Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zvíjal sa od bolesti, zrazu prišiel zázrak. Talianskeho simulanta nešetria

Futbalistom Belgicka síce patrí prvá priečka v rebríčku FIFA, no finále veľkého turnaja si opäť nezahrajú. Vo štvrťfinále EURO 2020 podľahli v piatok v Londýne Talianom 1:2.

03.07.2021 10:47
Ciro Immobile Foto: ,
Taliansky útočník Ciro Immobile padá po súboji s Belgičanom Tobym Alderweireldom.
debata (13)

Zverenci trénera Roberta Martineza suverénne ovládli B-skupinu, keď nestratili ani bod a dokázali vo svoj prospech otočiť aj duel v Kodani proti domácim Dánom, ktorých mohutne podporovali emóciami zasiahnutí fanúšikovia.

V osemfinále dokázali vyradiť aj obhajcov titulu z Portugalska a aj vo štvrťfinále predviedli smerom dopredu kvalitné predstavenie.

Lenže omladená „squadra azzura“ sa od súpera v prvom polčase dokázala odpútať, keď sa strelecky presadili Nicolo Barella a Lorenzo Insigne.

Thibaut Courtois Čítajte viac Obliehanie bez efektu, Belgičania sa lúčia. Spanilá jazda Talianov pokračuje

"Toto je moment, keď je evidentne veľmi ťažké povedať čokoľvek iné, ako prehrali sme a EURO sa pre nás skončilo. Nechcem povedať nič podfarbené emóciami.

Iba ak, že keď sa obhliadneme za celým turnajom, môžem povedať, že hráči neurobili nič zle. Naopak, odovzdali všetko, aby nás dostali čo najďalej.

Prichádza čas analýz a súdov, no ja mám v hlave iba sklamanie a smútok," ťažko hľadal slová španielsky kouč Belgičanov.

V červenom drese sa na trávniku predstavil napokon aj hviezdny Kevin De Bruyne, ktorý musel proti Portugalsku striedať s poraneným členkom. Kapitán Eden Hazard nastúpiť nemohol pre problémy so zadným stehenným svalom.

"Situáciu so zranenými hráčmi, Axelom Witselom, Kevinom De Bruynem i Edenom Hazardom sme zvládli dobre. Mohli ste to zaznamenať aj v ich prístupe. V priebehu turnaja ich výkon rástol a pomáhali nám.

Zranenia sa stávajú a Eden nanešťastie nemohol byť na trávniku v zápase proti Talianom, no na druhej strane bolo mimoriadne vidieť Kevina, ako odovzdáva zo seba všetko. Fanúšikovia môžu byť na tento tím právom hrdí," citovala Martineza agentúra AFP.

odkaz
euro 2020, odkaz

Belgičania nedokázali na vrcholnom podujatí zdolať súpera z Apeninského polostrova už piatykrát, proti žiadnemu inému súperovi nemajú takú nepriaznivú bilanciu.

Nepomohlo im ani to, že svoju streleckú formu potvrdil Romelu Lukaku. Skóroval z penalty a strelil tak 24. gól za uplynulých 23 vystúpení v národnom drese.

„Títo hráči si nezaslúžili skončiť na turnaji. Odvádzali veľmi dobrú prácu deň po dni. Bohužiaľ, narazili na veľmi dobrého protivníka,“ pripustil Martinez.

Česko, futbal Čítajte viac Nepoddajní bojovníci. Dáni ani Česi nechcú na úspechy len spomínať

Taliani sa po suverénnom prvenstve v A-skupine bez straty bodu zapotili v osemfinále proti Rakúsku a zvíťazili až po góloch v predĺžení 2:1.

Vo štvrťfinále však opäť ukázali svoju kvalitu. Tréner Roberto Mancini nemusel po stretnutí šetriť superlatívmi.

"Zaslúžili sme si zvíťaziť. Chlapci predviedli výnimočné vystúpenie. V prvých 25 minútach som nevidel jediný moment, pri ktorom by sme zaváhali. Bol to otvorený zápas, šance boli na oboch stranách.

Trochu horšie chvíle sme prežívali iba v záverečnej desaťminútovke, keď súper už začal nakopávať lopty a my sme boli už unavení. No predtým sme mohli ešte mnohokrát skórovať," prízvukoval Mancini v rozhovore pre RAI Sport.

V semifinále Talianov čakajú Španieli, ktorým majú čo vracať. Obe mužstvá na seba narazia na štvrtom európskom šampionáte za sebou.

Stretli sa aj v kvalifikácii na MS 2018, v ktorej Taliansko dokázalo proti stredomorskému konkurentovi získať iba bod a aj zásluhou toho nepostúpilo do Ruska.

V roku 2012 si to obe reprezentácie rozdali vo finále ME, Španielsko zvíťazilo hladko 4:0.

„Nemáme žiaden minimálny cieľ. Chceme iba vydať zo seba to najlepšie. Ešte môžeme hrať dva zápasy, uvidíme, čo sa stane. Užívajme si víťazstvo, o Španieloch budeme premýšľať neskôr,“ povedal kouč Talianov bezprostredne po stretnutí.

Z bolestí radosť so spoluhráčmi

Viaceré weby zverejnili video z prvého polčasu zápasu, v ktorom hviezdny útočník Ciro Immobile leží v (domnelých) bolestiach na trávniku po strete s belgickým obrancom Thomasom Vermaelenom a pýta si pokutový kop.

Vzápätí však jeho spoluhráč Nicoló Barella skóruje a kanonier Lazia vstáva, akoby sa nič nestalo. Bez ostychu zamieri za rozradostenými spoluhráčmi.

VIDEO: Situáciu nájdete v 13. sekunde

„Krásny Barellov gól, no čo je ešte úchvatnejšie, je zázračné zotavenie Cira Immobileho,“ napísal na adresu kanoniera jeden z priaznivcov na twitteri.

Fanúšikovia na sociálnych sieťach žiadajú za podobné situácie dodatočné tresty. Poukazujú na hanebné správanie simulantov a hráčov, ktorí v stretnutí naťahovali čas. V závere napríklad dlhšie ležal na trávniku brankár Gianluigi Donnarumma.

Leonardo Spinazzola Čítajte viac Jeden z najlepších vzlykal na nosidlách. Taliani chcú získať trofej aj preňho
13 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #Ciro Immobile #talianski futbalisti #belgickí futbalisti