Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zápas turnaja odštartoval vlastenec. Chorváti končia po obrovskej bitke

Unai Simón pred šampionát priznal, že mu žiaden tréner neverí tak, ako kouč Španielska Luís Enrique. Platí aj po úvode pondelňajšieho osemfinále futbalových ME 2020 proti Chorvátsku (5:3).

28.06.2021 18:36 , aktualizované: 21:54
Unai Simón Foto: ,
Brankár Španielska Unai Simón po kikse proti Chorvátom.
debata (7)

Brankár Athletica Bilbao a jednotka španielskej reprezentácie spravila v ostro sledovanom dueli proti vicemajstrom sveta najväčšiu chybu v kariére.

Nezachytila malú domov od svojho spoluhráča a Vatreni sa v Kodani dostali z ničoho nič do vedenia 1:0.Zaujímavosťou je, že išlo o deviaty vlastný gól na futbalových ME 2020, čo je rovnaký počet ako na všetkých európskych turnajoch doposiaľ.

Dvadsaťštyriročný brankár napodobnil obrovský kiks slovenského brankára Martina Dúbravku, ktorý pred niekoľkými dňami sledoval počas vzájomného duelu v E-skupine.

Nakoniec to však Španielov nezastavilo v ceste do štvrťfinále, v ktorom sa stretnú s lepším z dvojice Francúzsko – Švajčiarsko (hrajú dnes od 21.00).

Španieli, ktorí v skupine deklasovali Slovákov v Seville 5:0, si v 20. minúte dali kuriózny vlastný gól po hrubom zaváhaní brankára Unaia Simona. Do polčasu stihol vyrovnať Pablo Sarabia a v 57. minúte dostal „La Furiu Roja“ do vedenia Cesar Azpilicueta.

Na 3:1 pre trojnásobných majstrov Európy zvýšil v 77. minúte Ferran Torres. Vicemajstri sveta sa však nevzdali, v 85. minúte znížili gólom Mislava Oršiča a vyrovnali v nadstavenom čase vďaka Mariovi Pašaličovi.

Triler vyvrcholil v 30-minútovom predĺžení a v jeho prvej časti sa Španieli opäť dostali do dvojgólového vedenia a už si ho druhýkrát nenechali vziať.

Chorvátsko – Španielsko 3:5 pp (3:3, 1:1)
Góly: 20. Pedri (vlastný), 85. Oršič, 90.+2 Pašalič – 38. Sarabia, 57. Azpilicueta, 77. F. Torres, 100. Morata, 103. Oyarzabal. ŽK: Brozovič, Čaleta-Car (obaja Chor.). Rozhodovali: Cakir – Duran, Ongun (všetci Tur.), 22.771 divákov.
Chorvátsko: Livakovič – Juranovič (73. Brekalo), Vida, Čaleta-Car, Gvardiol – Vlašič (79. Pašalič), Modrič (114. Ivanušec), Brozovič, Kovačič (79. Budimir), Rebič (67. Oršič) – Petkovič (46. Kramarič)
Španielsko: Simon – Azpilicueta, Garcia (71. P. Torres), Laporte, Gaya (77. Alba) – Koke (77. Ruiz), Busquets (101. Rodri), Pedri – F. Torres (88. Oyarzabal), Morata, Sarabia (71. Olmo)

Španieli súpera hneď zatlačili do hlbšieho bloku, držali podľa očakávania loptu a postupne sa vedeli dostať aj do šancí. V 13. minúte vypálil len do bočnej siete Sarabia. O tri minúty Pedri vysunul do stopercentnej šance Kokeho, ten však trafil len nohu Livakoviča.

O ďalšie tri minúty po centri z pravej strany Morata zblízka v nádejnej pozícii hlavičkoval zle. Potom prišiel pre Španielov šok, keď Pedri poslal od stredového kruhu prudkú a skákavú malú domov.

Chorvatsko - Spanielsko Čítajte viac Fantastické španielsko-chorvátske divadlo sme sledovali ONLINE

Brankár Simon ju úplne podcenil a nekoncentrovaný ju zlým spracovaním poslal do vlastnej bránky. UEFA v oficiálnom zápise pôvodne gól pripísala Simonovi, neskôr za strelca vlastného gólu označila Pedriho.

Chorváti do tých chvíľ nemali ani jeden strelecký pokus, napriek tomu zrazu viedli. Gól Španielov zaskočil a ich súper bol hneď na koni. Dispečer Modrič pekne vysunul v 25. minúte do šance Vlašiča, ten však trafil iba bočnú sieť.

Následne sa neujala ani strela Kovačiča, išla nad. Španielsko sa postupne otriaslo, vrátilo sa k svojej hre s držaním lopty a dokázalo vyrovnať.

