Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švajčiari viedli i prehrávali o dva góly. Francúzov po penaltách poslali domov

Futbalisti Švajčiarska postúpili do štvrťfinále EURO 2020.

28.06.2021 23:50 , aktualizované: 23:58
Rumunsko šport futbal ME2020 osemfinále... Foto: ,
Momentka zo zápasu Francúzsko - Švajčiarsko.
debata (9)

V pondelkovom osemfinálovom stretnutí zvíťazili v Bukurešti nad Francúzskom 5:4 v rozstrele zo značky pokutového kopu, keď aj po predĺžení sa skončil duel nerozhodne 3:3.

V boji o semifinále si zahrajú v piatok 2. júla o 18.00 SELČ v Petrohrade so Španielskom. To vyradilo v osemgólovej dráme Chorvátsko 5:3 po predĺžení.

Švajčiari zaskočili majstrov sveta v 15. minúte, keď hlavou otvoril skóre Haris Seferovič. Favorit v druhom dejstve v priebehu dvoch minút dvoma gólmi Karima Benzemu otočil a na 3:1 dal v 75. minúte nádhernou strelou Paul Pogba.

Švajčiari však dokázali po dráme vyrovnať, keď v 81. minúte druhou gólovou hlavičkou Seferovič znížil na 2:3 a v 90. minúte Mario Gavranovič vyrovnal.

V predĺžení 2×15 minút gól nepadol a tak sa kopal prvý rozstrel na turnaji, v ktorom uspeli Švajčiari, keď ako jediný zlyhal v piatej sérii Kylian Mbappe.

Francúzsko – Švajčiarsko 3:3 pp (3:3, 0:1), 4:5 rozstrel z 11 m
Góly: 57. a 59. Benzema, 75. Pogba – 15. a 81. Seferovič, 90. Gavranovič. ŽK: Varane, Coman, Pavard – Elvedi, Rodriguez, Xhaka, Akanji. Rozhodovali: Rapallini – Belatti, Bonfa (všetci Arg.), 22.642 divákov.
rozstrel: Gavranovič 0:1, Pogba 1:1, Schär 1:2, Giroud 2:2, Akanji 2:3, Thuram 3:3, Vargas 3:4, Kimpembe 4:4, Mehmedi 4:5, Mbappe nedal
Francúzsko: Lloris – Varane, Lenglet (46. Coman, 111. Thuram), Kimpembe – Pavard, Pogba, Kante, Rabiot – Griezmann (88. Sissoko) – Benzema (94. Giroud), Mbappe
Švajčiarsko: Sommer – Elvedi, Akanji, Rodriguez (87. Mehmedi) – Widmer (73. Mbabu), Freuler, Xhaka, Zuber (79. Fassnacht) – Shaqiri (73. Gavranovič) – Seferovič (97. Schär), Embolo (79. Vargas)

„Les Bleus“ prvý polčas nevyšiel. Narazili na disponovaného súpera, ktorý ich zaskočil agresivitou a výbornou organizáciou hry. Hoci prvú pološancu mal francúzsky stopér Varane, jeho hlavička po rohu letela vysoko nad.

Francuzsko - Svajciarsko Čítajte viac Drámu medzi Francúzskom a Švajčiarskom sme sledovali ONLINE

Švajčiari ináč súpera od začiatku držali na dištanc, aj aktívneho Mbappeho, a vedeli svetovým šampiónom poriadne podkúriť. Dokázali to v 15. minúte, keď po jednoduchej akcii a centri do šestnástky hlavou otvoril skóre cez Lengleta Seferovič.

V 28. minúte nebezpečne vystrelil Rabiot, len tesne minul ľavú žrď švajčiarskej bránky. Po polhodine zakončil vo výskoku hlavou Embolo, no netrafil loptu ideálne.

Švajčiari kontrolovali priebeh a Francúzi ich nedokázali dostať pod očakávaný tlak, navyše si museli dávať pozor na kontry.

Začiatok druhého polčasu tiež vyšiel lepšie Švajčiarom. V 50. minúte prenikol do šestnástky Embolo a jeho center pred prázdnou bránkou minul Seferovič. Zápas sa atraktívne otvoril a nasledovala jedna zaujímavá situácia za druhou.

Do akcie sa dostal VAR, ktorý potvrdil faul po podrazení Zubera v šestnástke Pavardom. Loptu si na biely bod v 55. minúte postavil Rodriguez, ale Lloris penaltu skvele zlikvidoval. Švajčiarsko na to doplatilo už o pár minút.

odkaz
euro 2020, odkaz

Obaľovačka Mbappeho ešte išla tesne vedľa ľavej žrde, no v 57. minúte po osi Griezmann – Mbappe – Benzema sa už kanonier Realu Madrid cez stred obrany presadil. V ťažkej situácii si loptu na päty výborne pripravil a vyrovnal na 1:1.

