Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Tlačili, išli aj cez bolesť. Odchádzame so vztýčenou hlavou, lúčia sa Česi

Futbalisti Dánska postúpili do semifinále EURO 2020. V sobotnom štvrťfinálovom zápase v Baku zdolali Česko 2:1 a v stredu 7. júla zabojujú v londýnskom Wembley o finále proti úspešnejšiemu z dua Ukrajina - Anglicko (21.00 h SELČ).

03.07.2021 20:04 , aktualizované: 20:37
Patrik Schick Foto: ,
Patrik Schick (v popredí) v súboji s Dánom Andreasom Christensenom.
debata (10)

Dánov na začiatku a konci interesantného prvého polčasu dostali do pohodlného vedenia góly Thomasa Delaneyho a Kaspera Dolberga.

Česi hneď na začiatku druhého dejstva znížili, keď piaty gól na turnaji dal Patrik Schick, čím vyrovnal dovtedajšieho lídra Cristiana Ronalda. Vyrovnať sa im však nepodarilo a zostali pred bránami bojov o cenné kovy.

Štvrťfinále

Baku
Česko – Dánsko 1:2 (0:2)
Góly: 49. Schick – 5. Delaney, 42. Dolberg, ŽK: Krmenčík, Kalas (obaja ČR). Rozhodovali: Kuipers – van Roekel, Zeinstra (všetci Hol.), 16.306 divákov.
Česko: Vaclík – Coufal, Čelůstka (65. Brabec), Kalas, Bořil – Masopust (46. Krmenčík), Holeš (46. Jankto), Barák, Souček, Ševčík (80. Darida) – Schick (79. Vydra)
Dánsko: Schmeichel – Christensen (81. Andersen), Kjaer, Vestergaard – Stryger Larsen (71. Wass), Höjbjerg, Delaney (81. Jensen), Maehle – Braithwaite, Dolberg (59. Y. Poulsen), Damsgaard (59. Nörgaard)

Pútavý prvý polčas priniesol množstvo zaujímavých situácií. Dánsky dynamit prvýkrát explodoval v 5. minúte, keď po nesprávne nariadenom rohu jeden z najmenších hráčov na ploche Delaney hlavou pekným „koníčkom“ otvoril skóre.

Kostrbatých Čechov gól zaskočil, Dáni držali loptu a tlačili sa do ofenzívy. Mohli ale inkasovať po peknej akcii Schicka v 12. minúte, jeho strelu však obranca zblokoval. Hneď na druhej strane po dlhom nákope za obranu ušiel Damsgaard, Vaclíka aj prehodil, ale Coufal upratal do bezpečia ešte pred bránkovou čiarou.

odkaz
euro 2020, odkaz

V 17. minúte mohol po peknej akcii streliť druhý gól Delaney, ale loptu trafil halvolejom iba kolenom. V 22. minúte Schmeichel zlou rozohrávkou dal súperovi loptu zadarmo, Masopust vysunul Holeša, ale ten z uhla trafil len dánskeho brankára.

Česi zvýšili aktivitu, po centroch zahrozili zo vzduchu Souček aj Čelůstka, no v 35. minúte nevyrovnal ani Holeš nádejnou strelou do náručia dobre postaveného Smeichela. V 38. minúte musel Vaclík vyboxovať strelu Damsgaarda a Dáni druhýkrát udreli krátko pred polčasovým hvizdom.

Ciro Immobile Čítajte viac Zvíjal sa od bolesti, zrazu prišiel zázrak. Talianskeho simulanta nešetria

V 42. minúte vykombinovali českú obranu, Meahle krásnym vonkajškom nacentroval na päťku, Braithwaite ešte hlavou minul, ale Dolbergovi za ním už len stačilo nastaviť nohu – 2:0.

Česi vstúpili do druhého polčasu veľkým náporom, nebezpečné strely Krmenčíka a Baráka ešte Schmeichel vyrazil, ale pri Schickovom umiestnenom pokuse cez obrancu už nemal nárok.

