V čase finálového turnaja majstrovstiev Európy v Nemecku budú práve odtiaľto vyrážať na zápasy.
"UEFA ešte pred žrebovaním skupín vytvorila katalóg, takzvaný Team Base Camp, každá z možností spájala hotel a tréningovú plochu.
Navštívili sme hostiteľské mestá a v každom regióne sme si vybrali po štyri možnosti. Mali sme dvoch favoritov, jeden z nich bol Mainz a druhým iné stredisko, o ktorom sme však vedeli, že sa oň zaujímajú viaceré reprezentácie a vybrali si ho už skôr.
Takže naša šanca, že ho dostaneme, bola malá. Museli sme čakať na žreb. Vyšlo nám to perfektne, ocitli sme sa v skupine, v ktorej nás čakajú dva zápasy vo Frankfurte nad Mohanom, ktorý leží v tesnom susedstve Mainzu," vysvetľuje Lenka Gazdíková, riaditeľka medzinárodného a organizačného úseku SFZ.
Hotel vyberali z 56 možností
Svoj stan si slovenská výprava rozloží v luxusnom päťhviezdičkovom hoteli Hyatt Regency. Zavážilo, že hotel získal aj dosť skúseností z pobytov futbalových tímov, vyhľadávajú ho najmä kluby z bundesligy.
"Páčilo sa nám najmä spojenie hotel – tréningové ihrisko, kvalitou, zázemím, celkovou logistikou. Mužstvo bude trénovať na starom štadióne bundesligového Mainzu, z hotela je to autobusom niekoľko minút.
V hoteli nájde všetok potrebný komfort, ktorý mužstvo potrebuje. Leží na promenáde rieky Rýn v pokojnom, príjemnom prostredí. Máme v ňom k dispozícii napríklad wellness centrum s bazénom či posilňovňu…“
Existovala aj možnosť vybrať si miesto a ubytovanie, ktoré nebolo v ponuke Európskej futbalovej únie (UEFA), takpovediac na vlastnú päsť. UEFA však zaradila do svojho katalógu až 56 možností, bolo z čoho vyberať.
Čítajte viac Rohožník? Nemám na Kozáka ťažké srdce. Vittekove góly som sledoval ako žiak v telocvični, plním si sen chlapca z Terchovej"A bolo to pre nás aj výhodnejšie. Z praktického hľadiska. Museli by sme si veľa vecí zabezpečiť sami. Takto nám UEFA pomáha, čiastočne aj finančne.
Zabezpečuje aj základnú komunikáciu s hotelom i tréningovou bázou, my sme potom riešili s nimi detaily. Súvisí to aj s celkovou bezpečnosťou hráčov i celej výpravy.
Prináša nám to viacero plusov," pokračuje Gazdíková, ktorá zabezpečovala pobyt tímu aj na záverečnom sústredení v rakúskom Bad Erlachu.
Do Frankfurtu až v deň zápasu
Slováci nemali nijaké špeciálne požiadavky. "Bolo to veľmi podobné, ako keď cestujeme do zahraničia na zápasy. Akurát v Mainzi strávime viac času.
Všetko sme konzultovali s asistentmi trénera Calzonu, ktorí absolvovali s nami aj obhliadku hotela. Vedeli sme, aké boli predstavy trénerského štábu."
Hotel Hyatt Regency nebude v čase pobytu uzavretý len pre slovenských reprezentantov. Budú tam aj iní hostia, ale Slováci budú mať k dispozícii svoje priestory, kde nájdu súkromie i pohodlie, každý hráč bude mať k dispozícii svoju izbu.
Mohlo by Vás zaujímať EURO 2024: Všetko o ME vo futbale na jednom miesteSlovenská výprava zostane v Mainzi aj v prípade, že mužstvo postúpi do osemfinále alebo aj do ďalšej fázy turnaja.
Zaujímavosťou je, že pred dvoma stretnutiami nebude musieť prespať v ich dejisku. V minulosti prekonávala lietadlom často veľké vzdialenosti. Mainz je vzdialený od Frankfurtu 40 km a od Düsseldorfu 220 km.
"Pravidlá UEFA sú v tomto jasné. Mužstvo môže pricestovať do dejiska v deň zápasu, pokiaľ býva do 65 kilometrov od mesta, kde sa hrá.
