Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slováci sa postarali na Eure o rekord. Hrali aj nepripravení

Euro 2020 prinieslo 31-dňový maratón 51 stretnutí. Slováci tretíkrát štartovali na veľkom turnaji a prvý raz nepostúpili zo skupiny do osemfinále.

11.07.2021 15:03
Španielsko SR futbal ME2020 E Skupina Foto: ,
Marek Hamšík a Lukáš Haraslín patrili medzi opory Slovenska na ME 2020.
debata (12)

Aj oni sa však zapíšu do histórie šampionátu. Najvyššou prehrou zo všetkých zápasov. Španielom podľahli 0:5.

To šampionát dlho nezažil

Európa niečo podobné nezažila nielen na tomto turnaji, ale ani na troch predchádzajúcich. Naposledy sa zrodila taká vysoká prehra na ME 2004, keď Bulhari nestačili na Švédov.

odkaz
euro 2020, odkaz

Každá senzácia trvá nanajvýš tri dni. Od zápasu so Španielskom uplynuli tri týždne a debakel v tichosti vyšumel ako nekvalitné šampanské v otvorenej fľaši. Futbalový život pokračuje už o sedem týždňov kvalifikáciou MS 2022.

"Podľa mňa sa potvrdilo, že na šampionáte by mali hrať len najlepší, dlhodobo sa prikláňam, aby v turnaji štartovalo 16 mužstiev. Kvalita by mala dostať prednosť pred kvantitou. Aj slovenský príklad ukázal, že s naším výkonom nemôžeme konkurovať špičke.

Slovenské vystúpenie bolo odrazom reality, nielen hráčskej kvality, ale najmä nedostatku zápasov a nepripravenosti hráčov na takýto turnaj," domnieva sa bývalý tréner reprezentácie Ján Kocian.

tarkovič me futbal Čítajte viac Tarkovič označil za top problém útok. Svoju budúcnosť nekomentoval

Bodku za nevydareným šampionátom urobí ešte akiste výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu. Nič dramatické sa nedá očakávať. Tréner reprezentácie mu predloží správu, čo je len formálna vec.

„Výkonný výbor nie je odborný orgán, v ňom neprebieha na takúto tému širšia odborná diskusia, trénerova správa sa prijíma bez zásadnejších pripomienok,“ potvrdzuje Milan Lešický, ktorý viacero rokov zastupoval v tomto riadiacom orgáne trénerov.

Chýba odborná oponentúra

Najmä v československej ére po významných vystúpeniach, úspešných i neúspešných, skladali tréneri účty, pripravovali analýzy v komisiách, trénerských radách a dlho sa o tom, čo reprezentácia na šampionáte ukázala aj v odborných kruhoch debatovalo.

Dnes taká prax nefunguje. Možno aj preto sa hláška, že „sa musíme z neúspechu poučiť“, stala len otrepanou frázou, v praxi sa spravidla nič nemení.

"Celkovo diskutujeme o futbale málo. Kedysi existovala väčšia oponentúra. V uplynulých týždňoch sme sledovali zápasy najlepších a na slovenský tím sa zabudlo. Odborníci, tréneri, zástupcovia zväzu si nesadnú – obrazne – za jeden stôl a nevymieňajú si názory.

Britain England Denmark Euro 2020 Soccer fans Čítajte viac Kritika z Dánska: Angličania sú zvery, nezaslúžia si finále

A nemusí to byť len kritika, konfrontácia, ale aj rôzne podnety, nápady, ako posunúť futbal ďalej, aké zmeny urobiť," vraví Kocian.

Podľa neho ešte dôležitejšie ako analýza toho, čo bolo, je hovoriť o vízii čo ďalej.

„To, čo bolo, už nezmeníme. Ale môžeme ovplyvniť to, čo má prísť. Nediskutujeme o tom, akým smerom sa uberať ďalej, určite by sa objavili aj podnetné názory.“

Nudné a bojazlivé výkony slovenských futbalistov sa vo všeobecnosti pripísali na konto skutočnosti, že im chýba zápasová prax a nemohli podať na šampionáte očakávané výkony.

Šancu si zaslúžia aj iní

Tento fakt bol viackrát opakovaný aj pred turnajom.

Ale nakoniec dostali priestor aj tí, ktorí pred šampionátom v kluboch nehrávali a tí, ktorí mali najviac odohraných minút, na šancu čakali zbytočne. Alebo ju dostali len symbolicky, prípadne sa do nominácie vôbec nedostali.

Z desiatich pred šampionátom najvyťaženejších slovenských reprezentantov nastupovali na Eure 2020 len traja – brankár Dúbravka, obranca Škriniar a stredopoliar Duda (prví dvaja odohrali plný počet minút, tretí vynechal druhý polčas so Španielmi).

Messi Čítajte viac Messi sa dočkal. S reprezentáciou oslavuje prvú veľkú trofej

Tréner Štefan Tarkovič sa držal svojho herného konceptu z minulosti, ktorý teraz úspech nepriniesol. Dlhodobo veril „svojim hráčom“, preferoval ich napriek realite.

Slovenský futbal nedisponuje armádou futbalistov, ktorí môžu kedykoľvek naskočiť do hry a prinesú očakávaný pozitívny obrat. Zopár ich však zápasy presedelo na lavičke, tribúne či doma pred televízorom.

Nie je isté, či by boli lepší, ako tí, ktorí hrali. Ale minimálne by si aj oni zaslúžili aspoň malý priestor. Horšie ako so Španielskom by to akiste nedopadlo…

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #ME 2020 vo futbale #Euro 2020