Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Na Copacabane víťaznú sambu odložili. Do ďalšieho zápasu

V utorok bola hore nohami celá Brazília. Nahodila sa do žltých farieb a čakala víťazstvo svojho selecaa. Juntos num só ritmo. Všetci v jednom rytme, znelo heslo dňa.

18.06.2014 18:26
fanúšik, Brazília, šošovky Foto: ,
Fanúšik s kontaktnými šošovkami vo farbách brazílskej vlajky.
debata

Od rána bolo elektrizujúcu atmosféru cítiť aj v uliciach Ria de Janeiro, ktoré je od Fortalezy, kde sa súboj Brazília – Mexiko odohrával, vzdialené vzdušnou čiarou bezmála tritisíc kilometrov. V úradoch, v metre, v obchodoch všade obsluhovali a pracovali ľudia v brazílskych dresoch. Autá uháňali mestom s brazílskymi vlajkami, ktoré nechýbali ani na domoch a vo výkladoch obchodov.

Domáci sa spokojne usmievali a vo svojich tipoch Mexičanov vôbec nešetrili. Popoludní sa život zastavil. Ulice zostali ľudoprázdne, v metre a autobusoch sa nik netlačil, hoci v tom čase inokedy zúri v meste špička. Dokonca aj obchodníci stiahli rolety. Záverečná! Otvoríme až zajtra. Teraz hrá Brazília! Takto to vraj vyzeralo úplne všade, v každom kúte rozľahlej dvestomiliónovej krajiny.

Rio ponúka množstvo kaviarní a barov, ale kto neprišiel včas, dobré miesto si už nechytil. Pred malými televízormi i veľkoplošnými obrazovkami bol nátresk ako vo vypredanom hľadisku. „Dnes je dôležitý deň, Brazília postúpi do osemfinále,“ vravel chlapík, ktorý sedel vedľa v jednom z barov na svetoznámej pláži Copacabana.

Všetko o futbalových majstrovstvách sveta 2014 v Brazílii:
Správy, rozhovory, reportáže, výsledky, tabuľky, štatistiky či fotogalérie

Temperamentní fanúšikovia potom povzbudzovali, tŕpli, chytali sa za hlavu a vzdychali. Keď si Brazílčania po prestávke utvorili tlak a nie a nie streliť gól, niektorí fanúšikovia boli na pokraji infakrtu. Rovnako ako keď sa v samom závere Mexičania dvakrát objavili pred Juliom Cezarom a mohlo byť všetko inak.

Brazílskí fanúšikovia, zdá sa, z troch výsledkových možností, ktoré sa v zápase môžu zrodiť, poznajú len víťazstvo. Bezgólová remíza im nič nehovorí. Očividne ich zaskočila a vládlo sklamanie. Na toto neboli pripravení.

„S Mexičanmi sme na majstrovstvách sveta vždy vyhrali…“ krútil nechápavo hlavou fanúšik. „Nie, toto nebol dobrý zápas, nezvládli sme to,“ dodával a potom už s kamarátmi v portugalčine vo vášnivej debate rozoberal, čo sa vlastne stalo a hneval sa na Neymara i ďalších.

Copacabana bola pripravená tancovať víťaznú sambu a oslavovať až do rána. Namiesto toho vládla rozpačitá nálada. Ktosi vypálil nachystaný ohňostroj, nebo nad tmavou plážou sa na chvíľu rozjasnilo. Vybuchlo zopár delobuchov. Ktovie, čo by sa tu dialo, keby Brazílčania aspoň jednu z mnohých šancí premenili…

Toto všetko sa zopakuje o štyri dni, keď čaká domácich reprezentantov stretnutie s Kamerunom. Už krátko po stretnutí nik nepochyboval, že so šťastnejším koncom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rio de Janeiro #MS 2014 vo futbale #brazílska futbalová reprezentácia