To nebolo všetko, majstri sveta o ďalšie dve minúty predviedli skvelý obrat. Griezmann sa predral po šikovnej narážačke s Mbappem do zakončenia, jeho strelu Sommer len s námahou vyrazil a na zadnej žrdi hlavou padajúcu loptu do siete dorazil z bezprostrednej blízkosti opäť Benzema.

O desať minút si dal takmer vlastný gól Widmer, jeho malá domov hlavou Sommera nenašla, lopta našťastie pre Švajčiarov išla mimo priestoru bránky. Francúzi sa nasťahovali na polovicu súpera a v 75. minúte Pogba krátkym náprahom pravačkou spoza šestnástky do ľavého horného rohu strelil jeden z najutešenejších gólov tohto turnaja.

Švajčiarsky blok už nebol taký agresívny a kompaktný a umožnil súperovi dominovať. Švajčiari sa však nepoložili a v 81. minúte po skvelom centri striedajúceho Mbabua znížil druhou gólovou hlavičkou Seferovič. Potom striedajúci Gavranovič v 85. minúte dostal loptu do siete, ale bol v jasnom ofsajde.

Unai Simón Čítajte viac Zápas turnaja odštartoval vlastenec. Chorváti končia po obrovskej bitke

Francúzi čelili záverečnému náporu súpera a neodolali. Po chybe Pogbu v strede poľa išla kolmica na agilného Gavranoviča a ten po kľučke na Kimpembeho ostrou a presnou strelou k pravej žrdi vyrovnal v 90. minúte. Dráma vrcholila a v 90.+4 minúte, päť sekúnd pred koncom, trafil Coman brvno.

Tak ako v Kodani, aj druhý pondelkový osemfinálový duel dospel do predĺženia. V 95. minúte mal rozhodnutie na pravačke Pavard, ale Sommer ho skvele vychytal a vyrazil na roh. Unaveným hráčom dávali sily mexické vlny na tribúne.

V 109. minúte po Comanovej spätnej prihrávke z prvej minul Mbappe a o minútu po kolmici Pogbu ten istý hráč vo veľkej šanci ľavačkou trafil len bočnú sieť.

V 114. minúte Giroudov pokus letel vedľa a v 119. minúte hlavičku toho istého hráča efektne chytil Sommer. Rozhodlo sa teda až v rozstrele z 11 m, v ktorom mali pevnejšie nervy Švajčiari a vyhrali ho 5:4.

Granit Xhaka, kapitán Švajčiarska: „Je to úžasné. Vstúpili sme do histórie a sme na to veľmi hrdí. Teraz nás čakajú vo štvrťfinále Španieli, bude to ťažké, ale snívame.“

Yann Sommer, brankár Švajčiarska: "To bol zápas. Mali sme šancu konečne postúpiť do štvrťfinále, čo sa nám predtým nikdy nepodarilo. Bolo to veľmi náročné po nepremenenej penalte, ale som naozaj hrdý na tím, ako sa vrátil do zápasu. Vždy sme verili.

Vladimir Petkovič, tréner Švajčiarska: „Bola to noc plná emócií. Možno až príliš.“

Hugo Lloris, brankár Francúzska: „Nehľadáme výhovorky. Ak nám môže byť niečo ľúto, tak premárnené vedenie 3:1. Za tie roky sme sa mali naučiť ako to zavrieť. Prešli sme si všetkými emóciami, a úprimne, takýto futbal máme radi. Dva inkasované góly v poslednej štvrťhodine nás však bolia.“

Raphael Varane, obranca Francúzska: „Je to obrovské sklamanie. Totálne sme pokazili prvý polčas. V druhom sme síce dobre zareagovali, ale nechali sme súperovi veľa priestoru a ten sa dokázal vrátiť. Rozstrel je lotéria, mali sme skórovať v predĺžení, šance sme na to mali.“

Didier Deschamps, tréner Francúzska: "Spravili sme, čo sme potrebovali a vypracovali si náskok 3:1. Potom sme však nezvyčajne odokryli svoje slabiny. Prehra v rozstrele je vždy krutá pre tím. Kylian Mbappe je mimoriadne sklamaný, rovnako ako všetci. Nikto sa však na neho nemôže hnevať, pretože prevzal zodpovednosť a odhodlal sa na rozhodujúcu jedenástku v piatej sérii.

(Zdroj: UEFA.com):

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale