Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Bojujeme za Moravu! Česi sú nechutní a nemilosrdní

Jedným z panelákov v Hradci Králové sa ozýva obrovský hluk. Tomáš Holeš zo Slavie Praha vyrovnáva v 90. minúte zápasu Európskej ligy proti Arsenalu. Jeho rodičia i starší brat si neuvedomujú, že už je po 22. hodine. Gól oslavujú a na druhý deň ráno sa kajajú.

28.06.2021 09:11 , aktualizované: 09:37
Tomáš Holeš Patrik Schick Foto: ,
Českí futbalisti Patrik Schick (vpravo) a Tomáš Holeš sa tešia po góle do siete Holandska.
debata (10)

„Ospravedlňujeme sa všetkým za krik okolo jedenástej hodiny večer. Na našu obranu, môj mladší brat dal gól vo štvrťfinále Európskej ligy. Ešte raz sa ospravedlňujeme,“ napísali Holešovci a zavesili ospravedlnenie do spoločného vchodu bytovky.

Určite sa v nej kričalo aj v nedeľu. Nakoľko český reprezentant skóroval v osemfinále majstrovstiev Európy do siete Holandska (2:0) okolo pol ôsmej večer, papier s ospravedlnením nebol potrebný. Holešovci síce neporušili rušenie nočného pokoja, ale aj tak ho do vchodu vyvesili.

odkaz
euro 2020, odkaz

"Tomáš predviedol famózny výkon, klobúk dole. Vymazal kapitána Holandska Georginia Wijnalduma. Mal na neho dohliadať a zvládol to na jednotku. Proti Arsenalu bol skvelý, ale proti Holandsku hral omnoho lepšie.

Po góle už signalizoval, že má kŕče. A aj tak v šprinte nahral Patrikovi Schickovi na druhý presný zásah," povedal český kouč Jaroslav Šilhavý tamojším médiám.

Nie sme takí hráči ako Holanďania

Profesionálna kariéra dvadsaťosemročného defenzívneho stredopoliara trvá už skoro dekádu. Za ostatné tri mesiace sa však o Holešovi napísalo viac, ako od roku 2012. Vtedy postúpil z juniorky v Hradci Králové do seniorského tímu.

Kým začiatkom apríla ho velebili najmä fanúšikovia Slavie, koncom júna je hrdinom celého českého národa. A symbolom úspechu podceňovaného tímu, ktorý nezostal nič dlžný svojej prezývke. Česi bojujú ako levy a keď dostanú šancu ublížiť súperovi, sú nemilosrdní.

„Možno nie sme takí futbalisti ako Holanďania, ale nie je to iba o kvalite. Dnes rozhoduje zápasy tímový duch a nasadenie. Všetko sme predviedli,“ trafil klinec po hlavičke Schick. Čo povedal na nezištnú Holešovu prihrávku?

„Môj gól? Krásna práca od Holeša, ja som len upratal loptu k bližšej žrdi,“ chválil už štvorgólový strelec Eura.

Ešte predtým Holeš potrestal hlúpe vylúčenie Mathijsa de Ligta. Holandský stopér prehral súboj so Schickom.

Maďarsko futbal Holandsko ČR ME2020 osemfinále Čítajte viac Fantastickí Česi olúpali holandský tulipán. Favorit ani nevystrelil na bránku

Zazmätkoval, pošmykol sa a chcel strelcovi Bayeru Leverkusen zabrániť v samostatnom nájazde na bránku. Musel to spraviť rukou. Rozhodca Taylor po porade s videorozhodcom zmenil prvotný verdikt – žltú kartu vymenil za červenú.

O necelú štvrťhodinu Holeš strelil hlavou víťazný gól. Po nacvičenom signále zo štandardnej situácie hlavičkoval osamotený do odkrytej bránky.

„Občas ťažím z toho, že silní súperi ma toľko nestrážia, nakoľko hrám vzadu. Keby som to nedal, dlho by som si to vyčítal,“ smial sa Holeš po zápase.

Koniec jedného príbehu

O jeho kvalitách hovoria aj iné fakty ako gól s asistenciou či eliminácia hviezdneho kapitána súpera. Získal deväť lôpt, vyhral štyri osobné súboje. Má na konte dve vytvorené šance, dve strely, päťdesiat dotykov s loptou. Vo viacerých ukazovateľoch bol najlepším na ihrisku.

Holandsko, Česko Čítajte viac ONLINE: Česi zdolali Holandsko a postupujú

„Bol to výborný tímový výkon. Boli sme nechutní, nedali sme im priestor ani čas. Skvelé a neuveriteľné ako nám pomohli diváci. Dlho som nehral pred takoutou kulisou. Hnala nás dopredu,“ pochválil Holeš takmer sedemtisíc krajanov, ktorí merali cestu do Budapešti.

Je nepravdepodobné, že ich príde toľko aj do Baku, kde v sobotu (o 18.00) Česi odohrajú štvrťfinále proti Dánsku. Ani v tomto zápase nebudú Šilhavého zverenci favoritmi. Holeš však má pre súpera jasný odkaz.

„Ak budeme hrať tak, ako proti Holandsku, môžeme zdolať kohokoľvek,“ povedal osemfinálový hrdina. Spoločne so spoluhráčmi venovali triumf tornádom postihnutej Morave.

V metropole Azerbajdžanu sa jeden znamenitý príbeh skončí, druhý bude pokračovať až do boja o medaily.

Ktorý?

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #Patrik Schick #Tomáš Holeš