Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rivelino: Až Nemci odhalili našu pravú tvár

Pod nosom typické čierne fúziky, perfektná figúra, elegantný pohyb, charizmatická osobnosť. Taký bol skvelý brazílsky futbalista, svetový šampión Roberto Rivelino (68), jedna z najväčších postáv svetového futbalu. Preslávený perfektnou prihrávkou i strelou. Ako každý Brazílčan aj on zažil v utorok večer šok v zápase s Nemeckom.

10.07.2014 12:00
Roberto Rivelino, Lionel Messi Foto: ,
Roberto Rivelino s Lionelom Messim.
debata (5)

Čo sa vlastne v Belo Horizonte z vášho pohľadu stalo?
Žiaľ, videli sme reálnu tvár súčasnej brazílskej reprezentácie, odhalili ju naplno až Nemci. Musím uznať – podarilo sa im to dokonale. Až v zápase s nimi sme sa stretli v tomto turnaji so súperom najvyššej kvality. Doteraz nás ďalej posúvalo aj veľké šťastie a sám pánboh.

Cítili ste sa ako na pohrebe brazílskeho futbalu?
Zápas som prijal celkom pokojne, ale určite to bola veľká hanba. Je to tiež športová tragédia tejto futbalovej generácie brazílskeho futbalu.

V čom je táto futbalová tragédia iná ako tá z MS 1950, keď Brazílčania takisto doma nezvládli záver šampionátu?
Je vo všetkom iná. Myslím si, že tá z roku 1950 bolela viac. Najmä preto, že vtedy sme mali fantastický tím a nezaslúžil si prehrať finále s Uruguajom. Toto ešte nebolo finále, keby sa to stalo v ňom, bolelo by nás to ešte viac. Naše súčasné selecao je len tieňom mužstva z roku 1950. V ničom sa mu kvalitatívne nevyrovná. Trúfam si povedať, že je dokonca naším najslabším mužstvom v histórii svetových šampionátov. Paradoxne, táto krutá prehra nás nemusí natoľko trápiť, ako sa na prvý pohľad zdá. Nemci boli jednoducho jasne lepší, brazílsky fanúšik je férový, musí to uznať. A videl, že toto mužstvo bojuje od začiatku najmä samo so sebou a jeho futbalové možnosti sú dosť limitované.

Ako v tejto súvislosti ovplyvnila výkon Neymarova neúčasť?
Bez neho je toto mužstvo bezmála nulové, o tom nepochybujte, všetci sme to mohli vidieť. O to viac mrzí jeho strata po likvidačnom zákroku v zápase s Kolumbiou. Problém vidím v tom, že sa nedá presne odhadnúť, čo takéto zranenie urobí s jeho ďalšou kariérou.

Vaša generácia zažila iné časy. Hrali ste tri razy na majstrovstvách sveta a v roku 1970 v Mexiku ste získali titul. Bude mať Brazília ešte niekedy taký skvelý výber?
Doba už ukázala, že taký fantastický tím sa nám už nepodarilo nikdy zložiť. Aj podľa expertov to bolo najlepšie brazílske selecao v histórii a ja sa s tým stotožňujem.

Spomínate si na otvárací zápas šampionátu, v ktorom ste narazili na Československo?
Samozrejme, bol to dobrý a zaujímavý zápas. Strelil som v ňom gól po nacvičenom signále. Československo sa prekvapujúco ujalo vedenia, ale zostali sme pokojní, nerozhádzalo nás to, verili sme si.

Roberto Rivelino a jeho parády

Vedúci gól strelil Ladislav Petráš. Pamätáte si aj na neho?
Na jeho meno si už naozaj nespomeniem, ale bol to dobrý hráč, taký technický typ. Po góle sa prežehnal. Kamery to síce snímali a ukázali viackrát, ale my sme to nevnímali ako niečo výnimočné. Brazílčania sú hlboko veriaci ľudia a my sme sa po každom góle vždy prežehnávali, nebolo to pre nás nič výnimočné.

Aj po tomto turnaji mala Brazília množstvo výnimočných hráčov…
Samozrejme, prišiel Socrates, Zico, Falcao, Careca, Dunga, Romário, Ronaldinho, Ronaldo… Ale aj naše mužstvo malo neskutočné hviezdy na čele s futbalovým kráľom Pelém, ale popri ňom hral v jednom tíme Tostao, Carlos Alberto, Edú, Jairzinho… Čo meno, to veľký pojem. Teraz má súčasná Brazília len jedinú takú osobnosť – Neymara.

