Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Päťgólový rozdiel na ME po 17 rokoch. Po treťom to bola exhibícia, vraví Tarkovič

Vysoká prehra so Španielskom bola čiernou škvrnou na hodnotení účinkovania slovenských futbalistov na majstrovstvách Európy.

24.06.2021 09:21
Štefan Tarkovič Foto: ,
Sklamaný Štefan Tarkovič a oslavujúci Španieli po zápase v Seville.
debata (14)

Pred stredajším stretnutím E-skupiny ešte mali všetko vo vlastných rukách, no po výsledku 0:5 už nebolo potrebné ani čakať na konečnú tabuľku tretích mužstiev.

V nej skončili poslední s troma bodmi a skóre 2:7. Pri svojej tretej účasti na vrcholných podujatiach ME alebo MS sa Slováci prvýkrát neprebojovali do osemfinále.

Na splnenie cieľa im v záverečnom súboji stačila v Seville remíza po tom, ako v úvodných dvoch dueloch v Petrohrade zdolali Poliakov 2:1 a podľahli Švédom 0:1.

Španielsky kouč Luis Enrique na pozápasovej tlačovke povedal, že súper ho ničím neprekvapil.

odkaz
euro 2020, odkaz

"Pre mňa osobne je záverečný turnaj o tom, postaviť stratégiu, aby ste boli úspešní. Prvé dva zápasy ukázali, že stratégia bola zvládnutá dobre.

V prvom sme zvíťazili, v druhom sme prehrali pokutovým kopom. Žiaľ, turnaj sme zavŕšili zápasom, kde bol výkonný rozdiel veľký a proste sme ho nezvládli," reagoval slovenský tréner Štefan Tarkovič po prehre, ktorú označil za najkrutejšiu vo svojej kariére.

Jeho zverenci v druhom vystúpení za sebou ani raz netrafili bránku súpera a tentoraz zlyhali aj na opačnom konci ihriska:

"Takýto zápas sa dá uhrať, iba ak máte dobrú organizáciu hry a dobré fyzické nastavenie. Toto nám chýbalo, prvý polčas poznačila jedenástka, ktorú ešte Martin Dúbravka zneškodnil.

Marek Hamšík Čítajte viac Ako to vidia Slováci? Podľa Lobotku to nebolo na 0:5. Hamšík: Je na čom stavať

Potom sme kopili mnoho individuálnych chýb a kvalitné mužstvo ako Španielsko to dokáže využiť. Dostali sme gól na 0:2, cez prestávku sme sa snažili nabudiť, ale v útočnej fáze nám to nevyšlo.

Nepodarila sa nám ani stopercentná robota v obrannej fáze. Neboli sme schopní eliminovať útočnú hru Španielska, ako sme sa pripravovali."

Urobiť proti Španielom také chyby je podľa jeho slov neakceptovateľné. „Zmenili sme nejaké veci aj herný systém, ale po treťom góle sa zápas zmenil na španielsku exhibíciu,“ doplnil Tarkovič.

Enrique hovoril aj o pomyselnej fľaši šampanského, ktorú Španieli otvorili až na tretí pokus a odniesli si to Slováci.

Spain Slovakia Euro 2020 Soccer slovensko Čítajte viac Ohlasy médií: Slováci prišli so striekacou pištoľou. Dúbravka hral volejbal

"Španielsko prišlo kandidovať na zisk titulu. Proti Švédsku (0:0) aj Poľsku (1:1) produkovalo dobrú hru a ukázalo ju aj v tomto zápase.

Má predpoklady i kvalitu, aby mohlo pomýšľať na víťazstvo na turnaji," dodal Tarkovič a silu favorita vyzdvihol tiež slovenský kapitán Marek Hamšík:

„Španieli predviedli nádherný kombinačný futbal. My sme im poskytli príliš veľa priestoru. Museli sme brániť a nezostala nám energia na ofenzívu. Dva a pol zápasu sme však hrali dobre a máme niečo, na čom môžeme stavať.“

Debakel odštartoval vlastný gól brankára Martina Dúbravku, ktorý pritom začal duel bravúrne chytenou jedenástkou Alvara Moratu.

„Prvý gól ide na môj vrub. Bude ma to mrzieť ešte veľmi dlho. Od druhého inkasovaného gólu sme to mali ťažké až do konečného hvizdu, Španielsko už kontrolovalo stretnutie oveľa jednoduchšie,“ citoval Dúbravku oficiálny web Európskej futbalovej únie (UEFA).

Martin Dúbravka Čítajte viac Ako Stallone či basketbalista. Internet Dúbravku nešetrí

Ondreja Dudu, ktorý v prvom polčase operoval na hrote útoku, mrzela vysoká prehra ešte viac než koniec na turnaji:

„Určite sme sa s ním nechceli rozlúčiť takýmto spôsobom. Musíme na to zabudnúť a ísť ďalej.“

Španieli nechali zabudnúť na výhovorky

Uplynulo 6218 dní od chvíle, keď sa na európskom šampionáte vo futbale zrodil výsledok, ktorý by tak výrazne diferencoval kvality súperov na trávniku.

Inými slovami päťgólový prídel Slovákom od Španielov v Seville prišiel 17 rokov a 9 dní odvtedy, čo na ME 2004 Švédi nasúkali Bulharom rovnako päť gólov a neinkasovali ani raz.

Toto prirovnanie zámerne použil redaktor španielskeho denníka El Mundo Deportivo, aby vystihol stredajšie dianie na štadióne La Cartuja v Seville.

"Luis Enrique si pred zápasom so Slovenskom želal, aby mu vyšli zmeny v zostave, aby jeho tím vyhral a on mal z toho dobrý pocit a aby sa konečne potešili aj španielski fanúšikovia.

