Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo rozhoduje o (ne)postupe? Takto môže vyzerať slovenská zostava

Zápas, v ktorom už ide o všetko. Slovensko verzus Španielsko.

22.06.2021 15:20
slovenskí futbalisti Foto: ,
Slovenskí futbalisti počas tréningu na Eure 2020.
debata (20)

Slovenskí futbalisti budú o postup do osemifinále Eura 2020 v stredu bojovať na sevillskom štadióne La Cartuja s najväčším favoritom.

Vyvinula sa zaujímavá situácia. V E-skupine ešte všetky štyri mužstvá môžu postúpiť. Majú situáciu vo svojich rukách.

Platí to aj o slovenských futbalistoch, ktorým by na postup do osemfinále mohla stačiť aj remíza.

„Vždy som nášmu mužstvu veril. A verím mu aj v zápase proti Španielsku. Bez vzájomného rešpektu a dôvery nemôžete byť na šampionáte úspešní,“ domnieva sa tréner slovenskej reprezentácie Štefan Tarkovič.

odkaz
euro 2020, odkaz

Podľa neho sa na šampionáte už zrodilo viacero prekvapujúcich výsledkov, aj na začiatku turnaja očakával, že sa o postupujúcich v slovenskej skupine bude rozhodovať až v záverečnom kole.

„Nielen naša skupina je zamotaná, prekvapujúce výsledky sú aj v iných. Naše mužstvo má kvalitu, aby v skupine zohralo dôstojnú úlohu, aj keď sme boli od začiatku papierovým outsiderom,“ vraví tréner.

Zostáva optimistom. "Odohrali sme dva kvalitné a vyrovnané zápasy. V zápase so Švédskom sme boli veľmi blízko k remíze a postupu zo skupiny.

Španielsko je top favorit nielen našej skupiny, ale celého turnaja. Za mňa aj mužstvo môžem povedať, že pre úspech urobíme všetci maximum.“

Hráči potvrdzujú jeho slová. Pokúsia sa zopakovať to, čo sa Slovákom podarilo na dvoch predchádzajúcich turnajoch, na ktorých postúpili práve vďaka úspešnému finišu do osemfinále.

Čo rozhoduje
Do osemfinále turnaja postúpia z každej skupiny prvé dva tímy. Dvanásť mužstiev doplnia do šestnástky štyri najúspešnejšie tímy z tretích miest. Ak bude mať dva alebo viac tímov po skončení zápasov v skupine rovnaký počet bodov, rozhodne vyšší počet bodov, lepšie skóre a vyšší počet strelených gólov vo vzájomných zápasoch. Ak by ani tieto kritériá nerozhodli, do úvahy príde skóre zo všetkých stretnutí, viac gólov a viac výhier v skupine.

„Situáciu vnímam pozitívne. Stále ju máme vo vlastných rukách. Neuvažujme o tom, či nám bude stačiť jeden alebo tri body, ale sústreďme sa na náš výkon, vydajme zo seba maximum a na konci zápasu sa ukáže, kde sme. Verím, že po ňom sa budeme radovať,“ tvrdí brankár Martin Dúbravka.

Španieli sú najvyššie postaveným tímom v rebríčku FIFA v skupine, patrí im šiesta priečka. Slováci sú tridsať miest za nimi. To však nemusí byť podstatné.

Domáci tím ešte na šampionáte nevyhral. Len remizoval so Švédskom (0:0) i Poľskom (1:1). Jeho forma je ďaleko od tej, ktorou sa prezentoval na viacerých predchádzajúcich šampionátoch.

Chýba mu najmä efektivita hry. Tréner Luis Enrique sa rozhodol omladiť tím a nepovolal ani jedného hráča Realu.

Rusko Petrohrad SR Repre Futbal ME2020 Tréning Čítajte viac Hrať v Seville je božie utrpenie. Slováci môžu byť úspešní v jedinom prípade

Kapitán a najskúsenejší hráč Sergio Busquets, ktorý si pamätá na zlaté španielske časy, mal pred šampionátom pozitívny test na ochorenie COVID-19 a v dvoch úvodných zápasoch mužstvu chýbal.

Španielske médiá teraz špekulujú, že v zápase so Slovenskom by sa mohol opäť vrátiť do zostavy.

Slováci už raz Španielov zdolali. V Žiline v kvalifikácii ME 2016 sa zápas proti silnému tímu súpera skončil 2:1, góly dali Kucka a Stoch.

V ďalších piatich stretnutiach sa však zrodila jedna remíza a štyri prehry, aj skóre hovorí jasne v prospech súpera – 15:6.

Slovensko – Španielsko
Finálový turnaj ME 2020, E-skupina, streda, 18.00, Sevilla, Estadio La Cartuja, priamy prenos RTVS. Zápas povedú holandskí rozhodcovia, ako hlavný Björn Kuipers.
Predpokladaná zostava Slovákov: Dúbravka – Pekarík, Šatka, Škriniar, Hubočan – Kucka, Hrošovský – Haraslín, Hamšík, Mak – Duda.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Hamšík #ME 2020 vo futbale #španielski futbalisti #Štefan Tarkovič #slovenskí futbalisti