Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Musíme ostať na zemi. Ešte sme nič nedosiahli, upozorňuje Neuer

Nemeckí futbaloví reprezentanti remizovali v sobotňajšom stretnutí G-skupiny na XX. majstrovstvách sveta v Brazílii s hráčmi Ghany 2:2.

22.06.2014 07:35
fanúšikovia Nemecka Foto: ,
Fanúšikovia Nemecka počas zápasu s Ghanou.
debata

Nemci majú na svojom konte po suverénnom triumfe nad Portugalčanmi (4:0) a spomenutej deľbe bodov s Afričanmi 4 body a svoj postup do osemfinále budú musieť spečatiť v poslednom zápase proti USA. Ghančania majú na konte jeden bod a stále živia šancu na postup medzi najlepších 16 mužstiev.

„Videli sme otvorený zápas v šialenom tempe. Hráči dali do toho všetko a sú úplne vyšťavení. Tím preukázal dobrú morálku, keď sa dokázal vrátiť do stretnutia. Naša pozícia sa napriek remíze nemení. Chceme zvíťaziť v poslednom dueli a obsadiť prvé miesto v skupine,“ cituje Kicker trénera Joachima Löwa, pod vedením ktorého ťahajú Nemci sériu 13 duelov bez prehry.

Nemecké mužstvo poslal v jubilejnom 800. zápase v histórii svetových šampionátov do vedenia v úvode druhé polčasu Mario Götze. Ghančania onedlho odpovedali, keď André Ayew s Asamoahom Gyanom skórovali v rozpätí necelých 10 minút. Remízovú podobu konečného výsledku zariadil Miroslav Klose, ktorý v 71. min strelil nielen svoj celkovo 70. gól v drese „Nationalelf“, ale aj 15. na MS, čím sa vyrovnal Brazílčanovi Ronaldovi na čele historického poradia kanonierov svetových šampionátov. Zásluhou Kloseho Nemci predĺžili sériu bez prehry v medzištátnych dueloch na trinásť súbojov.

„Podarilo sa. Pätnásť gólov v 20 zápasoch na MS, to nie je zlé,“ znela prvá reakcia Miroslava Kloseho, ktorému na sociálnej sieti okamžite zablahoželal Ronaldo: „Vitaj v klube! Viem si predstaviť, aký si šťastný. Je to skvelý šampionát.“

Nemecká reprezentácia nezvíťazila nad africkým mužstvom na pôde MS po prvýkrát od šampionátu v Španielsku v roku 1982, kedy nestačila na hráčov Alžírska (1:2). Odvtedy Nemci v súbojoch s Afričanmi trikrát triumfovali a ani raz neinkasovali.

„Ghančanov sme sami vrátili do zápasu našimi chybami. Na majstrovstvách sveta sa to nesmie stávať. Musíme ostať pevne nohami na zemi, pretože sme ešte nič nedosiahli,“ vyhlásil nemecký brankár Manuel Neuer.

Nemci sa s Ghančanmi stretli aj na poslednom šampionáte v roku 2010 v JAR a po góle Mesuta Özila zvíťazili 1:0. Vzájomná konfrontácia Nemecka a Ghany z minulosti registruje okrem spomenutého súboja už iba jedno oficiálne stretnutie. Úspešnejší boli opäť Nemci, ktorí 14. apríla 1993 v Bochume rozdrvili svojho afrického protivníka 6:1.

„Bol to vynikajúci zápas. Snažili sme sa a mali sme množstvo ďalších šancí, z ktorých sme mohli skórovať. My Ghančania máme silnú mentalitu, pokiaľ ide o futbal. Vždy bojujeme až do konca. Hrať proti Nemecku je náročné, zvlášť, keď prehrávate. Práve preto je potrebné mať na ihrisku tých správnych hráčov,“ vyhlásil po stretnutí ghanský kouč James Kwesi Appiah.

Po druhýkrát stáli proti sebe na scéne MS bratia Boatengovci. Ako je známe, Kevin-Prince a Jérome sa obaja narodili v Berlíne tomu istému ghanskému otcovi, ale rôznym nemeckým matkám. Dnes 27-ročný Kevin Prince nastupoval v mládežníckych tímoch za Nemecko, ale v roku 2007 sa rozhodol reprezentovať krajinu svojho otca.

Jeho nevlastný brat, o jeden a pol roka mladší obranca Jérome, zostal v službách nemeckého futbalu. Pred štyrmi rokmi na MS v JAR boli jednou z troch bratských dvojíc, ktoré sa tam predstavili. Boli však jediní, ktorí nastúpili proti sebe. V sobotu sa na trávniku predstavili aj ghanskí bratia Ayewovci – André a Jordan.

Obranca „Nationalelf“ Per Mertesacker odohral v sobotu proti Ghane svoj okrúhly jubilejný 100. zápas za svoju krajinu. Stopér Arsenalu Londýn sa stal historicky desiatym Nemcom, ktorému sa podarilo prekonať túto hranicu.

debata chyba
Viac na túto tému: #MS vo futbale 2014 #nemecká futbalová reprezentácia #futbalová reprezentácia Ghany