Ako hodnotíte jeho veľký talent?
Je to futbalový fenomén. V Santose už vo veku sedemnásť-osemnásť rokov predbehol svoju dobu. To, čo predvádzal na ihrisku, bolo ako z inej planéty. Pri všetkej úcte k Messimu, od neho som také kúsky nevidel. Navyše junior je aj šoumen a ľudia ho zbožňujú. Má len 22 rokov, ale už sa stal ikonou a súhlasím s Pelém, že je to najlepší hráč na svete. O to viac ma štve brutálny faul zozadu na neho, bolo hrôzostrašné sa na to pozerať. Myslím si, že nielen v tomto prípade rozhodcovia zlyhali. Urobili si v turnaji hanbu, poškodili viacerých hráčov i mužstvá.

Po skončení kariéry ste sa stali známym televíznym komentátorom. Ako sa vám darí v tejto úlohe?
Myslel som si, že keď ukončím kariéru, budem mať pokojnejší život. Oddýchnem si, ale stal som sa ešte väčšou hviezdou ako hráč… (smiech) Pozývali ma do celého sveta na rôzne reklamné akcie, ponúkali mi rôzne zmluvy. Začal som hrať exhibičné zápasy s tímom hviezd Brasil Masters. Založil som svoju veľkú futbalovú školu. Viaceré televízne spoločnosti mi navrhli, aby som pre ne analyzoval zápasy, dostal som aj svoju vlastnú televíznu futbalovú šou. Je to všetko časovo dosť náročné, ale táto práca ma napĺňa a som veľmi spokojný.

Čo hovoríte vašim divákom? Aký je váš komentár k majstrovstvám sveta?
Komerčne bude turnaj úspešný, veď všetky zápasy sú vypredané, záujem verejnosti je obrovský, ceny za reklamné spoty stúpli do astronomických výšok. Po hernej kvalitatívnej stránke to až taký zázrak nie je. Na šampionáte nebol ani jeden tím, ktorý by jasne dominoval a vyčnieval kvalitou nad ostatnými. Výnimkou bol zatiaľ posledný zápas a výkon Nemcov. Väčšina výkonov bola priemerná a postrehol som aj dosť veľké výkyvy v hre jednotlivých reprezentácií. Doteraz sa trápila aj Argentína, Brazília, Holandsko… Viacerí topfavoriti z Európy sú už dávno doma. Vládne veľká vyrovnanosť a ak to zhrniem, dva-tri zápasy spĺňali moje kritériá o kvalite. Na takýto veľký turnaj sa mi to zdá veľmi málo. Azda nám to finálový zápas všetko vynahradí.

Vráťme sa ešte k brazílskemu futbalu. Čo ďalej? Pôjde na spoveď k futbalovému Bohu a vytýči si novú métu pre reprezentačný tím?
Tak nejako, to je výstižné. Brazília si musí zasa nakloniť priazeň futbalových bohov, urobiť veľkú sebareflexiu vo svojich radoch. Bez toho naša futbalová loď zostane potopená. Ukázalo sa, že domáce prostredie, tlak a zodpovednosť môžu byť našou nevýhodou a najväčším súperom. Toto všetko sa potvrdilo.

Ako si môže brazílsky tím teraz udobriť fanúšikov?
Nijako. Očistiť sa môže len v jednom prípade – ziskom šiesteho titulu majstrov sveta na šampionáte o štyri roky.

Roberto Rivelino
Jeden z najslávnejších futbalistov histórie sa narodil 1. januára 1946 v Sao Paulo ako syn talianskych emigrantov z Macchiagodeny. Bol prototypom moderného ofenzívneho stredopoliara. Väčšinu kariéry prežil v slávnych brazílskych kluboch Corinthianse a potom v Fluminense. Na záver kariéry si zahral v tíme Al Hilal v Saudskej Arábii. Reprezentačný dres Brazílie obliekal 13 rokov, nastúpil v ňom na 92 zápasov a strelil 26 gólov. Zahral si na troch MS – 1970, 1974, 1978. Na prvých z nich v Mexiku vybojoval s tímom na čele s Pelém titul majstra sveta.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #brazílska futbalová reprezentácia #nemecká futbalová reprezentácia #Roberto Rivelino