chápeme sklamanie mnohých a viem, že súčasné udalosti budú mať vplyv na pohľad ľudí na nás. Mnohí budú frustrovaní. Vyšetrovanie úradov však vítame. Pre niečo podobné nie je vo futbale miesto. Budeme pokračovať v práci s čistými osobnosťami,“ uviedol vo svojom vyhlásení Blatter.

Šéf FIFA sa nevyjadril k piatkovým prezidentským voľbám, v ktorých sa uchádza o mandát na piate volebné obdobie. Európska futbalová únia (UEFA) už vyzvala na odloženie volieb. FIFA však potvrdila, že kongres sa uskutoční podľa plánu. Zároveň suspendovala jedenásť svojich funkcionárov vrátane dvoch viceprezidentov Jeffreyho Webba z Kajmanských ostrovov a Eugenia Figuereda z Uruguaja zo všetkých aktivít spojených s týmto odvetvím.

Ďalšími sú prezident Kostarickej futbalovej federácie Eduardo Li, Júlio Rocha z Nikaraguy, Costas Takkas z Veľkej Británie, Rafael Esquivel z Venezuely, José María Marín z Brazílie a bývalí členovia exekutívy Charles „Chuck“ Blazer, Nicolás Leoz (Paraguaj) a Jack Warner (Trinidad a Tobago) či syn posledného menovaného Daryll. Kým napríklad Blazer či Daryll Warner vinu nezapierali, Jack Warner odmieta, že by sa dopustil akéhokoľvek deliktu.

O opaku svedčí zatykač, ktorý naňho vydal Trinidad a Tobago. Noc na štvrtok strávil v cele predbežného zadržania vo svojej vlasti. Warnerovi prečítal sudca osem obvinení z korupcie. Paraguaj oznámil, že dostal požiadavku na extradíciu Nicolása Leoza, podľa právnika Fernanda Barriocanala je jeho klient v nemocničnej opatere.

Riadiaci orgán svetového futbalu k tomuto kroku pristúpil po tom, čo švajčiarske úrady v stredu na základe žiadosti Spojených štátov amerických o extradíciu, teda vydanie osôb jedným štátom druhému na trestné stíhanie, zadržali v Zürichu sedem funkcionárov. V USA sú podozriví z prijímania či poskytovania úplatkov a provízií v miliónoch amerických dolárov v období od začiatku 90. rokov minulého storočia až po súčasnosť. Peniaze údajne putovali cez americké banky. Obvinených je celkovo 14 osôb.

Švajčiarsko zasa vyšetruje prípadnú korupciu v súvislosti s výberom organizátorov majstrovstiev sveta 2018 a 2022. „Sankcie etickej komisie sú na podobnej úrovni ako kroky, ktoré FIFA robila už dlhé roky. FIFA bude naďalej spolupracovať s úradmi a zároveň aj vo svojom vnútri usilovne konať, aby späť získala dôveru a očistila futbal od všetkých negatívnych javov,“ vyhlásil Blatter, ktorého riaditeľ anglickej Futbalovej asociácie Greg Dyke vyzval na okamžitý odchod z funkcie. Naopak, naďalej ho podporuje Ázijská futbalová konfederácia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sepp Blatter #Medzinárodná futbalová federácia FIFA