Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prezývka slovenských futbalistov? Bojujúci Jondovia, tvrdia Američania

Squadra-azzurra, Neskrotné levy, Slony. To sú známe prezývky futbalových reprezentácií Talianska, Kamerunu či Pobrežia Slonoviny. Na svetovom šampionáte v Južnej Afrike sa však predstaví aj mužstvo so záhadným pomenovaním - Bojujúci Jondovia. Ktorý tím sa za ním skrýva? Slovensko!

09.06.2010 17:55
Slovensko futbal freska Foto:
Fighting Jondas - Bojujúci Jondovia. To sú slovenskí futbalisti.
debata (23)

Novú prezývku zverencov trénera Vladimíra Weissa na Jondovcov má na svedomí americká agentúra Wieden and Kennedy. Tá navrhla pre televíziu ESPN veľkú reklamnú kampaň s maľbami všetkých 32 tímov, ktoré budú štartovať v Južnej Afrike. Na freske venovanej Slovensku dominuje najlepší strelec tímu v kvalifikácii – Stanislav Šesták. Útočník Bochumu kľačí v snehu a raduje sa, čo symbolizuje postup Slovákov na majstrovstvá sveta po víťazstve v Poľsku. Pod ním je nápis Fighting Jondas (bojujúci Jondovia).

Fighting Jondas - Bojujúci Jondovia. To sú... Foto: ESPN
Slovensko futbal freska Fighting Jondas - Bojujúci Jondovia. To sú slovenskí futbalisti.

Ako však agentúra prišla na prezývku, o ktorej doteraz nepočuli ani najväčší fanúšikovia slovenského futbalu, a čo vlastne znamená, nevedno. Sarah Parková, zodpovedná za reklamnú kampaň, na otázky Pravdy nereagovala.

Napriek tomu, že medzi slovenskými fanúšikmi je prezývka úplne neznáma, v USA sa s Bojujúcimi Jondovcami už úplne stotožnili. Cez internetové obchody sa dajú pod týmto názvom dokonca kúpiť tričká, polokošele, mikiny či dámske nohavičky so slovenským znakom a nápisom SLOVENSKO.

Zaujímavým spôsobom zobrazili umelci aj ďalšie tímy. Posledný súper Slovákov v F-skupine a úradujúci svetový šampión – Taliansko – dostalo prezývku Gli Azzurri (bledomodrí). Na obrázku bojujú najväčšie Lippiho hviezdy Pirlo, Buffon a Cannavaro v úlohe gladiátorov o pohár pre majstra sveta. Ich súperi v koloseu sú však tentoraz netradiční: lev so slonom.

Angličanom, jednému z ašpirantov na titul, ponechali autori tradičnú prezývku Three lions (Tri levy). Lampard, Rooney a Gerrard ťahajú za sebou kamene v tvare čísla 66, čo symbolizuje rok, kedy sa Albión jediný raz tešil z trofeje pre svetového šampióna. Na všetko z úzadia dohliada taliansky tréner Anglicka Fabio Capello.

Portrét Talianov. Foto: ESPN
Taliansko futbal freska Portrét Talianov.

Súpera slovenských reprezentantov v kvalifikácii, Slovincov (s prezývkou Zmajceki – Draci), vidia výtvarníci cez útočníka Milivoje Novakoviča. Strelec bundesligového Kolína stojí pod najvyšším slovinským vrchom Triglav s mečom nad hlavou, s ktorým práve skolil medveďa (Slovinci vyradili v baráži Rusov).

Nápadito sú stvárnení i Francúzi. Obhajcom striebra z minulého šampionátu prischla medzi fanúšikmi celosvetovo známa prezývka Les Bleus (modrí). Henryho spoločne s Ribbérym a Anelkom vykreslila agentúra ako troch mušketierov pod Víťazným oblúkom v Paríži.

Fighting Jondas - Bojujúci Jondovia. To sú...
Freska Švajčiarska.
+5Freska Paraguaja.
23 debata chyba