Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Noviny písali: Brazília je majstrom sveta. No predčasne

Mala to byť veľká oslava prvého brazílskeho titulu majstrov sveta. Futbalová rozprávka sa však pre hrdý juhoamerický národ zmenila na nočnú moru.

14.06.2014 12:00
Ghiggia, Maracana, Uruguaj, Brazília Foto: ,
Okamih, ktorý šokoval Brazíliu. Gól Uruguajčana Ghiggiu.
debata

Píše sa 16. júl 1950 a v uliciach brazílskych miest sa od rána schádzajú tisíce futbalových nadšencov. Rozbieha sa veľkolepá párty na počesť nových majstrov sveta. Do konca prvého povojnového svetového šampionátu síce zostáva odohrať posledný zápas, no Brazílčania si nepripúšťajú, že by v ňom ich hrdinovia mohli zaváhať. Predsa len, štvorčlennou finálovou skupinou prešli doteraz suverénne: Švédov zdolali 7:1, Španielov 6:1.

Poslednou prekážkou na ceste do futbalového raja je pre Brazílčanov, ktorých vedie osemgólový strelec Ademir, Uruguaj. Juhoamerický rival sa v prvých dvoch dueloch trápil. So Španielmi uhral len remízu 2:2. Švédov síce zdolal 3:2, no víťazný gól strelil až päť minút pred koncom.

Domácim stačí na zisk trofeje pre majstra sveta aj remíza. O favoritovi niet pochýb. Svedčia o tom aj titulky v brazílskych novinách. Denník O Mundo uverejňuje v deň zápasu vo svojom skoršom vydaní fotografiu brazílskych futbalistov, pod ktorou sa vyníma jednoznačný titulok: Toto sú majstri sveta!

Brazílske sebavedomie neunikne pozornosti Uruguajčanov. Ich kapitán Obdulio Varela nakúpi v novinových stánkoch toľko výtlačkov, koľko len vládze. Rozloží ich na podlahe v kúpeľni a so spoluhráčmi pristúpi k zaujímavému kroku: močia na ne. V hlavnej úlohe je Varela aj niekoľko minút pred zápasom, keď sa na slávnej Maracane tiesni podľa oficiálnych údajov približne 170-tisíc divákov. Odhady však hovoria dokonca o čísle 210-tisíc.

Uruguajský tréner má k hráčom taktický príhovor: „Dajte si pozor na brazílsky útok. Nevychádzajte z obrany, len tak môžeme prežiť,“ vraví Juan López a odchádza zo šatne. V tom okamihu prichádza Varelova chvíľka.

„Juanito je dobrý človek, ale dnes nehovoril rozumne. Ak zalezieme do obrany, bude náš osud rovnaký, aký postihol Španielov a Švédov. Nedajme sa zastrašiť – súperom ani fanúšikmi. Kamaráti, outsideri nech zostanú v šatni. Tí, čo si trúfajú, nech predvedú na ihrisku veľkú šou,“ povzbudzoval tím jeho veľký líder.

Po prvom polčase je stav zápasu bezgólový. Dve minúty po zmene strán sa však Brazílčania dostávajú vďaka gólu Friacu do vedenia a umocňujú vo svojich krajanoch pocit, že titul zostane doma. A vtedy si berie slovo opäť Varela. Najprv protestuje, že strelec stál v ofsajde. Sám však o tom presvedčený nie je, chce len získať čas, aby sa brazílske publikum upokojilo, na štadióne zavládlo ticho a on mohol znovu prehovoriť ku svojim spoluhráčom. „Teraz prišiel náš čas. Čas na víťazstvo,“ kričí Varela na mužstvo.

A to jeho pokyny plní do bodky. Uruguajčania vrhajú všetky sily do útoku a v 66. minúte vyrovnáva Schiaffino. Od naplnenia veľkého sna delí hostí jediný gól, ktorý prichádza desať minút pred koncom – zásluhou Ghiggiu. V tom okamihu zavládne na Maracane ticho.

Brazílsky dav neverí vlastným očiam – futbalový sen sa mení na nočnú moru.

Seriál: Z histórie MS vo futbale

Pri príležitosti 20. Majstrovstiev sveta vo futbale vám redakcia Pravda.sk prináša niektoré zaujímavé príbehy z histórie najpopulárnejšieho turnaja na svete. Víťazstvá i prehry, slávne góly i omyly. Aj takéto boli súboje o titul šampiónov.

Čítajte seriál História MS vo futbale

Futbal, Brazília

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Uruguaj #MS 1950 #Maracna #História MS - seriál