Všetky tri tieto predsavzatia sa mu podarilo splniť," skonštatoval Lobo Carrasco vo svojej analýze španielsko-slovenského sevillského súboja.

"Napriek tradičnému zlyhaniu pri pokutovom kope Španielsko od prvej minúty dobre rozbehlo tento existenčný zápas. Už druhý gól v sieti Dúbravku znamenal hernú nadradenosť, ale pred nami bol stále celý druhý polčas.

Na jeho začiatku sa zdalo, že Slováci sa chcú konečne zoznámiť s Unaiom Simónom na druhej strane ihriska. Napokon im však zostala len nenaplnená túžba.

Slovensko, Španielsko Čítajte viac Hrôza v Seville. Ohodnoťte Slovákov po fiasku so Španielmi

Absolútnu kontrolu stanovil tretí gól, keď sa lopta od Pedriho a Jordiho Albu dostala k Sarabiovu a ten to celé pôsobivo dokončil.

Stav 3:0 aj horúčava na ihrisku spôsobili, že Slováci zostali obarení až do konca zápasu. Naopak, domáci sa neprestávali angažovať pred Dúbravkom a ďalšie dva góly pridali v najviac rozdielovej fáze zápasu striedajúci hráči Ferran Torres a Pau Torres s finálnym prispením Kucku.

Odvtedy až do konca to už bola len mučivá ťažoba pre Slovákov," doplnil rovnaký španielsky autor.

Športové periodikum As si v hodnotení zápasu pomohlo tým, čo povedal tréner Luis Enrique po predchádzajúcich dvoch remízových dueloch svojich zverencov.

„Čakáme na to, kým niekto odzátkuje fľašu so šumivým vínom. Myslím tým okamih, keď konečne začneme dávať góly,“ povedal Luis Enrique po remíze 1:1 s Poliakmi.

"Teraz sme sa konečne dočkali a zátka pôsobivo vyletela do vzduchu. Stálo nás to veľa nervovo, ale zo všetkého najdôležitejší je postup medzi šestnásť najlepších.

Je úplne jedno, či teraz narazíme na sedemmetrové vlny v súboji s Chorvátmi či niekým ďalším zo skupiny smrti. Po počiatočnej mučivej zimnici sme sa konečne trikrát nadýchli a začali normálne žiť.

Španielsko zvládlo svoje prvé finále na tomto šampionáte, aj keď za výdatnej pomoci brankára súpera aj celého slovenského tímu.

Všimli sme si, že hráči sa cestou do hotela usmievali od ucha k uchu a také čosi býva nákazlivé. Najmä keď je jedným z nich opäť aj muž menom Busquets," napísal Héctor Martínez z denníka As.

Spain Slovakia Euro 2020 Soccer Čítajte viac Zvykli sme si na Xaviho a Iniestu, ale Slováci boli slabučkým súperom

Ďalší španielsky novinár Luis Buxeres z denníka La Vanguardia pripomenul starú futbalovú pravdu:

"Zápasy, v ktorých ide o všetko sa nehrajú, tie sa vyhrávajú. Španieli so Slovákmi síce nehrali vo finále, ale o svoju budúcnosť na šampionáte a to je z hľadiska dôležitosti to isté.

Suverénne víťazstvo proti zdecimovanému súperovi napokon stačilo na druhé miesto v skupine, ale možno je to tak lepšie, že Švéd Claesson v 94. min strelil gól.

Enriqueho mužstvo si nezaslúžilo viac ako len prekĺznuť do osemfinále. Hráči však tentoraz výkonmi nechali zabudnúť na výhovorky o zlom trávniku či výkone rozhodcov. Tréner ich nakazil svojou vierou a oni mu konečne ukázali radosť z futbalu."

Zatiaľ čo Slováci odcestovali domov, Španieli pokračujú na Euro 2020 v pondelok 28. júna osemfinálovým súbojom s Chorvátmi. Hrať sa bude od 18.00 h SELČ v dánskej metropole Kodaň.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

Ohodnoťte Slovákov po zápase proti Španielom

Hlasovalo 2135 ľudí.

Milan Škriniar

Milan Škriniar

Priemerný výsledok: 47,12 b.

Martin Dúbravka

Martin Dúbravka

Priemerný výsledok: 42,52 b.

Juraj Kucka

Juraj Kucka

Priemerný výsledok: 31,56 b.

Peter Pekarík

Peter Pekarík

Priemerný výsledok: 28,86 b.

Jakub Hromada

Jakub Hromada

Priemerný výsledok: 26,77 b.

Marek Hamšík

Marek Hamšík

Priemerný výsledok: 26,38 b.

Tomáš Suslov

Tomáš Suslov

Priemerný výsledok: 25,52 b.

Tomáš Hubočan

Tomáš Hubočan

Priemerný výsledok: 24,92 b.

Lukáš Haraslín

Lukáš Haraslín

Priemerný výsledok: 24,78 b.

Ondrej Duda

Ondrej Duda

Priemerný výsledok: 23,57 b.

Ľubomír Šatka

Ľubomír Šatka

Priemerný výsledok: 22,06 b.

Róbert Mak

Róbert Mak

Priemerný výsledok: 20,08 b.

Michal Ďuriš

Michal Ďuriš

Priemerný výsledok: 19,11 b.

Vladimír Weiss

Vladimír Weiss

Priemerný výsledok: 19,07 b.

Stanislav Lobotka

Stanislav Lobotka

Priemerný výsledok: 18,23 b.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ME 2020 vo futbale #Štefan Tarkovič #slovenskí futbalisti