Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Po tisícom góle zažil Romário karneval na Copacabane

Mal už 41 rokov, keď sa dočkal pokorenia veľkej méty. Romário strelil tisíci gól kariéry v drese Vasco da Gama. Potreboval na to 1254 zápasov.

01.07.2014 11:00
Romário Foto: ,
Dojatý Romário oslavuje svoj tisíci gól v kariére, ktorý strelil 20. mája 2007 v ligovom zápase proti Recife.
debata

Brankára Recife prekonal 20. mája 2007. V ligovom súboji upravil z penalty na 3:0. Vzápätí zápas na viac ako štvrťhodinu prerušili. Na ihrisko vtrhlo množstvo ľudí, fanúšikovia, zástupcovia médií i Romáriova široká rodina. Oslávenec rozdával rozhovory, autogramy a musel obehnúť čestné kolo.

Futbalový svet má odvtedy druhého muža, ktorý dosiahol tisíc gólov. Keď kráľ najpopulárnejšej hry Pelé prekonal túto magickú hranicu, mal 29 rokov (1000. gól strelil 19. novembra 1969 a takisto z penalty). Jeho krajan Romário musel na ňu čakať podstatne dlhšie.

Po návrate do Ria sa konal Romáriov karneval na svetoznámej pláži Copacabana za účasti tisícok fanúšikov Flamenga, Fluminense i Vasca, trojice klubov z Ria, za ktoré hrával (do veľkej štvorky chýba iba Botafogo). „Od dojatia mám stále slzy v očiach,“ vravel. „Považujem tento moment za najkrajšiu chvíľu kariéry. S božou pomocou som dosiahol métu, ktorú doteraz pokoril len Pelé.“

Niektorí vtedy spochybňovali presnosť štatistík, argumentovali, že počet strelených gólov vychádza zo súkromného archívu hráča. „Je to obyčajná závisť a hlúposť. Ignorujem takýchto ľudí, moja štatistika je presná,“ reagoval.

Romáriovi gratuloval k jeho 1000. gólu aj Pelé. „Je to jedinečný výsledok bohatej a dlhoročnej kariéry. Takúto métu môžu dosiahnuť iba výnimoční hráči. Nemám nijaký dôvod spochybňovať jeho štatistiku,“ uviedol.

Pred vyše siedmimi rokmi sa diskutovalo aj o tom, že tisíci gól mohol Romário streliť v drese pražskej Sparty. Sparťania akoby sa zľakli a ponuku neakceptovali. Zamieril teda do Vasco da Gama. „Ako sa ukázalo, Vasco bolo pre mňa osudové. To najlepšie rozhodnutie. Som šťastný, že si túto vzácnu chvíľu môžem vychutnať doma v Brazílii. Tak je to správne a spravodlivé.“ Svoj prvý futbalový vrchol prežil trinásť rokov predtým na MS 1994 v USA. Odchádzal z neho so zlatou medailou na krku a s vizitkou najlepšieho hráča. Zlatý brazílsky tím stál i padal na jeho výkonoch. V tom skvelom roku bral všetky ocenenia.

Romário vyrastal v chudobnej štvrti Ria. V tíme Vasco da Gama dostal svoj prvý dres a v ňom aj končil závratnú kariéru. Hneď od začiatku bolo jasné, že je výnimočný talent s nosom na góly. V prvom seniorskom zápase sa uviedol štyrmi gólmi. Keď neskôr, rok pred MS 1994, prestúpil z PSV Eindhoven do Barcelony za štyri milióny dolárov, stal sa hneď kráľom strelcov španielskej ligy.

Malý muž z Ria (meria iba 167 cm) motal hlavy i nohy súperovým obrancom. Ako mnohé iné brazílske hviezdy dával zabrať aj svojim trénerom. Okrem nadšenia vedel dať najavo aj nezáujem. Popredný kouč Guus Hiddink v Eindhovene, kde prežil päť rokov, si s ním užil svoje. Neraz sa vyjadril, že prvá veta, ktorú sa Romário naučil v novom jazyku, znela: „Som veľmi unavený…“

Lenže ukázal tiež neuveriteľné výkony. Vystrieľal Eindhovenu tri tituly. V troch prvých ročníkoch dal v 69 zápasoch 67 gólov…

Zúčastnil sa aj na šampionáte 1990, kde však Brazília dieru do sveta neurobila. Tesne pred ním si doliečoval zlomenú nohu a v Taliansku väčšinu času presedel na lavičke. Urazil sa a o rok neskôr odmietol hrať na Copa Amerika v Čile. Vybral sa na dovolenku na Ibizu…

Romário

Romário de Souza Faría sa narodil 29. januára 1966 v Riu de Janeiro. V reprezentácii nastúpil na 74 zápasov a dal 56 gólov. Štartoval na dvoch MS, z USA 1994 má zlato, stal sa najlepším hráčom turnaja a v tom roku ho vyhlásili aj za najlepšieho hráča sveta. Získal striebro na OH 1988 v Soule a bol najlepším strelcom turnaja. Dva razy vyhral Copa America. Profesionálnu kariéru prežil v deviatich kluboch celého sveta a má päť titulov majstra v troch krajinách – Holandsko, Španielsko, Brazília. Sedemkrát bol najlepší strelec v troch ligách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Romário