Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prekliate penalty: Beriem to na seba, vravel nešťastník Southgate

Trenér anglických futbalistov Gareth Southgate vzal na seba plnú zodpovednosť za neúspešný rozstrel vo finále ME proti Taliansku. Jeho tím prehral na pokutové kopy 2:3 a po neúspešných pokusoch Marcuse Rashforda, Jadona Sancha a Bukaya Saku prišiel o možnosť získať prvý európsky titul v histórii.

12.07.2021 07:18
Gareth Southgate Foto: ,
Tréner Anglicka Gareth Southgate.
debata (9)

„Ide to na môj vrub. Rozhodol som sa nasadiť strelcov na základe ich výkonov na tréningu. Nikto v tom nie je sám. Vyhrávali sme spolu ako tím a teraz musíme prijať aj tento výsledok. Čo sa ale týka penált, bolo to rozhodnutie, ktoré je moje,“ uviedol pre BBC Southgate.

Angličania, ktorí sa vo finále európskeho šampionátu predstavili premiérovo, mali hneď dvakrát vývoj domáceho duelu vo Wembley vo svojich rukách. Po trefe Lukea Shawa viedli už od druhej minúty 1:0, ale po prestávke aktívnejší Taliani vyrovnali zásluhou Leonarda Bonucciho.

Aj v penaltovom rozstrele mal Southgatov tím náskok, po zásahoch Harryho Kanea a Harryho Maguirea viedol 2:1. Lenže Rashford ani Sancho, ktorí prišli na ihrisko špeciálne kvôli penaltám v 120. minúte, následne neuspeli a zlato pre Talianov potvrdil ďalší neúspešný strelec Sako.

Finále ME 2020 Taliansko - Anglicko vo Wembley Fotogaléria - 20 fotiek Všetky fotky
Finále si nenechal ujsť ani britský premiér...

„Boli sme na penalty dobre pripravení a začali ich dobre. Bohužiaľ sme v tom už nepokračovali. Hráči si ale nemusia nič vyčítať, že by pre to urobili na tréningu málo. Z tohto hľadiska nemohli urobiť viac,“ hájil ich Southgate, ktorý sa v minulosti sám preslávil nepremenenou penaltou v semifinále domáceho EURO 1996 proti Nemecku.

„Sme samozrejme hlboko sklamaní, ale chcem hráčov pochváliť, pretože do toho po celý turnaj dali, čo mohli. Nemôžem ich z ničoho viniť . Bolo skvelé s nimi pracovať. Napriek tomu teraz bude porážka veľmi bolieť,“ dodal.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #anglickí futbalisti