Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Shaqiri bol hlavným terčom kritiky, odpovedal postupovým hetrikom

Stredopoliar Xherdan Shaqiri bol po prvých dvoch zápasoch na majstrovstvách sveta zrejme najviac kritizovaným švajčiarskym futbalistom, čo považoval za nespravodlivé.

26.06.2014 12:26
Xherdan Shaqiri, Gökhan Inler Foto: ,
Xherdan Shaqiri (v popredí) oslavuje svoj gól so spoluhráčom Gökhanom Inlerom.
debata

V kľúčovom stretnutí proti Hondurasu (3:0) ale talentovaný hráč Bayernu Mníchov nechal zabudnúť na predchádzajúce výkony a hetrikom poslal svoj tím do osemfinále.

Vysoké očakávania bola u Shaqiriho vždy na mieste. Rodák z Kosova v seniorskej reprezentácii debutoval už v osemnástich rokoch, v devätnástich ho vyhlásili za najlepšieho švajčiarskeho futbalistu a v roku 2012 prestúpil z Bazileja do slávneho Bayernu Mníchov. Stretnutia proti Ekvádoru (2:1) a Francúzsku (2:5) sa mu však nevydarili.

„Všetko nezáleží len na mne. Lezie mi na nervy, že sa o mne píšu kritické veci vo väčšej miere ako o ostatných,“ posťažoval sa Shaqiri v predvečer stredajšieho zápasu s Hondurasom, ktorý Švajčiari potrebovali na postup zo skupiny E vyhrať.

Shakiriho hetrik do siete Hondurasu

Tejto úlohy sa zhostil dvadsaťdvaročný stredopoliar. Už v šiestej minúte skóroval krásnou strelou z dvadsiatich piatich metrov pod brvno a tiež ďalšie góly v 31. a v 71. minúte padli po pohotových strelách ľavačkou. „Chcel som, aby sme hrali futbal, a presne to sme urobili. Nedal by som tri góly bez spoluhráčov,“ povedal Shaqiri po zápase v Manause.

Stal sa prvým švajčiarskym autorom hetriku na MS od roku 1954, kedy sa to podarilo Josefovi Hügimu proti Rakúsku. V Brazílii Shaqiri napodobnil nemeckého spoluhráča z Bayernu Thomasa Müllera.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

„Som veľmi hrdý na svoj hetrik a nikdy naň nezabudnem, ale viac som pyšný na nás ako tím a že sme sa kvalifikovali do osemfinále,“ povedal švajčiarsky reprezentant.

Po druhom hetriku v národnom mužstve mu zložil poklonu aj tréner Ottmar Hitzfeld. „Xherdan Shaqiri bol excelentný. Naozaj ukázal, čoho je schopný,“ vyhlásil nemecký kouč.

Európske mužstvo čaká v utorňajšom osemfinále favorizovaná Argentína s hviezdnym kapitánom Lionelom Messim. „Je to sen, že malé Švajčiarsko vyzve Argentínu. Bude to skvelý zápas a budeme naň pripravení. Hoci sme outsideri, môže sa stať všetko. Vo futbale nikdy neviete,“ dodal Shaqiri.

Švajčiarsko je v osemfinále MS Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Nemohli chýbať ani syrové klobúky.
debata chyba
Viac na túto tému: #švajčiarska futbalová reprezentácia #Xherdan Shaqiri