Bol to boj o každý meter ihriska, dokázala to aj situácia zo 62. minúty, keď Souček aj za cenu zranenia hlavy sklzom zblokoval Poulsena, pri situácii sa ale zranil aj Čelůstka a ten už nedohral.

Roger Federer Čítajte viac Federer svojsky povzbudzoval krajanov. Vytiahol aj parkujúci autobus

Obaja súperi išli za gólom, Součekovi v 74. minúte zobral z hlavy loptu Schmeichel, Vaclík o štyri minúty výborne vyrazil gólovú strelu Poulsena.

Dáni mohli definitívne rozhodnúť v 81. minúte, ale skvelý Vaclík zlikvidoval obrovskú šancu Maehleho, ktorý na neho bežal sám z ľavej strany.

Česko v záverečnom nápore súpera síce pritlačilo, no vyrovnať sa mu nepodarilo ani v šesťminútovom nadstavenom čase a do elitného kvarteta sa nedostalo.

Česko, Dánsko Čítajte viac Statočný boj Čechov o semifinále ME sme sledovali ONLINE

Jaroslav Šilhavý, tréner ČR: "Chceli sme postúpiť, ale ten ich rýchly gól ovplyvnil priebeh. Dostali sme aj gól do šatne na 0:2.

Museli sme reagovať, dali sme druhého útočníka, hrali sme 4–4–2. Dali sme gól a mali ďalšie šance. Ale dochádzali nám sily. Súper hral šikovne a nebol zalezený vzadu, hrozil z protiútokov. Sme sklamaní.

Dnes v zápasoch rozhodujú maličkosti, ale na rozhodcov pri tom rohu sa nechcem vyhovárať. Na turnaji hráči predviedli skvelé výkony, museli sme hrať na hranici našich možností. Teraz sme plní emócií, musíme sa na to vyspať. Považujem však naše vystúpenie za veľký úspech, štvrťfinále má veľkú cenu."

Tomáš Vaclík, brankár ČR: „Prehrali sme, končíme a ideme domov, ale som pyšný na tento tím. Môžeme odísť s hlavou vysoko vztýčenou po tom ako sme hrali v druhom polčase. Urobili sme pre to maximum. Pred turnajom nám nikto neveril. Zomkli sme sa a držíme všetci spolu, aj tí, čo nehrajú. A máme aj kvalitu, ktorú veľa ľudí nechce priznať.“

Kasper Hjulmand, tréner Dánska: "Česi majú môj obdiv, v druhom polčase nás zatlačili. My sme hrali svoju hru, tak ako sme to trénovali. V druhom dejstve sme mali viac priestoru, no nedokázali sme z toho profitovať. Tešíme sa na semifinále, nech už budeme hrať proti hocikomu. Doma teraz všetci oslavujú, sme šťastní.

Patrik Schick, útočník ČR: "Sme veľmi sklamaní. Tu sa to pre nás skončilo. Myslím si, že sme urobili všetko pre úspech, ale už nám v záverečných minútach nezostala sila, aby sme to otočili v náš prospech.

V druhom polčase sme nasadili ďalšieho útočníka, snažili sme sa hrať rýchlejšie a viac tlačiť. Po prvom góle to vyzeralo nádejne. Potom sme už ale nenašli cestu vyrovnať. A na konci nám jednoducho došli sily."

Vladimír Darida, kapitán ČR: „Nemáme sa za čo hanbiť. Ukázali sme dobré výkony, bojovného ducha, bojovali sme ako levy. Tak bolo aj dnes. Škoda, že sme nevyrovnali, pretože verím, že potom by sme to otočili. Dáni majú skvelý tím, dobre bránili a rýchly gól im pomohol takticky. Bolo ťažké hrať im do plných.“

(Zdroje: uefa.com, ČT Sport)

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #českí futbalisti #dánski futbalisti