Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Legendárny Romário: Naše mužstvo nemalo doteraz brazílsku tvár

Z jedného z najväčších a najúspešnejších brazílskych futbalistov sa stal jeden z najtvrdších kritikov príprav a organizácie majstrovstiev sveta.

01.07.2014 10:00
Romário Foto: ,
Romário.
debata

Romário (47), muž z Ria, bol najlepším hráčom MS 1994, kde Brazília získala titul majstra sveta. Súčasný poslanec dolnej komory parlamentu prežil profesionálnu kariéru v deviatich kluboch celého sveta a získal päť titulov majstra v troch krajinách – Holandsku, Španielsku i Brazílii. Je po Pelém len druhým futbalistom planéty, ktorý v kariére strelil viac ako tisíc gólov. Pravde poskytol exkluzívny rozhovor.

Romário, ako ste prežívali osemfinálovú drámu Brazília – Čile, v ktorej rozhodoval až penaltový rozstrel?
Pre bežného, nezainteresovaného diváka to bol určite veľmi zaujímavý zážitok. Ale veľmi smutný pohľad pre fanúšikov brazílskeho reprezentačného tímu. Vrátane mňa. Toto nie je určite tá brazílska cesta a hra, na akú sme zvyknutí. Jednoducho toto naše mužstvo nemá pravú brazílsku tvár.

Čo by sa stalo, keby Brazília nepostúpila do štvrťfinále?
To je veľmi jednoduché. Pre nás Brazílčanov by sa skončil mundial. Museli by sme sa už len pozerať na hru tímov, ktorým sme desaťročia diktovali, alebo dokonca sa od nás museli učiť hrať futbal.

Aké šance dávate vášmu tímu vo štvrťfinále? Mohol by dosiahnuť to, čo vy na šampionáte v USA?
Pozrite sa, ak poviem nie, zasa budem najhorší… Stalo sa už pomaly zvykom, že kritizuje len Romário, je zodpovedný za všetku negatívnu kritiku. Už to vnímam pomaly ako fakt. Zaslepení ľudia nemajú radi pravdu. Ďalšie šance a výsledky nášho tímu na tomto mundiale budú len také, aká bude hra mužstva, čo si vybojuje na ihrisku. To neznamená, že neprajem brazílskej reprezentácii úspech. Šiesty titul majstrov sveta by bol krásnym darčekom pre celý náš národ, vrátane mňa.

Často hovoríte o súčasnom futbale veľmi kriticky…
To je pravda, ale futbal, jeho celkové riadenie a manažovanie je naozaj plné amatérov a protekčných pätolízačov.

Boli ste nespokojný aj s prípravami majstrovstiev sveta. Už vás to prešlo?
Čo ma malo prejsť…? To žartujete? Bezdôvodne nič a nikoho nekritizujem. Ako sa však môžem pozerať na to, keď je futbal plný zlodejov a diletantov, a pritom sa tvária, že sú čistejší ako Boh na nebi. Je to veľmi smutné.

Čo vám najviac prekážalo?
Je toho viac, už som to povedal, prekážajú mi zlodeji a klamári. Mám čisté svedomie. Niečo som vo futbale dokázal a mám právo povedať svoj názor a upozorňovať na problémy, ktoré vidím. Futbal a všetko okolo neho, žiaľ, ničia obrovské peniaze a špekulanti. Samotná hra sa stáva čoraz viac druhoradou záležitosťou.

Všetci však doterajší priebeh turnaja chvália, zdá sa, že bude úspešný…
Špina sa všade zametá pod koberec, nik si ju nevyloží do výkladu. Držím sa len jednoznačných faktov, nie tých, ktoré mi niekto predkladá a vnucuje. Ale aby sme trochu obrátili list… Na mundiale ma najviac fascinuje fanúšik.

V čom?
Obyčajní ľudia ukazujú, aký majú krásny, úprimný vzťah k futbalu. Zapĺňajú hľadiská štadiónov a sú ochotní dať aj svoje posledné peniaze, aby videli svoje mužstvo. Ukazujú najkrajšiu futbalovú tvár Brazílie. V tomto bude brazílsky šampionát určite úspešný, najlepší v histórii. Videli sme tiež viacero dobrých stretnutí, ale dojem kazia slabí rozhodcovia. Je hanbou futbalu, čo tu viacerí vyvádzajú.

Na čo si najviac spomínate vo vašej dlhej kariére. Bol to tisíci gól alebo titul majstra sveta či niečo iné?
Dôležité bolo všetko, čo som zažil. Každá sekunda, každý titul, gól, víťazstvo, ale aj prehra. Slzy i radosť. Nič z toho by som nemohol zažiť, keby nebolo toho druhého. Napriek tomu obliecť si prvý raz reprezentačný dres, počuť na vypredanej Maracane našu hymnu alebo streliť tisíci gól kariéry, to všetko sú výnimočné udalosti mojej kariéry, to sa nedá opísať slovami. Je to akoby som stretol Boha a podal si s ním ruku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Romário #MS vo futbale 2014