Čítajte viac Koho sa oplatí sledovať na ME vo futbale? Prestížny web vybral 50 hráčov, aj jedného SlovákaNemusí tam absolvovať ani predzápasový tréning. Dve stretnutia nás čakajú vo Frankfurte – s Belgickom i Rumunskom.
V oboch prípadoch bude stačiť, keď sa v predvečer stretnutia zúčastní vo Frankfurte na oficiálnej tlačovej besede tréner a jeden hráč. Len v Düsseldorfe musíme prespať deň pred súbojom s Ukrajinou."
Pred futbalistami dorazí kamión
Lenka Gazdíková je bývalá futbalistka, brankárka, vie sa vžiť do predstáv a požiadaviek hráčov, hoci dodáva, že v čase jej kariéry a v prípade ženského tímu, ktorý sa na veľkom šampionáte ešte nepredstavil, boli podmienky na inej úrovni.
Chytala aj v pražskej Sparte a popri tom vyštudovala športový manažment na Karlovej univerzite.
Na čele medzinárodného a organizačného úseku pôsobí viac ako štyri roky. Táto práca je náročná na čas i cestovanie, ale tvrdí, že ju baví a získala v nej už dosť skúseností.
Čítajte viac Calzona: Sme chudobná reprezentácia, na Slovensko by nestavili ani euro. Výkon proti Walesu na ME stačiť nebudeV minulosti organizačne zvládla mnohé výjazdy futbalovej reprezentácie. A tiež jej účinkovanie na Eure pred troma rokmi.
"Vtedy sa naši reprezentanti predstavili v dvoch krajinách, odohrali skupinové zápasy v Petrohrade a Seville. Bolo to komplikovanejšie, nielen kvôli vízam, ale bolo to ešte v období covidu.
Petrohrad sa stal dejiskom zápasov až v apríli, nahradil na poslednú chvíľu Dublin. Príprava bola zložitejšia, hoci zabezpečenie bolo napokon veľmi dobré," pripomína.
Ešte pred slovenskými futbalistami dorazil do Mainzu kamión z Bratislavy s dresmi, oblečením, so všetkým potrebným materiálom.
Priviezol aj vybavenie, ktoré spestrí pobyt futbalistom, ktoré radi využívajú vo voľnom čase. V hoteli budú mať k dispozícii stolnotenisový stôl, stolný futbal či playstation.
„Dúfam, že sme na nič nezabudli, ale hodnotiť môžeme až po šampionáte,“ zdôrazňuje Gazdíková.
Tretí šampionát šéfkuchára
Slovenská výprava bude mať aj vlastného kuchára. Branislava Križana sme zastihli už na sústredení v Bad Erlachu. Práve chystal večeru. „Menu bude pestré. Brokolicová polievka, grilovaná zelenina, cestoviny, bravčová panenka, kura, losos… Každý si môže vybrať,“ vravel.
Križan bol s výpravou už na MS 2010 v Južnej Afrike a aj na predchádzajúcich ME 2020 v Petrohrade. Prečo potrebuje mužstvo svojho kuchára aj v Nemecku?
„Ani v špičkových hoteloch často nie je gastronómia ideálna, je skôr polotovarová. Neraz sa jedlá pripravujú dopredu. Aj dnes popoludní mi ukázali brokolicovú polievku, ktorú robili v predstihu. Mala žltú farbu. To vylejte, vravím. Teraz varím novú.“
Čítajte viac Proti Walesu všetko úplne nevyšlo, Calzona potrebuje udržať optimizmus na uzdeDodáva, že kuchár dokáže zmeniť kvalitu jedla, ktorá je pre špičkového športovca dôležitá. Navyše futbalisti si už na jeho stravu zvykli.
„My Slováci sme polievkový národ. Takú polievku, akú urobí Slovák, Nemec neuvarí. Aj obyčajný vývar sa dá pokaziť. Alebo kura. Môže byť suché, šťavnaté, dá sa upiecť na rôzne spôsoby. Problémom bývajú omáčky. Tak by som mohol pokračovať.“
Na rozdiel od Južnej Afriky nemusí viezť zo Slovenska suroviny. „Neberiem nič. V Nemecku sa dá kúpiť všetko, budem variť z ich surovín. Jedálny lístok je už po konzultáciách s lekármi pripravený.“ Podľa neho je strava športovcov skôr diétna.
„Ale budú aj maškrty. Ale tie si musia hráči najskôr zaslúžiť na ihrisku,“ smeje sa šéfkuchár, ktorý varil vo viac ako desiatich krajinách.