Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Finalisti by si nemali zobrať príklad z Talianska 1990

Nemecko a Argentína majú dokopy päť titulov majstra sveta (po nedeli ich bude šesť), nie sú najúspešnejšími krajinami futbalových šampionátov (Brazília má päť a Taliansko štyri trofeje), ale už platí, že sú najčastejšou dvojicou, ktorá sa vo finále MS stretla.

11.07.2014 20:20
debata
zväčšiť Smutný Diego Maradona po finálovej prehre v... Foto: SITA/AP, Kalle Tornstrom
Diego Maradona Smutný Diego Maradona po finálovej prehre v roku 1990.

Ich bilancia bola doteraz vyrovnaná. Oba tímy práve vo vzájomných súbojoch získali svoje doteraz posledné tituly. Argentína triumfovala v Mexiku 1986 (zdolala Nemecko 3:2) a Nemci v Taliansku 1990 (vyhrali nad Argentínou 1:0).

Nikdy v histórii svetových šampionátov neovplyvnila turnaj a aj úspech mužstva natoľko jedna osoba ako v Mexiku Diego Maradona. Bez neho by sa v roku 1986 sotva dostali Argentínčania až do finále. V ňom však paradoxne Nemci perfektne ubránili najväčšiu hviezdu súpera. Góly dostali potom od úplne iných hráčov (Brown a Valdano) a všetko sa zdalo byť jasné.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

To by však proti Juhoameričanom musel stáť iný tím. V beznádejnej situácii, v rozpätí šiestich minút (74. Rummenigge a 80. Völler), Nemci vyrovnali a desať minút pred koncom bolo všetko otvorené. Potom však zabrala Maradonova genialita. Poslal krásnu prihrávku na Burruchagu a brankár Schumacher nemal nijakú šancu. Z tohto úderu sa nespamätali už ani mentálne nezlomiteľní nemeckí futbalisti.

O štyri roky neskôr bolo finálové repete, čo sa stalo doteraz jediný raz v histórii. Argentína sa do nej zapísala aj ďalšími rekordmi: prvý raz sa stalo, že niektorý z finalistov nedal v boji o zlato gól (neskôr to zopakovali viacerí) a prvý raz boli vo finále vylúčení dvaja hráči – obaja Argentínčania. Monzón dostal červenú kartu už v 64. min a Dezotti v 86.

Napriek tomu sa stali Nemci tretí raz šampiónmi až gólom z penalty päť minút pred koncom. Rozzúrení Argentínčania tento zápas nemohli mexickému rozhodcovi Codesalovi odpustiť, považovali ho za vinníka svojej prehry. Doma ich vítali ako hrdinov. „Pokutový kop bol vymyslený. Aj vo futbale existuje mafia,“ búril sa Maradona.

Európsko-juhoamerické finále prvý raz vyhral tím starého kontinentu a padlo v ňom dovtedy najmenej gólov. V histórii sa považuje za najslabšie vôbec. Z tohto súboja by si v nedeľu nemali mužstvá zobrať príklad…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Argentína #MS 1990 vo futbale