Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Petrohradčan zarobí a aj ušetrí. Do Londýna asi nepôjde

Slovenskí futbalisti sa na poslednú chvíľu sťahovali a funkcionárom to spôsobilo nemalé problémy.

15.06.2021 12:00
/Petrohrad štadi=on Euro Foto: ,
Ruská polícia pred štadiónom v Petrohrade počas májového cvičenia pred štartom ME.
debata

V Dubline už mali všetko rezervované, nachystané. Stačilo vyraziť.

Vesmírna loď vo Fínskom zálive

O zmene dejiska sa rozhodlo na konci apríla, necelé dva mesiace pred úvodným stretnutím Slovákov s Poliakmi. Šibeničný termín.

Ale teraz nik neľutuje. V Petrohrade našli ideálne podmienky a dva úvodné zápasy odohrajú na štadióne, ktorý je architektonickým skvostom. Domovský stánok Zenitu dýcha ešte stále novotou.

odkaz
euro 2020, odkaz

Prešiel radikálnymi rekonštrukčnými prácami a otvorili ho pred majstrovstvami sveta 2018 v Rusku. Petrohrad sa stal jedným z hlavných centier úspešného šampionátu.

Štadión znázorňuje vesmírnu loď, ktorá dosadla v príjemnom prostredí na brehu Fínskeho zálivu. Pod príťažlivou vizážou štadióna je podpísaný japonský architekt Kišo Kurokawa.

Špičkový odborník, ktorý navrhol mnohé významné stavby po celom svete, sa novozrekonštru­ovanej podoby štadióna Krestovskij už nedožil.

Petrohrad považujú mnohí za jedno z najkrajších miest Európy, dávajú mu honosný prívlastok Benátky severu, ale často tu narazíte aj na iný názov – Mesto-hrdina. Petrohrad si užil svoje v čase druhej svetovej vojny.

Po troch rokoch sa stal korunným princom šampionátu.

Nielen pre výborné podmienky, krásny štadión, ktorý je zo všetkých jedenástich štvrtý najväčší, ale najmä preto, že sa tu uskutoční až sedem zápasov finálového turnaja Euro 2020. O jedno viac ich bude hostiť len Londýn.

Wembley môžeme považovať za centrum podujatia. Nielen kvôli ikonickému stánku. Uskutočnia sa tam rozhodujúce zápasy – oba semifinálové a tiež finálový.

Veľkorysejšia bola už len Budapešť

Význam Petrohradu, ako dejiska šampionátu, stúpol v momente, keď sa sem presídlili tri zápasy E-skupiny. Zdá sa, že mesto si podobne ako pred troma rokmi váži túto šancu.

Žije v ňom vyše päť miliónov ľudí, všetci nežijú turnajom. Ale hrajú tu aj futbalisti zbornej a tak sa pozornosť Rusov upriamuje práve sem. A práve Petrohrad otvoril brány Krestovského aj divákom.

SR Futbal MS Kvalifikácia MS2022 H Skupina Čítajte viac Petrohrad pozná len cez okno autobusu. Ale nie sme tu na výlete

Organizátori môžu obsadiť v hľadisku až polovicu miest, čo je viac ako 30-tisíc. Veľkorysejšia bola v tomto smere už len Budapešť…

Na každom kroku narazíte na pútače, ktoré pripomínajú, že Petrohrad hostí významné futbalové podujatie. Po dlhšej dobe, keď pandémia ochromila bežný život, sa konečne niečo veľké deje.

V uliciach prúdia tisíce zahraničných turistov, hotely sa zapĺňajú a ak sa chcete ubytovať, počujete často vetu, že je všetko obsadené. „To viete, hrajú sa u nás zápasy majstrovstiev Európy…“ krčí bezmocne plecami recepčná.

Taxikár, ktorý absolvoval uplynulú sobotu už neviemkoľkú cestu z letiska Pulkovo do centra mesta na Nevskij prospekt, si mädlí ruky.

Juraj Kucka, Marek Hamšík, Milan Škriniar Čítajte viac Jedna hviezdička z piatich. Slováci vraj budú jazýčkom

Priznáva, že viac ho zaujímajú bojové umenia, ale o futbalovom šampionáte v meste vie skoro všetko. Dôležité je, že sa hýbu kšefty.

Pôjde sa pozrieť aj na nejaký zápas?

„Asi nie, stačí mi, keď ho uvidím v televízii. Ale pôjdem určite na finále do Londýna: Anglicko – Rusko,“ smeje sa nahlas.

Po úvodnej lekcii, ktorú dostali na Krestovskom domáci futbalisti od Belgičanov, je skoro jasné, že nielenže zarobí, ale aj ušetrí…

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Petrohrad #ME 2020 vo futbale #pohľadnica z Petrohradu