Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Eufória vo Wembley. Angličania siahli na dno síl, obrat zavŕšili v predĺžení

Anglickí futbalisti sa prebojovali do finále majstrovstiev Európy. V stredajšom druhom semifinálovom stretnutí v londýnskom Wembley zdolali Dánsko 2:1 po predĺžení, duel sa v riadnom hracom čase skončil remízou 1:1.

07.07.2021 23:43 , aktualizované: 08.07.2021 05:27
Harry Kane Foto: ,
Harry Kane strieľa anglický gól v predĺžení po dorážke nepremenenej penalty.
debata (16)

V súboji o titul nastúpia v nedeľu 11. júla o 21.00 SELČ na rovnakom štadióne proti Taliansku.

Dánsko sa ujalo vedenia v 30. minúte zásluhou Mikkela Damsgaarda, ktorý skvele zakončil z priameho kopu. O deväť minút neskôr Angličania vyrovnali, keď si center Bukaya Saku vrazil do vlastnej bránky Simon Kjaer.

odkaz
euro 2020, odkaz

V predĺžení po zákroku v šestnástke na Raheema Sterlinga kopal pokutový kop Harry Kane a hoci brankár Kasper Schmeichel jeho strelu vyrazil, kapitán Anglicka poslal dorážku do siete.

Semifinále:

Londýn
Anglicko – Dánsko 2:1 pp (1:1, 1:1)
Góly: 39. Kjaer (vlastný), 104. Kane – 30. Damsgaard. Rozhodovali: Makkelie – Steegstra, De Vries (všetci Hol.), ŽK: Maguire – Wass
Anglicko: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – Phillips, Rice (95. Henderson) – Saka (69. Grealish, 106. Trippier), Mount (95. Foden), Sterling – Kane
Dánsko: Schmeichel – Christensen (79. Andersen), Kjaer, Vestergaard (105. Wind) – Stryger (67. Wass), Höjbjerg, Delaney (88. Jensen), Maehle – Braithwaite, Dolberg (67. Nörgaard), Damsgaard (67. Poulsen)

Angličania si hneď v úvode vypýtali faul a zdalo sa, že prekvapia Dánov úvodným tlakom. Ten však neprišiel a hra bola vyrovnaná. V 15. minúte urobil chybu Kalvin Phillips, o loptu ho obral Höjbjerg, no jeho strela mierila do miest, kde zasiahol Pickford.

Ten následne zle rozohral, no Dáni túto chybu nepotrestali. O desať minút neskôr vypálil z hranice šestnástky Damsgaard, jeho technický pokus však tesne minul bránku. V 30. minúte si však ten istý hráč postavil loptu k priamemu kopu zhruba z 20 metrov a Pickford na jeho výstavnú strelu nestačil.

Anglicko, Dánsko Čítajte viac Historický postup Angličanov do finále ME sme sledovali ONLINE

O osem minút neskôr mohol vyrovnať Sterling po prihrávke Kanea, ale anglický útočník napálil loptu len do Schmeichela. Už o pár sekúnd Kane perfektnou prihrávkou našiel Saku, ten vyslal pred bránku center na Sterlinga a loptu si v sklze vrazil do vlastnej bránky dánsky kapitán Kjaer.

Prvú šancu druhého polčasu mal Dolberg, jeho tvrdú ranu anglický brankár vyrazil. Odpoveď Angličanov prišla v 55. minúte, keď po faule Maehleho na Kanea odcentroval Mount, skvele našiel Maguirea, ale famózny zákrok predviedol Schmeichel a vytlačil loptu do strany.

Giorgio Chiellini Čítajte viac Kabaret pred rozstrelom. Po nevídaných vsuvkách kapitána Taliani nemohli zlyhať

Približne od 70. minúty mali výrazne viac z hry Angličania. Dánov zatlačili na vlastnú polovicu, ale chýbalo im viac kreativity a tak sa zápas dostal do predĺženia.

V ňom najskôr nebezpečne zakončil Kane, Schmeichel jeho pokus iba vyrazil pred seba, ale k dorážke sa nik z Angličanov nedostal.

Po ďalšom rohovom kope sa Dáni dostali pod tlak, ale zakončenia Grealisha i Sterlinga neboli presné.

V 102. minúte prišla rozhodujúca akcia zápasu. Maehle fauloval v šestnástke Sterlinga, rozhodca Makkelie ukázal okamžite na biely bod, situáciu ešte overil VAR.

Kane síce na prvý pokus Schmeichela neprekonal, ale v dorážke sa už nepomýlil. Angličania si tak v nedeľu zahrajú po prvý raz v histórii vo finále kontinentálneho šampionátu.

Raheem Sterling, útočník Anglicka: „Bol to z našej strany špičkový výkon. Museli sme siahnuť na dno síl. Po prvý raz sme na šampionáte inkasovali, ale zareagovali sme dobre. Ukázali sme skvelý kolektívny výkon.“

Harry Kane, kapitán Anglicka a autor víťazného gólu: "Neuveriteľné – to bol ale zápas. Klobúk dolu pred výkonom Dánska. Siahli sme na dno síl a zabrali sme, keď sme to potrebovali.

Budeme hrať finále doma, to je úžasný pocit. Vieme, že proti Taliansku to bude veľmi náročný duel.

Zatiaľ prežívame nádherný turnaj, čaká nás ešte jeden zápas pred našimi fanúšikmi, už sa ho nevieme dočkať."

Gareth Southgate, tréner Anglicka: "Som taký hrdý na hráčov. Je to pre mňa neskutočná príležitosť, že môžem byť súčasťou takého úspechu. Fanúšikovia boli celý večer neuveriteľní.

Vedeli sme, že to nebude žiadna ľahká jazda. Proti Ukrajine to bola jednoznačná záležitosť, no pred týmto stretnutím som hráčom povedal, že budeme potrebovať určitú odolnosť."

Kasper Hjulmand, tréner Dánska: "Samozrejme, je to pre nás obrovské sklamanie, boli sme tak blízko finále. Bolo úžasné, čo chalani dokázali. V mužstve je fantastická sila, hráči hrajú fantastickým spôsobom.

Na šampionáte sme sa prezentovali ofenzívnym štýlom, útočili sme, strieľali góly a ukázali veľké sebavedomie.

Do každej jednej činnosti dali hráči všetko, čo v sebe majú – na ihrisku aj mimo neho."

Zdroj: uefa.com

16 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #anglickí futbalisti #talianski futbalisti