Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Priateľky, spoluhráči aj prezident. 'Selfies' majú na MS väčší úspech ako góly

Brazílsky strelec Neymar sa odfotografoval so svojou priateľkou a synom, nemecký hráč s kancelárkou Angelou Merkelovou v šatni a fanúšikovia sa donekonečna fotia na štadiónoch. Skutočnou hviezdou futbalových majstrovstiev sveta 2014 je podľa agentúry AFP takzvaná "selfie", teda fotka, na ktorej sa objavuje predovšetkým samotný fotograf.

02.07.2014 12:57
debata

Majstrovstvá sveta v Brazílii sú prvými v ére masívneho využívania inteligentných telefónov, ktoré zásobujú internetové sociálne siete miliónmi obrázkov a správ.

Od majstrovstiev sveta v Juhoafrickej republike v roku 2010 sa počet mobilných telefónov s prístupom na internet zvýšil viac ako štvornásobne. Z 800 miliónov sa ich počet zvýšil na 2,5 miliardy, odhaduje organizácia GSMA, ktorá združuje mobilných operátorov.

zväčšiť Hviezda brazílskej reprezentácie Neymar s... Foto: twitter.com//neymarjr
Neymar Hviezda brazílskej reprezentácie Neymar s priateľkou.

Narcistické fotenie „selfie“ prekonalo všetky zábrany v priebehu majstrovstiev sveta v Brazílii, kde úrady odhadujú, že viac ako tri milióny Brazílčanov a 600 000 cudzincov navštívili alebo ešte navštívi zápasy na štadiónoch dvanástich hostiteľských mi­est.

„Pre človeka je veľmi lákavé pocítiť uznanie a internet je komunikačný nástroj s veľkou mocou. U ‚selfie‘ to nie je závislé od nejakej spoločnosti alebo reklamnej agentúry. Tu fyzická osoba komunikuje sama za seba,“ povedala AFP Rosa Maria Farahová z výskumného centra pre psychológiu na katolíckej univerzite v Sao Paule.

zväčšiť Angela Merkelová a Lukas Podolski si spravili... Foto: Twitter
Angela Merkelová Angela Merkelová a Lukas Podolski si spravili selfie.

Dvadsaťdvaročný Neymar, hviezda Selecaa a ikona miliónov dospievajúcich Brazílčaniek, pravidelne vystavuje svoj súkromný život na sociálnych sieťach. Fotka z 12. júna, ktorú poslal po otváracom zápase Brazílie s Chorvátskom, v deň svätého Valentína v Brazílii, dostala na internete viac ako milión „lajkov“, teda kladných hodnotení. Na obrázku má odhalenú hornú polovicu tela a bozkáva ho jeho priateľka.

Portugalskí hráči sa sami nafotili s prezidentom Anibalom Cavacom Silvom ešte pred majstrovstvami. V popredí je samozrejme kanonier Cristiano Ronaldo, ktorý umiestnil fotku na svojom twitterovom účte. Obrázok si prehliadajúci preposlali 14.000 krát a ako obľúbený zaradilo 17.000 užívateľov.

zväčšiť Portugalskí futbalisti s prezidentom Anibalom... Foto: twitter.com/cristiano
Portugalsko, futbalisti Portugalskí futbalisti s prezidentom Anibalom Cavacom Silvom pred MS.

Nemeckí hráči urobili to isté, ako napríklad Lukas Podolski, ktorý zverejnil svoju „selfie“ zo šatne s kancelárkou Angelou Merkelovou po víťazstve nad Portugalskom.

Argentínčan Sergio Agüero zverejnil celú galériu fotiek na začiatku majstrovstiev, keď sa vyfotil úplne s každým zo svojich spoluhráčov. Jeho 6,1 milióna fanúšikov mohlo tak vďaka mikroblogu Twitter zahliadnuť celú futbalovú zostavu, s ktorou sa inokedy robia najväčšej tajnosti.

zväčšiť Lionel Messi na selfie fotke Sergia Agüera... Foto: twitter.com/aguerosergiokun
Lionel Messi, Sergio Agüero Lionel Messi na selfie fotke Sergia Agüera (vpravo).

Fotografické autoportréty nie sú samozrejme len výsadou futbalových hviezd. Tisíce anonymných fanúšikov robí to isté, aby mohli všetkým ukázať, že tam boli. Okrem samotných štadiónov je vhodná každá zámienka: fotia sa cestou na zápas alebo v ktoromkoľvek bare. Hodilo sa im aj zapózovať pred reklamným pútačom v Riu de Janeiro s vycerenými zubami uruguajského útočníka Luisa Suáreza, ktorý uhryzol v zápase protivníka a následne ho majstrovstiev vylúčili.

zväčšiť Reklamný pútač s Luizom Suárezom bol obľúbeným... Foto: SITA/AP, Matt Dunham
Luiz Suárez Reklamný pútač s Luizom Suárezom bol obľúbeným miestom fanúšikov na fotografovanie.

Počas prvých zápasov operátori zaznamenali okolo 7,6 milióna prenosov dát, či už išlo o e-maily, fotografie či multimediálne odkazy. Na Twitteri si jeho užívatelia v prvej fáze šampionátu vymenili viac ako 300 miliónov správ. Na Facebooku to bola rekordná miliarda prenosov – o futbale spolu komunikovalo 220 miliónov ľudí, ktorí písali odkazy alebo komentáre, zdieľali fotky alebo si klikli na políčko „To sa mi páči“.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

debata chyba
Viac na túto tému: #MS vo futbale 2014 #selfie