V 38. minúte súpera uzavrelo v šestnástke, po sérii prihrávok z ľavej strany tvrdo vystrelil Gaya, Livakovič loptu len vyrazil pred seba a dorážka Sarabiu už nezadržateľne napla sieť.

Aj v druhom dejstve pokračovali Španieli v držaní lopty a snažili sa čosi vymyslieť v útočnej fáze. Centre smerovali najmä na vzdialenejšiu žrď, obrana a brankár Chorvátska však boli pozorní.

Platilo to len do 57. minúty, keď po ďalšej typickej akcii Ferran Torres odcentroval z ľavej strany, presne našiel nabiehajúceho Azpilicuetu a španielsky krajný obranca po dlhom šprinte hlavou zblízka dostal svoj tím do vedenia.

odkaz
euro 2020, odkaz

Balkánci mohli vyrovnať v 67. minúte, keď sa vo výbornej pozícii ocitol Guardiol, ale jeho strelu medzi nohy obrancu výborným reflexívnym zákrokom zlikvidoval Simon. Na opačnej strane dal gól Morata, no bolo to z jasného ofsajdu.

V 77. minúte udreli Španieli opäť a opäť to nebol obyčajný gól. Po občerstvovacej pauze boli Chorváti nekoncentrovaní, krajný obranca Guardiol sa nestihol vrátiť do pozície po dlhom pase Paua Torresa a Ferran Torres v nájazde rutinérsky prekonal Livakoviča medzi nohy.

Vicemajstri sveta z Chorvátska flintu do žita nehodili a striedajúci Olmo v 85. minúte dotlačil loptu do siete po dobíjaní španielskej bránky.

Dramatický a zaujímavý duel pokračoval šesťminútovým nadstavením, v ktorom v 90.+2 minúte hlavičkou po dobrom centri Oršiča vyrovnal ďalší striedajúci hráč Pašalič.

V predĺžení hneď nebezpečne vystrelil tesne nad brvno Oršič a následne v obrovskej šanci nedal ani Kramarič, ktorého fantasticky vychytal Simon.

Tomáš Holeš Patrik Schick Čítajte viac Bojujeme za Moravu! Česi sú nechutní a nemilosrdní

Dráma eskalovala, z následnej akcie Vida v poslednej chvíli zblokoval strelu Olma. V 100. minúte však Olmo presne našiel Moratu, útočník Španielska si dobre spracoval loptu a tvrdou bombou nad hlavu Livakoviča opäť dostal svoj tím do vedenia.

Gólové hody sa neskončili a o tri minúty na 5:3 zvýšil Oyarzabal po centri Olma. V 116. minúte ešte ušiel chorvátskej obrane Morata, ale jeho strelu ľavačkou Livakovič výborne zlikvidoval.

V úplnom závere ešte trafil Olmo žrď, no rekordný deviaty gól v zápase finálového turnaja ME už nepadol.

Hlasy po zápase (zdroj: uefa.com):

Sergio Busquets, stredopoliar Španielska: „Mali sme šance, aby sme zápas rozhodli už skôr, ale ukázali sme obrovský charakter. Keď Chorváti zmenili systém, začali vysoko napádať a my sme sa tomu dostatočne rýchlo neprispôsobili. Olmo mohol dať na 4:1 ešte pred ich gólmi. Celkovo výsledok zodpovedá zápasu. Som šťastný, ako sme hrali v predĺžení, a že sme vo štvrťfinále. Unai Simon vie, že má našu absolútnu dôveru. Gól bol nešťastný, ale je mentálne silný a dokázal to. Mal viacero skvelých zákrokov.“

Cesar Azpilicueta, obranca Španielska: „No teda chlapci, dnes sme trpeli. Dnes sme sa presadili proti vicemajstrom sveta. Nebolo pekné, že sme v závere riadneho času dvakrát inkasovali, ale v predĺžení sme boli lepší a zaslúžili sme si postup.“

Luka Modrič, kapitán Chorvátska: „Išli sme do vedenia šťastným gólom. Potom boli Španieli lepší, najmenej prvých 60 minút. My sme boli hlboko na našej polovici a nechali sme ich hrať. Keď sme viac útočili, hrali sme lepšie a vytvorili sme si šance. Preto sme vyrovnali, ukázali sme kvalitu a charakter. Na začiatku predĺženia sme ich mali na lopate, ale nevyužili sme dve veľké šance. Tam sa zápas otočil a už sme nemali silu na obrat.“

Mislav Oršič, krídelník Chorvátska: „Najprv sa chcem poďakovať našim fanúšikom. Bola radosť pred nimi hrať. Bojovali sme až do konca, ale oni dali góly skoro zo všetkého. Zaslúžene vyhrali. My sme mali šance aj v predĺžení, no nepremenili sme ich. Ktovie, akoby sa to skončilo, ak by sme ich využili. Už sa musíme pozerať do budúcnosti.“

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #Unai Simón