Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Turnaj čaká boj šampiónov. Jeden skončí

Tri zápasy a jeden súboj šampiónov. Taký je program štvrťfinále šampionátu, v ktorom si zahrajú štyria doterajší majstri sveta. Dvaja z nich narazia na seba hneď v úvodnom zápase.

04.07.2014 12:00
MS 2014, futbal, Nemecko, fanúšičky Foto: ,
Fanúšičky Nemecka.
debata

Maracana v Riu uvidí jeden z ťahákov celého turnaja. Francúzi získali titul v roku 1998, Nemci v roku 1954, 1974 a 1990.

Pred šampionátom sa dávalo viac šancí Nemcom, ale jeho priebeh ukázal, že Francúzi prišli do Brazílie výborne pripravení a môžu si trúfať na ktoréhokoľvek súpera. Tipovať víťaza je zložité. Francúzsky tréner Didier Deschamps prepustil úlohu favorita súperovi. „Nemci sú v tomto zápase pre mňa favoritmi. Sú zvyknutí pravidelne hrávať v tejto etape turnaja, majú z takýchto stretnutí dostatok skúseností. My sa však nevzdávame, v takomto súboji je možné všetko. Videli sme to už v osemfinále,“ vyslovil svoj názor.

Akiste aj on narážal na zápas nemeckého tímu s Alžírskom v prvej fáze vyraďovacích bojov. Afrického súpera zlomil s veľkými problémami až v predĺžení. Tréner Joachim Löw sa musel stále vracať k tomuto stretnutiu a odpovedať na mnohé otázky. „V turnajoch také zápasy bývajú, nie je to nič neobvyklé. Nie vždy ľahko postupujeme. Pre nás to však znamená najmä jedno: proti Francúzsku musíme hrať podstatne lepšie.“

Nemecko považujú všetci za typicky turnajové mužstvo, svedčí o tom i fakt, že deviatykrát za sebou nastúpi na štvrťfinále MS a na troch predchádzajúcich šampionátoch postúpilo vždy do semifinále.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Súperi sa stretli vo finálových turnajoch majstrovstiev sveta tri razy. Len v prvom prípade – MS 1958 – boli v súboji o bronz úspešnejší Francúzi. V dvoch ďalších sa tešili v semifinálových stretnutiach z postupu nemeckí futbalisti – MS 1982 a 1986.

Kruté vyradenie čakalo Francúzov najmä v pamätnom stretnutí 8. júla 1982 v Seville. Platiniho mužstvo viedlo v predĺžení 3:1, ale stratilo náskok a rozhodovali pokutové kopy. Na krásne a dramatické stretnutie vrhol tieň jeden z najsurovejších zákrokov v histórii MS – nemecký brankár Toni Schumacher zlikvidoval Patricka Battistona, ktorý skončil na zemi s otrasom mozgu (zlomil mu niekoľko rebier a vyrazil zuby).

Súčasný kouč ešte nebol vtedy v kádri a zbytočné emócie pred dnešným šlágrom tlmil. „Naši hráči pred vyše tridsiatimi rokmi ešte neboli na svete, takže sa týmto zápasom nezaoberáme,“ vysvetlil Deschamps.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS vo futbale 2014 #francúzska futbalová reprezentácia #nemecká futbalová reprezentácia