Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zobrali Íra i toho s veľkou hlavou. Angličania útočia na finále

Posledný marcový víkend 2017 bol pre Island historický. Tristotisícová krajina 25. a 26. marca zažila "baby boom." Pôrodnosť dosiahla rekordné čísla. Tamojší lekári podali doteraz najviac epidurálnych analgézií v priebehu jedného víkendu.

07.07.2021 10:00
Harry Maguire Declan Rice Foto: ,
Anglickí futbalisti Harry Maguire a Declan Rice oslavujú gól do siete Ukrajiny.
debata (1)

„Nie div, bolo to deväť mesiacov od víťazstva Islandu nad Anglickom 2:1 na majstrovstvách Európy 2016,“ napísal v pondelok 27. marca 2017 na twitteri Asgeir Petur Thorvaldsson, anestéziológ univerzitnej nemocnice v Reykjavíku.

Kým hráčov z ľadového ostrova si futbalový svet pred piatimi rokmi obľúbil, Albión si ušil z hanby kabát a z Francúzska v ňom odletel domov. Nevedno, či sa odvtedy zvýšila pôrodnosť alebo skôr rozvodovosť. Isté je však jedno. Odvtedy to ide s Angličanmi znova k lepšiemu.

Môžu za to aj hráči, ktorí počas Eura 2016 boli na míle vzdialení národnému výberu. Dnes večer ich v bájnom Wembley čaká zápas o životnú šancu – semifinále proti Dánsku (21.00).

Fandil proti Slovákom

Atmosféru na predošlých ME zažil na vlastnej koži aj Harry Maguire. Stopér Manchestru United je asi najlepším príkladom toho, kde anglické mužstvo bolo a kam sa posunulo.

Pred tromi rokmi obletela svet fotografia Maguira s partiou kamarátov. Prezývajú ho veľká hlava. Sedeli na tribúne, užívali si pivo a fandili svojim krajanom v zápase proti Slovensku. Zverenci Jána Kozáka st. ubránili zubami-nechtami bezgólovú remízu a spoločne s Angličanmi postúpili do ďalšej fázy.

Slovákov následne vyradili Nemci, Angličanov Island. Kto by bol vtedy povedal, že jeden z partie kamarátov o dva roky neskôr skóruje na majstrovstvách sve­ta.

A o ďalšie tri bude oporou najlepšej defenzívy tohtoročného turnaja. V troch zápasoch základnej skupiny a ani v dvoch v play off ešte neinkasovala.

„Človek vždy v kútiku duše verí, že sa mu to môže podariť. Lenže fakty sú niekedy proti vám a potrebujete kus šťastia. Na mňa sa poriadne usmialo,“ priznal po čase Maguire.

Na MS 2018 ho prišli kamaráti pozrieť. Znova si dali selfie, ale Maguire bol na ihrisku. A partii zaželal, nech si ruský šampionát užijú do sýtosti. Podarilo sa. Veď Angličania sa dostali až do semifinále.

„Tento chlapec má pred sebou veľkú budúcnosť. Bude základným kameňom našej defenzívy, s ktorou sa môžeme vrátiť späť medzi elitu,“ vravel pred tromi rokmi bývalý anglický stopér Rio Ferdinand.

Aymeric Laporte. Čítajte viac Stará krv, nové srdcia. Potiahnu veľmoci nechcené hviezdy?

Spoločne so svojim nasledovníkom v srdci obrany Maguirom dúfajú, že proti Dánom to bude iný duel, ako na MS 2018 proti Chorvátsku (1:2).

„Do semifinále proti Dánsku pôjdeme s väčším sebavedomím. Budeme mať výhodu domáceho prostredia, do Wembley príde 60-tisíc fanúšikov. Verím, že nám pomôžu splniť si veľký sen – zahrať si o titul majstrov Európy,“ citovala Maguira AFP.

Rozčúlil Keana

V kabíne má okolo seba viacero zaujímavých spoluhráčov. Jedným z nich je aj tŕň v oku búrliváka Roya Keana. Ten nedokázal pochopiť, ako si írski funkcionári nechali ujsť pomedzi prsty Declana Rica.

Supertalent z Londýna krajania najskôr prehliadali, a tak hral za Írsko. Prešiel viacerými mládežníckymi kategóriami, dokonca odohral aj tri duely za áčko. Lenže Rice sa nakoniec rozhodol, že sa skúsi prebiť v náročnejšej konkurencii a obliekol si namiesto írskeho dresu anglický.

„Neuveriteľný amaterizmus, nedokážem tomu uveriť. Okolo Rica sme mohli stavať mužstvo celé roky a nechali sme si ho prejsť pomedzi prsty,“ hneval sa Keane.

Pravdou ale je, že aj Rica strhol fanúšikovský entuziazmus. Svetový šampionát 2018 sledoval naživo. Zaspieval si anglickú hymnu. Oslavoval góly. Užíval si atmosféru. A povedal si…

odkaz
euro 2020, odkaz

„Raz sa musím stať súčasťou tohto tímu. Šampionát v Rusku rozhodol o tom, že si radšej vyberiem Anglicko. Chápem, že moje rozhodnutie mnohých nahnevá, ale srdcu nerozkážeš,“ vysvetľoval svoje pohnútky Rice po debute v roku 2019.

Najhoršia robota v Anglicku

Ďaleko od elitného fóra boli v roku 2016 aj ďalšie opory terajšieho anglického mužstva. Napríklad gólman Jordan Pickford bol len dvojkou v Sunderlande za Vitom Mannonem.

Obranca Ben Chilwell hral druhú ligu za Huddersfield. Reece James ani Phil Foden ešte neboli profesionálmi. Mason Mount hral za tím Chelsea do 15 a 16 rokov.

Bukayo Saka mal štrnásť a vraj s ním poriadne plieskala puberta. A Jude Bellingham? Počas ME 2016 chodil do ôsmej triedy, mal dvanásť rokov.

Ich veľké príbehy v skrátenej forme majú jedného spoločného menovateľa. Trénera Garetha Southgata. To bolo rečí, keď 30. novembra 2016 vzal najhoršiu robotu v Anglicku. Má minimum skúseností. V Middlesbrough toho za tri roky veľa neukázal. Budú ho hráči rešpektovať?

Leonardo Spinazzola Čítajte viac Courtoisova sestra ho obvinila z herectva. Talian poslal odkaz z nemocnice

„Tréner nám od začiatku hovoril, že sme schopní veľkých víťazstiev i zisku trofejí. Stanovil však viacero pravidiel a tou najdôležitejšou bolo, že nestrpí individualizmus. Ak budeme tím, uspejeme. Uverili sme a teraz sme tu,“ chválil trénera kapitán Harry Kane.

Päťdesiatročný Southgate ako bývalý stopér postavil hru na pevnej defenzíve. Iste, divákov bavia góly. Nikoho však neláka fandiť zdolanému tímu. O Angličanoch to platí dvojnásobne.

„Sme pripravení ísť až do finále. Nejdete tam, aby ste si ho zahrali, ale aby ste uspeli,“ vravel pred turnajom Southgate.

Nastal anglický čas?

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #Gareth Southgate #Harry Maguire #Declan Rice